| |     ћирилица | english  
Naslovna
Izbori za narodne poslanike - nastavak sprovođenja izbornih radnji

Predsednik Republike Srbije je 10.maja o.g. doneo Odluku o izmeni Odluke o raspisivanju izbora za narodne poslanike ("Službeni glasnik RS", broj 68/20), kojom je kao datum održavanja izbora određen 21. jun 2020.

Republička izborna komisija (RIK), kao organ koji sprovodi postupak izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, donela je rešenje 11.maja o.g. o nastavku izbornih radnji. Takođe, RIK je donela Rokovnik za vršenje izbornih radnji prema kojem je utvrđeno da se zahtevi državljana R. Srbije za glasanje u inostranstvu primaju najkasnije do 30. maja 2020. (do ponoći, lokalno vreme u R. Srbiji).

Napominjemo da je, shodno propisima, neophodno podneti novu prijavu bez obzira na prijave podnete ranije radi učešća na prethodnim izborima.

Formular za prijavu možete preuzeti OVDE

Popunjen i potpisan formular, zajedno sa kopijom važećeg pasoša ili lične karte Republike Srbije potrebno je dostaviti Generalnom konzulatu Republike Srbije u Solunu lično, poštom, telefaksom ili na e-mail.

Generalni konzulat Republike Srbije (izbori 2020)

Komninon 4

54624 Thesssaloniki

Telefaks: +30 2310 240 412

E-mail: srbcons@otenet.gr

 

Provera da li je lice upisano u Jedinstveni birački spisak se može izvršiti elektronskim putem preko sledećeg linka: https://upit.birackispisak.gov.rs/

Ukoliko lice nije upisano u Jedinstveni birački spisak, preko Generalnog konzulata Republike Srbije u Solunu može se podneti zahtev za upis u Jedinstveni birački spisak.

Obrazac zahteva možete preuzeti OVDE.

U tom slučaju, neophodno je podneti istovremeno zahtev za upis u Jedinstveni birački spisak i zahtev za upis u birački spisak podataka da će birač glasati u inostranstvu.

Generalni konzulat Republike Srbije će, po dobijanju konačnog biračkog spiska od Republičke izborne komisije, uputiti pozive za glasanje. Uslov da bi se biračko mesto otvorilo u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Solunu je da bude najmanje 100 prijavljenih birača.VAŽNO OBAVEŠTENJE

U cilju suzbijanja širenja zarazne bolesti izazvane virusom COVID-19, Generalni konzulat će od 13.03.2020.g. do daljnjeg primati samo hitne i neodložne zahteve (izdavanje putnog lista radi putovanja iz hitnih medicinskih razloga, zbog smrtnog slučaja ili iz nekog drugog opravdanog i hitnog razloga).

Mole se građani da ne dolaze u konzulat, već da nas u hitnim slučajevima prethodno kontaktiraju preko mejla srbcons@otenet.gr ili na broj telefona 00 30 2310 244265/6/7. Ova mera biće na snazi sve dok traje akutna opasnost od zaraze, a o njenom stavljanju van snage građani ce biti obavešteni putem internet stranice konzulata.

Takođe, mole se građani koji žive i rade u R. Grčkoj da, u skladu sa merama Vlade Republike Srbije, sva putovanja u Republiku Srbiju koja nisu neophodna odlože do daljeg, naročito ukoliko planiraju dolazak iz zemalja, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19.

O merama koje je Republika Srbija preduzela sa ciljem sprečavanja širenja zaraze izazvane virusom COVID-19, možete se informisati na sajtu Vlade Republike Srbije: https://www.srbija.gov.rs/ i Ministarstva zdravlja Republike Srbije: Korona virus COVID-19

U skladu sa merama Vlade Republike Srbije za sprečavanje širenja i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, Ministarstvo spoljnih poslova preporučuje državljanima Republike Srbije koji borave u inostranstvu da sva putovanja u Republiku Srbiju koja nisu neophodna odlože do daljeg, naročito ukoliko planiraju dolazak iz zemalja, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19.POPLAVE NA HALKIDIKIJU - VAŽNA NAPOMENA o proceduri izdavanja potvrda za oštećena vozila

Zahtev za izdavanje potvrde podnosi se u vatrogasnoj stanici u Neos Marmarasu.

Original potvrde izdaje se, u roku od tri dana, u vatrogasnoj stanici u Poligirosu.

Kopiju potvrde moguće je dobiti i elektronskim putem tako što se prilikom podnošenja zahteva, u samom zahtevu, navede mejl adresa na koju oštećeni želi da mu se kopija potvrde dostavi.

