| |     ћирилица | english  
Naslovna
Izbori za narodne poslanike - nastavak sprovođenja izbornih radnji

Predsednik Republike Srbije je 10.maja o.g. doneo Odluku o izmeni Odluke o raspisivanju izbora za narodne poslanike ("Službeni glasnik RS", broj 68/20), kojom je kao datum održavanja izbora određen 21. jun 2020.

Republička izborna komisija (RIK), kao organ koji sprovodi postupak izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, donela je rešenje 11.maja o.g. o nastavku izbornih radnji. Takođe, RIK je donela Rokovnik za vršenje izbornih radnji prema kojem je utvrđeno da se zahtevi državljana R. Srbije za glasanje u inostranstvu primaju najkasnije do 30. maja 2020. (do ponoći, lokalno vreme u R. Srbiji).

Napominjemo da je, shodno propisima, neophodno podneti novu prijavu bez obzira na prijave podnete ranije radi učešća na prethodnim izborima.

Formular za prijavu možete preuzeti OVDE

Popunjen i potpisan formular, zajedno sa kopijom važećeg pasoša ili lične karte Republike Srbije potrebno je dostaviti Generalnom konzulatu Republike Srbije u Solunu lično, poštom, telefaksom ili na e-mail.

Generalni konzulat Republike Srbije (izbori 2020)

Komninon 4

54624 Thesssaloniki

Telefaks: +30 2310 240 412

E-mail: srbcons@otenet.gr

 

Provera da li je lice upisano u Jedinstveni birački spisak se može izvršiti elektronskim putem preko sledećeg linka: https://upit.birackispisak.gov.rs/

Ukoliko lice nije upisano u Jedinstveni birački spisak, preko Generalnog konzulata Republike Srbije u Solunu može se podneti zahtev za upis u Jedinstveni birački spisak.

Obrazac zahteva možete preuzeti OVDE.

U tom slučaju, neophodno je podneti istovremeno zahtev za upis u Jedinstveni birački spisak i zahtev za upis u birački spisak podataka da će birač glasati u inostranstvu.

Generalni konzulat Republike Srbije će, po dobijanju konačnog biračkog spiska od Republičke izborne komisije, uputiti pozive za glasanje. Uslov da bi se biračko mesto otvorilo u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Solunu je da bude najmanje 100 prijavljenih birača.VAŽNO OBAVEŠTENJE

U cilju suzbijanja širenja zarazne bolesti izazvane virusom COVID-19, Generalni konzulat će od 13.03.2020.g. do daljnjeg primati samo hitne i neodložne zahteve (izdavanje putnog lista radi putovanja iz hitnih medicinskih razloga, zbog smrtnog slučaja ili iz nekog drugog opravdanog i hitnog razloga).

Mole se građani da ne dolaze u konzulat, već da nas u hitnim slučajevima prethodno kontaktiraju preko mejla srbcons@otenet.gr ili na broj telefona 00 30 2310 244265/6/7. Ova mera biće na snazi sve dok traje akutna opasnost od zaraze, a o njenom stavljanju van snage građani ce biti obavešteni putem internet stranice konzulata.

Takođe, mole se građani koji žive i rade u R. Grčkoj da, u skladu sa merama Vlade Republike Srbije, sva putovanja u Republiku Srbiju koja nisu neophodna odlože do daljeg, naročito ukoliko planiraju dolazak iz zemalja, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19.

O merama koje je Republika Srbija preduzela sa ciljem sprečavanja širenja zaraze izazvane virusom COVID-19, možete se informisati na sajtu Vlade Republike Srbije: https://www.srbija.gov.rs/ i Ministarstva zdravlja Republike Srbije: Korona virus COVID-19

U skladu sa merama Vlade Republike Srbije za sprečavanje širenja i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, Ministarstvo spoljnih poslova preporučuje državljanima Republike Srbije koji borave u inostranstvu da sva putovanja u Republiku Srbiju koja nisu neophodna odlože do daljeg, naročito ukoliko planiraju dolazak iz zemalja, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19.Dаn držаvnosti

Povodom Dаnа držаvnosti R. Srbije (15. februаr) 14. februаrа je održаn prijem u prostorijаmа Generаlnog konzulаtа.

