| |     latinica | english  
Насловна
Добро дошли на еКонзулат

Веб адреса еКонзулата се налази на следећој адреси:

https://euprava.gov.rs ekonzulat

 

 

 

 ОДЛУКA О СУФИНАНСИРАЊУ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ 18.03.2024.

Обавештавамо да је министар спољних послова господин Ивица Дачић, 14. марта 2024. године донео Одлуку бр. 24-596/30-2024/01 о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре.

Увид у објављену Одлуку о суфинансирању пројеката можете извршити на следећим линковима:

www.mfa.rs

https://www.dijaspora.gov.rs/konkursi2024.phpВанредни избори за народне посланике Народне скупштине Републике Србије расписани за 17. децембар 2023. године

 

 

Поводом предстојећих парламентарних избора у Републици Србији, расписаним за 17. децембар 2023. године, преносимо обавештење Министарства државне управе и локалне самоуправе које се може пронаћи овде.

Бирачи – држављани Републике Србије – који имају боравиште у иностранству и који су уписани у Јединствени бирачки списак, могу поднети захтев посредством Генералног конзулата Републике Србије у Солуну, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка, односно, најкасније до поноћи 25. новембра 2023. године (по локалном времену у Р. Србији), да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим ванредним изборима за народне посланике Народне скупштине гласати у иностранству.

Држављани Републике Србије могу на основу ЈМБГ и броја пасоша или личне карте електронским путем проверити да ли су уписани у Јединствени бирачки списак преко званичне интернет странице Министарства државне управе и локалне самоуправе – https://upit.birackispisak.gov.rs/. Поред тога, увид у податке који се воде о бирачу може се извршити и преко Портала еУправа (услуга еЗахтев за упис/измену података у Јединственом бирачком списку). Потребно је да је грађанин регистровани корисник Портала еУправа. Пријава на Портал еУправа могућа је путем мобилне апликације ConsentID или квалификованим електронски сертификатом. Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.

Уколико је лице уписано у Јединствени бирачки списак, потребно је да поднесе Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству попуњавањем обрасца који можете преузети овде. У обрасцу треба нагласити на ком бирачком месту лице жели да оствари своје право.

Лице које је држављанин Републике Србије и има пребивалиште у Републици Србији, а није уписано у Јединствени бирачки списак, истовремено са горе поменутим захтевом подноси и Захтев за упис у јединствени бирачки списак, а образац можете преузети овде.

Уз читко попуњен и потписан захтев, потребно је да Генералном конзулату Р. Србије у Солуну (лично, редовном поштом или на е-mail: srbcons@otenet.gr и srb.cons.thessaloniki@mfa.rs) доставите и копију неког од важећих идентификационих документа Републике Србије (пасош или лична карта –уколико је лична карта са чипом потребно је доставити и електронски читач личне карте).

У случају потребе за додатним појашњењима по питању остварења вашег бирачког права током предстојећих парламентарних избора у Р. Србији, можете контактирати Генерални конзулат Р. Србије у Солуну на телефон.

Основни предуслов за отварање бирачком места у Генералном конзулату Р. Србије у Солуну је да у прописаном поступку буде пријављено најмање 100 заинтересованих бирача који желе да остваре своје бирачко право на том бирачком месту.Важно обавештење за држављане Р. Србије

Молимо грађане Републике Србије који се налазе у Р. Грчкој а потребна им је било каква помоћ у вези тешке саобраћајне несреће која се догодила 10. септембра 2023. године у 06:30 часова по локалном времену, у близини граничног прелаза Евзони, да се јаве на број телефона Генералног конзулата Р. Србије у Солуну: + 302310/244-265 или путем e-mail адресе: srbcons@otenet.grВажно обавештење за држављане Р. Србије

Услед временских непогода изазваним олујом ,,Даниел“ обавештавамо држављане Р. Србије да је аутопут Атина-Солун проходан и да се саобраћај несметано одвија.

На основу званичног обавештења Министарства цивилне заштите Р. Грчке објављеног 8. септембра 2023. године, преносе се информације да је саобраћај обустављен на појединим деоницама националних, покрајинских и локалних путева, а детаљне информације могу се наћи на следећем линку: https://www.astynomia.gr/2023/09/08/08-09-2023-anakoinosi-g-e-d-thessalias-schetika-me-kykloforiakes-rythmiseis-3/.Сахрана Ђорђе Михаиловић

Обавештавамо да ће се сахрана Ђорђа Михаиловића, сходно жељи породице а и његовој личној вољи завештаној за живота, одржати на Српском војничком гробљу "Зејтинлик", 6. јула 2023. године y 12.00 часова уз војне почасти.

 Обавештење о смрти Ђорђа Михаиловића

Са дубоком тугом и великом жалошћу, обавештавамо да је Ђорђе Михаиловић, дугогодишњи чувар Српског војничког гробља ,,Зејтинлик“, преминуо у недељу 02.07.2023. у 17:30 часова, у 96. години живота.