U tom slučaju, u zahtevu navesti da se original potvrde dostavi Generalnom konzulatu Republike Srbije, na adresu: Komninon 4, 546 24 Thessaloniki.

Ako se odlučite za ovu mogućnost, obratite se pismenim zahtevom preko Ministarstva spoljnih poslova – Odeljenja za konzularne poslove, Beograd, Kneza Miloša 24-26, radi dobijanja originala potvrde kada isti bude dostavljen Konzulatu.Vučić i Vucis: Poseta Ciprasa u januaru dodatni impuls saradnji

Beograd, 19. decembar 2016. godine – Premijer Aleksandar Vučić i predsednik grčkog parlamenta Nikolaos Vucis saglasili se da će poseta grčkog premijera Aleksisa Ciprasa Srbiji, dogovorena za kraj januara, biti dodatni podstrek dobrim odnosima dveju zemalja.

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Parlamenta Republike Grčke Nikolaosom Vucisom, sa kojim je razgovarao o odnosima dveju zemalja, jačanju ekonomske saradnje i situaciji u regionu.

Premijer Vučić je izrazio zahvalnost na podršci Grčke evropskom putu Srbije, kao i na principijelnom i doslednom stavu o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Srbija pridaje veliki značaj odnosima sa Grčkom, koji su zasnovani na čvrstom prijateljstvu dvaju naroda. Moramo da radimo na povećanju trgovinske razmene jer ima mnogo potencijala koji nisu iskorišćeni, naglasio je on.

Premijer Vučić i predsednik Parlamenta Vucis razgovarali su i o migrantskoj krizi, koja, i nakon zatvaranja balkanske rute, i dalje opterećuje obe zemlje.

I za Srbiju i za Grčku je od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i što intenzivnija saradnja u oblasti bezbednosti, jer samo siguran region omogućava održiv razvoj svih njegovih zemalja, istakli su sagovornici.

Srbija se od početka migrantske krize zalagala za postizanje jedinstvenog evropskog pristupa, kao i za intenzivniju koordinaciju aktivnosti, pre svega sa zemljama na takozvanoj zapadnobalkanskoj ruti, naglasio je premijer Vučić.

On je istakao da Srbija posebnu važnost pridaje međuparlamentarnom dijalogu i da je zainteresovana za intenziviranje saradnje u ovoj oblasti.

Dvojica sagovornika su se saglasila da će poseta grčkog premijera Ciprasa Srbiji, dogovorena za kraj januara, dati dodatni impuls dobrim odnosima dveju zemalja.Obeležavanje Dana primirja, 11.11.2016.

Na Srpskom vojničkom groblju na Zejtinliku, polaganjem venaca, obeležen je Dan primirja u Prvom svetskom.

U ime Republike Srbije, venac na spomen obeležje na SVG položio je generalni konzul Republike Srbije u Solunu, S. Pavić, a potom i prisutni predstavnici grčke države - zamenik ministra unutrašnjih poslova i administrativne obnove, zadužena za Makedoniju i Trakiju, gđa Marija Kolja-Caruha (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά), a potom i zamenica guvernera Centralne Makedonije, predstavnici vojske, diplomatskog kora i udruženja za negovanje tradicija I svetskog rata. Prisustvovao je i predstavnik Mitropolije Neapoli i Stavropouli.

Po polaganju venaca, i odatog minuta ćutanja nastradalima, ceremonija je zaključena intoniranjem himni Srbije i Grčke.

U skladu sa dugogodišnjom praksom, u ceremoniji polaganja venca je, sa generalnim konzulom, učestvovao i čuvar Srpskog vojničkog groblja na Zejtinliku, g. Đorđe Mihajlović (što je, po našem mišljenju, ovaj čin, tradicionalno, učinilo dodatno zanimljivim).

Po okončanju ceremonije na srpskom vojničkom groblju na Zejtinliku, istovrsne ceremonije su održane i na ruskom, francuskom, britanskom i italijanskom vojničkom groblju (u sastavu kompleksa na Zejtinliku), kojima je GK RS u Solunu takođe prisustvovao.

Završna ceremonija povodom Dana primirja održana je u sedištu III Korpusa grčke vojske.Prijem u srpsko-grčkoj privrednoj komori povodom povodom grčko-srpskog privrednog foruma (17.-18. mart 2016.)


Opširnije...
Prijem u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Solunu povodom grčko-srpskog privrednog foruma (17.-18. mart 2016.)


Opširnije...
Sastanak srpske privredne delegacije sa ministarkom Makedonije-Trakije Marijom Kolja-Caruha (Grčko-srpski privredni forum, 17.-18. mart 2016.)


