| |     ћирилица | english  
Naslovna
Izbori za narodne poslanike - nastavak sprovođenja izbornih radnji

Predsednik Republike Srbije je 10.maja o.g. doneo Odluku o izmeni Odluke o raspisivanju izbora za narodne poslanike ("Službeni glasnik RS", broj 68/20), kojom je kao datum održavanja izbora određen 21. jun 2020.

Republička izborna komisija (RIK), kao organ koji sprovodi postupak izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, donela je rešenje 11.maja o.g. o nastavku izbornih radnji. Takođe, RIK je donela Rokovnik za vršenje izbornih radnji prema kojem je utvrđeno da se zahtevi državljana R. Srbije za glasanje u inostranstvu primaju najkasnije do 30. maja 2020. (do ponoći, lokalno vreme u R. Srbiji).

Napominjemo da je, shodno propisima, neophodno podneti novu prijavu bez obzira na prijave podnete ranije radi učešća na prethodnim izborima.

Formular za prijavu možete preuzeti OVDE

Popunjen i potpisan formular, zajedno sa kopijom važećeg pasoša ili lične karte Republike Srbije potrebno je dostaviti Generalnom konzulatu Republike Srbije u Solunu lično, poštom, telefaksom ili na e-mail.

Generalni konzulat Republike Srbije (izbori 2020)

Komninon 4

54624 Thesssaloniki

Telefaks: +30 2310 240 412

E-mail: srbcons@otenet.gr

 

Provera da li je lice upisano u Jedinstveni birački spisak se može izvršiti elektronskim putem preko sledećeg linka: https://upit.birackispisak.gov.rs/

Ukoliko lice nije upisano u Jedinstveni birački spisak, preko Generalnog konzulata Republike Srbije u Solunu može se podneti zahtev za upis u Jedinstveni birački spisak.

Obrazac zahteva možete preuzeti OVDE.

U tom slučaju, neophodno je podneti istovremeno zahtev za upis u Jedinstveni birački spisak i zahtev za upis u birački spisak podataka da će birač glasati u inostranstvu.

Generalni konzulat Republike Srbije će, po dobijanju konačnog biračkog spiska od Republičke izborne komisije, uputiti pozive za glasanje. Uslov da bi se biračko mesto otvorilo u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Solunu je da bude najmanje 100 prijavljenih birača.VAŽNO OBAVEŠTENJE

U cilju suzbijanja širenja zarazne bolesti izazvane virusom COVID-19, Generalni konzulat će od 13.03.2020.g. do daljnjeg primati samo hitne i neodložne zahteve (izdavanje putnog lista radi putovanja iz hitnih medicinskih razloga, zbog smrtnog slučaja ili iz nekog drugog opravdanog i hitnog razloga).

Mole se građani da ne dolaze u konzulat, već da nas u hitnim slučajevima prethodno kontaktiraju preko mejla srbcons@otenet.gr ili na broj telefona 00 30 2310 244265/6/7. Ova mera biće na snazi sve dok traje akutna opasnost od zaraze, a o njenom stavljanju van snage građani ce biti obavešteni putem internet stranice konzulata.

Takođe, mole se građani koji žive i rade u R. Grčkoj da, u skladu sa merama Vlade Republike Srbije, sva putovanja u Republiku Srbiju koja nisu neophodna odlože do daljeg, naročito ukoliko planiraju dolazak iz zemalja, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19.

O merama koje je Republika Srbija preduzela sa ciljem sprečavanja širenja zaraze izazvane virusom COVID-19, možete se informisati na sajtu Vlade Republike Srbije: https://www.srbija.gov.rs/ i Ministarstva zdravlja Republike Srbije: Korona virus COVID-19

U skladu sa merama Vlade Republike Srbije za sprečavanje širenja i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, Ministarstvo spoljnih poslova preporučuje državljanima Republike Srbije koji borave u inostranstvu da sva putovanja u Republiku Srbiju koja nisu neophodna odlože do daljeg, naročito ukoliko planiraju dolazak iz zemalja, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19.Vučić i Vucis: Poseta Ciprasa u januaru dodatni impuls saradnji

Beograd, 19. decembar 2016. godine – Premijer Aleksandar Vučić i predsednik grčkog parlamenta Nikolaos Vucis saglasili se da će poseta grčkog premijera Aleksisa Ciprasa Srbiji, dogovorena za kraj januara, biti dodatni podstrek dobrim odnosima dveju zemalja.

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Parlamenta Republike Grčke Nikolaosom Vucisom, sa kojim je razgovarao o odnosima dveju zemalja, jačanju ekonomske saradnje i situaciji u regionu.