Prijemu su prisustvovаli grаdonаčelnik J. Butаris, predstаvnik Ministаrstvа Mаkedonije i Trаkije, solunske Mitropolije i drugo sveštenstvo, predsednik opštine Kаlаmаrijа, zаmenik grаdonаčelnikа Polikаstrа, nаčelnik Trećeg korpusа generаl Bаsijаkulis, аdmirаl H. Pаvludis, predstаvnici diplomаtskog korа, policije, kulturnih, obrаzovnih i privrednih institucijа i deo srpske dijаspore.

Posle intonirаnjа grčke i srpske himne, konzul Sаšа Todorović-Kolundžijа je održаlа krаći govor, u kome se osvrnulа nа znаčаj 15. februаrа u srpskoj istoriji, dаtumа kаdа je 1804.g. Kаrаđorđe podigаo Prvi srpski ustаnаk, а 1835.g. usvojen jedаn od nаjnаprednijih, demokrаtskih ustаvа togа vremenа u Evropi – Sretenski ustаv.

Konzul se posebno osvrnulа nа prijаteljske odnose i uspešnu sаrаdnju R. Grčke i R. Srbije, kаo i nа odličnu sаrаdnju GK sа lokаlnim orgаnimа.Skup povodom predstojeće turističke sezone

U organizaciji Generalnog konzulata, u saradnji sa YUTA-om i direkcijom MSP Grčke u Solunu, u okviru priprema za predstojeću letnju sezonu, u prostorijama GK 27.o.m, organizovan je susret turističkih poslenika iz Srbije i Grčke. Cilj susreta je bio bolje međusobno upoznavanje i uspostavljanje direktnih kontakata, a u cilju lakšeg rešavanja problema, koji su svake sezone neželjeni, ali i neminovni rezultat boravka velikog broja srpskih turista na jurisdikcionom području GK.

 


Opširnije...
Prikazivanje filma " Zločin bez kazne "Obeležаvаnje Dаnа pobede nаd fаšizmom u II sv. rаtu

Nа spomen obeležju iz Drugog svetskog rаtа (koji se nаlаzi u sklopu Srpskog vojničkog grobljа nа Zejtinliku) 09. mаjа o.g. orgаnizovаno je polаgаnje venаcа. U sklаdu sа dugogodišnjom prаksom, ovа ceremonijа je orgаnizovаnа u sаrаdnji sа grčkim vlаstimа i predstаvnicimа konzulаrnog korа, i predstаvljаlа deo ukupnih аktivnosti nа obeležаvаnju Dаnа pobede nаd fаšizmom u II sv. rаtu.

 

 


Opširnije...
Otvaranje foto-izložbe u Arheološkom muzeju u Solunu

 

U bašti Arheološkog muzeja u Solunu 10. oktobra je otvorena foto izložba Narodnog muzeja iz Beograda “Centralni Balkan između grčkog i keltskog sveta, Kale-Krševica 2001.-2011.”
 


Opširnije...
Obeležavanje godišnjice proboja Solunskog fronta

 

Na vojničkom groblju Zejtinlik u Solunu, 28. septembra, je održana  komemorativna ceremonija obeležavanja 95. godišnjice proboja Solunskog fronta.
 


Opširnije...
S A O P Š T E NJ E

Povodom nesretnog slučaja koji se u noći između 01. i 02. decembra desio u mestu Ksirokrini u kojem je tragično nastradala 13-godišnja devojčica, državljanka Republike Srbije, kolektiv Generalnog konzulata je od momenta saznanja za taj događaj u stalnom kontaktu sa majkom i porodicom nastradale, nadležnim grčki organima, kao i ljudima dobre volje u Srbiji i Grčkoj, koji nude svoju pomoć, a u cilju prenosa posmrtnih ostataka nastradale u Republiku Srbiju, radi sahrane.

Generalni konzulat će u narednim danima preko svog veb-sajta obaveštavati o toku ovog postupka.Izložba Narodne biblioteke Srbije "Rasejaše reč među narode nove"

http://www.nb.rs/events/event.php?id=24878Arhiva vesti
Izbori za narodne poslanike - nastavak sprovođenja izbornih radnji
VAŽNO OBAVEŠTENJE