Opširnije...
Sastanak srpske privredne delegacije sa rukovodstvom luke Solun (Grčko-srpski privredni forum, 17.-18. mart 2016.)


Opširnije...
Susret srpske privredne delegacije sa periferijarhisom Centralne Makedonije A. Tzitzikostasom (Grčko-srpski privredni forum, 17.-18. mart 2016.)


Opširnije...
Arhiva vesti
Izbori za narodne poslanike - nastavak sprovođenja izbornih radnji
VAŽNO OBAVEŠTENJE
POPLAVE NA HALKIDIKIJU - VAŽNA NAPOMENA o proceduri izdavanja potvrda za oštećena vozila
Vučić i Vucis: Poseta Ciprasa u januaru dodatni impuls saradnji
Obeležavanje Dana primirja, 11.11.2016.
Prijem u srpsko-grčkoj privrednoj komori povodom povodom grčko-srpskog privrednog foruma (17.-18. mart 2016.)
Prijem u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Solunu povodom grčko-srpskog privrednog foruma (17.-18. mart 2016.)
Sastanak srpske privredne delegacije sa ministarkom Makedonije-Trakije Marijom Kolja-Caruha (Grčko-srpski privredni forum, 17.-18. mart 2016.)
Sastanak srpske privredne delegacije sa rukovodstvom luke Solun (Grčko-srpski privredni forum, 17.-18. mart 2016.)
Susret srpske privredne delegacije sa periferijarhisom Centralne Makedonije A. Tzitzikostasom (Grčko-srpski privredni forum, 17.-18. mart 2016.)
SRPSKO-GRČKI POSLOVNI FORUM U SOLUNU - Predstavljanje srpske privrede i investicionih potencijala
IZBORI ZA NARODNE POSLANIKE REPUBLIKE SRBIJE 2016. GODINE
Projekcija filma SRBIJA U VELIKOM RATU
Sveti Sava – školska Slava
Pozivnica - Srpska knjizevnost u Prvom svetskom ratu
Konferencija grčko-srpske privredne komore
Godišnjica proboja Solunskog fronta
Obeležavanje dana pobede u Drugom svetskom ratu
ZVONČARI LOZOVIKA U SOLUNU
Proslava Svetog Save
OBELEŽAVANJE DANA PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU
Komemorativne svečanosti povodom iskrcavanja srpske vojske na Krf i Vido i proboj Solunskog fronta
Srpska delegacija odala počast stradalima na Kajmakčalanu
Obeležavanje Vidovdana
Pomoć za Srbiju - Humanitarna akcija za pomoć postradalima od poplava
Skup na MU
"Food for good" Festival hrane
Festival jezika "Solun, poliglotski grad"
Obeležavanje dana pobede u II svetskom ratu
Promocija kataloga izložbe Narodne biblioteke Srbije "Srpska književnost u I svetskom ratu"
Srbija na 11. Međunarodnom sajmu knjiga u Solunu
Ministarska konferencija EU - Zapadni Balkan (Solun, 08.05.2014.g.)
Otvaranje izložbe vajara Đorđa Čpajaka u Solunu
„Odnosi Srbije i Grčke“ - konferencija na Univerzitetu Makedonija
Dečiji crkveni hor „Branko“ predstavio Srbiju na Festivalu u Solunu
Međunarodni memorijalno-humanitarni maraton „Da se ne zaboravi“
Projekcija dokumentarnog filma
Prijem povodom Dana državnosti Republike Srbije
Proslava Svetog Save
Koncert KUD-a "Ribarska banja " u Solunu
Kruševac i Stavros potpisali Protokol o saradnji
"Solun u Velikom ratu" - Izlozba u Vafopuli Centru
S A O P Š T E NJ E
Izložba Narodne biblioteke Srbije "Rasejaše reč među narode nove"
OBELEŽAVANJE 11. NOVEMBRA
VAŽNO OBAVEŠTENJE RODITELJIMA UČENIKA KOJI POHAĐAJU DOPUNSKU NASTAVU NA SRPSKOM JEZIKU
Poseta Nj. S. Patrijarha vaseljenskog g.Vartolomeja Srpskom vojničkom groblju Zejtinlik
Otvaranje foto-izložbe u Arheološkom muzeju u Solunu
Obeležavanje godišnjice proboja Solunskog fronta
Skup povodom predstojeće turističke sezone
Prikazivanje filma " Zločin bez kazne "
Obeležаvаnje Dаnа pobede nаd fаšizmom u II sv. rаtu
Dаn držаvnosti