Premijer Vučić je izrazio zahvalnost na podršci Grčke evropskom putu Srbije, kao i na principijelnom i doslednom stavu o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Srbija pridaje veliki značaj odnosima sa Grčkom, koji su zasnovani na čvrstom prijateljstvu dvaju naroda. Moramo da radimo na povećanju trgovinske razmene jer ima mnogo potencijala koji nisu iskorišćeni, naglasio je on.

Premijer Vučić i predsednik Parlamenta Vucis razgovarali su i o migrantskoj krizi, koja, i nakon zatvaranja balkanske rute, i dalje opterećuje obe zemlje.

I za Srbiju i za Grčku je od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i što intenzivnija saradnja u oblasti bezbednosti, jer samo siguran region omogućava održiv razvoj svih njegovih zemalja, istakli su sagovornici.

Srbija se od početka migrantske krize zalagala za postizanje jedinstvenog evropskog pristupa, kao i za intenzivniju koordinaciju aktivnosti, pre svega sa zemljama na takozvanoj zapadnobalkanskoj ruti, naglasio je premijer Vučić.

On je istakao da Srbija posebnu važnost pridaje međuparlamentarnom dijalogu i da je zainteresovana za intenziviranje saradnje u ovoj oblasti.

Dvojica sagovornika su se saglasila da će poseta grčkog premijera Ciprasa Srbiji, dogovorena za kraj januara, dati dodatni impuls dobrim odnosima dveju zemalja.Preporuka policije Halkidikija za strane turiste

Sa preporukama policije Halkidikija možete se upoznati preko sledećeg linka:

 

Preporuka

 S A O P Š T E NJ E

Povodom nesretnog slučaja koji se u noći između 01. i 02. decembra desio u mestu Ksirokrini u kojem je tragično nastradala 13-godišnja devojčica, državljanka Republike Srbije, kolektiv Generalnog konzulata je od momenta saznanja za taj događaj u stalnom kontaktu sa majkom i porodicom nastradale, nadležnim grčki organima, kao i ljudima dobre volje u Srbiji i Grčkoj, koji nude svoju pomoć, a u cilju prenosa posmrtnih ostataka nastradale u Republiku Srbiju, radi sahrane.

Generalni konzulat će u narednim danima preko svog veb-sajta obaveštavati o toku ovog postupka.Izložba Narodne biblioteke Srbije "Rasejaše reč među narode nove"

http://www.nb.rs/events/event.php?id=24878OBELEŽAVANJE 11. NOVEMBRA

Povodom 11. novembra, dana potpisivanja primirja u I svetskom ratu, na spomen obeležju u sklopu Srpskog vojničkog groblja na Zejtinliku, organizovano je polaganje venaca.


Opširnije...
VAŽNO OBAVEŠTENJE RODITELJIMA UČENIKA KOJI POHAĐAJU DOPUNSKU NASTAVU NA SRPSKOM JEZIKU

Draga deco,

Poštovani roditelji,

Obaveštavamo vas da će se dopunska nastava na srpkom za decu koja nastavu pohađaju u Solunu, kao rezultat uspešno okončanih aktivnosti u cilju normalizacije izvođenja nastave, od sutra, 9. novembra 2013. godine, ponovo održavati u prostorijama ΙΙ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΚΤΥΝΟΥ.

Uz izvinjenje đacima i roditeljima zbog eventualnih neprijatnosti u proteklom periodu, proisteklih zbog neophodnosti okončanja odgovarajuće administrativne procedure (što je rezultovalo izvođenjem nastave na alternativnoj lokaciji), kolektiv Generalnog Konzulata Republike Srbije u Solunu i nastavnica Ana Džoganović svim učenicima žele uspešan dalji tok školske godine.Poseta Nj. S. Patrijarha vaseljenskog g.Vartolomeja Srpskom vojničkom groblju Zejtinlik

Njegova Svetost Patrijarh vaseljenski i carigradski, g. Vartolomej, je, u okviru petodnevne posete Solunu (19.-23.o.m.), posetio Srpsko vojničko groblje Zejtinlik 22. o.m, gde je dočekan uz vojne počasti.


Opširnije...
Otvaranje izložbe vajara Đorđa Čpajaka u Solunu

U „Miro“ galeriji u Solunu 03. aprila je otvorena izložba Đorđa Čpajaka, srpskog vajara koga je engleski „Public Art World's Eye View“ uvrstio u izbor 40 najboljih živih skulptora u svetu.
Izložba je svojevrsna retrospektiva radova koje je Čpajak izvajao proteklih godina tokom života i rada u Italiji. Izloženo je 37 skulptura, različitih formata, u belom i crnom mermeru, granitu i bronzi, kao i jedan broj maketa radova, koji su u većem formatu izloženi u Kini, Japanu i dr. zemljama.
 


Opširnije...
Arhiva vesti
Izbori za narodne poslanike - nastavak sprovođenja izbornih radnji
VAŽNO OBAVEŠTENJE
Vučić i Vucis: Poseta Ciprasa u januaru dodatni impuls saradnji
Preporuka policije Halkidikija za strane turiste
S A O P Š T E NJ E
Izložba Narodne biblioteke Srbije "Rasejaše reč među narode nove"
OBELEŽAVANJE 11. NOVEMBRA
VAŽNO OBAVEŠTENJE RODITELJIMA UČENIKA KOJI POHAĐAJU DOPUNSKU NASTAVU NA SRPSKOM JEZIKU
Poseta Nj. S. Patrijarha vaseljenskog g.Vartolomeja Srpskom vojničkom groblju Zejtinlik
Otvaranje izložbe vajara Đorđa Čpajaka u Solunu
„Odnosi Srbije i Grčke“ - konferencija na Univerzitetu Makedonija
Dečiji crkveni hor „Branko“ predstavio Srbiju na Festivalu u Solunu
Obeležavanje dana pobede u II svetskom ratu
Promocija kataloga izložbe Narodne biblioteke Srbije "Srpska književnost u I svetskom ratu"
Srbija na 11. Međunarodnom sajmu knjiga u Solunu
Ministarska konferencija EU - Zapadni Balkan (Solun, 08.05.2014.g.)
ZVONČARI LOZOVIKA U SOLUNU
Proslava Svetog Save
OBELEŽAVANJE DANA PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU
Komemorativne svečanosti povodom iskrcavanja srpske vojske na Krf i Vido i proboj Solunskog fronta
Prijem u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Solunu povodom grčko-srpskog privrednog foruma (17.-18. mart 2016.)
Sastanak srpske privredne delegacije sa ministarkom Makedonije-Trakije Marijom Kolja-Caruha (Grčko-srpski privredni forum, 17.-18. mart 2016.)
Sastanak srpske privredne delegacije sa rukovodstvom luke Solun (Grčko-srpski privredni forum, 17.-18. mart 2016.)
Susret srpske privredne delegacije sa periferijarhisom Centralne Makedonije A. Tzitzikostasom (Grčko-srpski privredni forum, 17.-18. mart 2016.)
SRPSKO-GRČKI POSLOVNI FORUM U SOLUNU - Predstavljanje srpske privrede i investicionih potencijala
Srpska delegacija odala počast stradalima na Kajmakčalanu
Obeležavanje Vidovdana
Pomoć za Srbiju - Humanitarna akcija za pomoć postradalima od poplava
Skup na MU
"Food for good" Festival hrane
Festival jezika "Solun, poliglotski grad"
Otvaranje foto-izložbe u Arheološkom muzeju u Solunu
Obeležavanje godišnjice proboja Solunskog fronta
POPLAVE NA HALKIDIKIJU - VAŽNA NAPOMENA o proceduri izdavanja potvrda za oštećena vozila
Obeležavanje Dana primirja, 11.11.2016.
Prijem u srpsko-grčkoj privrednoj komori povodom povodom grčko-srpskog privrednog foruma (17.-18. mart 2016.)
Proslava Svetog Save
Koncert KUD-a "Ribarska banja " u Solunu
Kruševac i Stavros potpisali Protokol o saradnji
"Solun u Velikom ratu" - Izlozba u Vafopuli Centru
IZBORI ZA NARODNE POSLANIKE REPUBLIKE SRBIJE 2016. GODINE
Projekcija filma SRBIJA U VELIKOM RATU
Međunarodni memorijalno-humanitarni maraton „Da se ne zaboravi“
Projekcija dokumentarnog filma
Prijem povodom Dana državnosti Republike Srbije
Skup povodom predstojeće turističke sezone
Prikazivanje filma " Zločin bez kazne "
Obeležаvаnje Dаnа pobede nаd fаšizmom u II sv. rаtu
Dаn držаvnosti
Sveti Sava – školska Slava
Pozivnica - Srpska knjizevnost u Prvom svetskom ratu
Konferencija grčko-srpske privredne komore
Godišnjica proboja Solunskog fronta
Obeležavanje dana pobede u Drugom svetskom ratu