 Обавештење - Хуманитарна помоћ

Достављамо допис Генералног конзулата Републике Турске у Солуну са подацима о пунктовима на којима можете доставити помоћ жртвама земљотреса у Турској, као и листе неопходних средстава за помоћ. Посебно истичемо да средства и одећа морају бити нова као и храна са дугорочним датумом трајања. Хуманитарна помоћ у области јурисдикционог подручја Генералног конзулата Р. Турске (Западна Македонија, Централна Македонија и Тесалија) може се доставити на следеће адресе:

- За Источни Солун, Серес и Килкис: Складиште Gold Air -складиште на теретном терминалу Аеродрома "Македонија" у Солуну (Тел: + 30 2310 965078).
-Центар Солуна: Културни центар муслимана Македоније и Тракије, Ειρήνης17, 54630 Θεσσαλονίκη Тел: + 30 6970 260565, + 30 2310 965081. ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ (Ισμαήλογλου Οσμάν) - Χάρτης | Σύλλογοι - Σωματεία | Θεσσαλονίκη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ , 2310546808 | vrisko.gr

-За Западни Солун, Верија, Катерини, Западну Македонију и Тесалију: SEFA TRANS транспортне компаније СЕФА (Адреса: Δημοσθένους 31, Μενεμένη 54628, Солун, Тел: + 30 6944 856744).

Као и много пута филантропија, солидарност у хуманост не познају границе. Одлуке о расписивању конкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре

Одлуке о расписивању конкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре

Обавештавамо да је први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић донео одлуку број 17/30-2023/01 о расписивању конкyрса за сyфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону, а који имају за циљ: употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличког писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета и унапређење економске сарадње Републике Србије и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону, и одлуку број 18/30-2023/01 о расписивању конкурса за сyфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону а који имају за циљ употребу, учење, чување, неговање српског језика и ћириличког писма, чување и неговање српског културног, етничког и верског идентитета.

Конкурси су отворени у периоду од 1. до 15. фебруара 2023. године.

Увид у расписане конкурсе за суфинансирање пројеката можете извршити на следећим линковима:

https://www.dijaspora.gov.rs/konkursi.html

https://www.mfa.gov.rs


Oпширније...
Мобилна апликације ConsentID

Обавештавамо да ће Генерални конзулат Републике Србије у Солуну, од 1. фебруара 2023. године, започети са издавањем параметара и QR кода за инсталирање мобилне апликације ConsentID. Наведена апликација служи кориснику да на сигуран и поуздан начин потврди свој идентитет преко портала за електронску идентификацију, односно да се пријави на портал еУправе. Корисници који на овај начин приступају порталу еУправе имају могућност да користе све електронске услуге које пружа поменути портал. Параметри се издају држављанима Републике Србије који имају важећи идентификациони докуменат (пасош или лична карта) и страним држављанима који имају привремени боравак или стално настањење у Републици Србији, односно поседују евиденцијски број за странце (ЕБС) који издаје Министарство унутрашњих послова Републике Србије. За издавање параметара и QR кода неопходно је лично присуство.


Oпширније...
ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРЕДЛОГА ЗА ДОДЕЛУ НАЦИОНАЛНИХ ПРИЗНАЊА ЗА ИЗУЗЕТАН ДОПРИНОС, РЕЗУЛТАТЕ И ЗАСЛУГЕ У ОБЛАСТИ ОСТВАРИВАЊА САРАДЊЕ И ЈАЧАЊА ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ, КАО И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ

Обавештавамо да је министар спољних послова Ивица Дачић, донео одлуку број 361/30-2022/01, дана 16. новембра 2022. године, којом се расписује јавни позив за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону.

Увид у расписани јавни позив може се извршити на следећим линковима:

https://www.mfa.gov.rs/

https://www.dijaspora.gov.rs/lat/uprava-za-dijasporu-konkursi/Попис становништва, домаћинстава и станова 2022.године

Обавештавамо да у периоду спровођења пописа, од 1. до 31. октобра 2022. године, Републички завод за статистику спроводи Истраживање о држављанима Републике Србије који живе у иностранству.

Упитник ће бити доступан на сајту Републичког завода за статистику од 1. октобра 2022. године  https://www.stat.gov.rs/.Председник Вучић положио заклетву

Председник Републике Србије Александар Вучић положио је данас заклетву на Једанаестој посебној седници Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву и ступио на дужност у другом мандату.

"Даме и господо, Ваша светости, поштовани председниче, поштовани члане Председништва Босне и Херцеговине, поштована председнице Републике Српске, уважени представници верских заједница, драги пријатељи, поштовани председници Србије и Савезне Републике Југославије, ваше екселенције, председнице Уставног суда и Врховног касационог суда, председнице Владе, чланови Владе Републике Србије, председниче Покрајинске скупштине АП Војводине, председниче Покрајинске владе АП Војводине, даме и господо, драги пријатељи, не постоји већа част, већа обавеза, а нема ни већег поноса од оног који ти даје чињеница да водиш своју земљу, нити лепше дужности од те да је са поносом представљаш.


Oпширније...
Председник Вучић на годишњем састанку Светског економског форума

Председник Републике Србије Александар Вучић боравиo je у швајцарском граду Давосу, где jе присуствоваo годишњем састанку Светског економског форума. Током дводневног боравка у Давосу, председник Вучић учествоваo je на сесији Дипломатски дијалог на тему Западног Балкана, као и у дискусији на тему Успостављање мира, обнављање раста и остваривање одрживости.

Председник Вучић је пренео да је доминантна тема скупа у Давосу била Украјина, као и да су важне теме биле предстојећа зима и питања енергената, хране и одрживости.

„Важно је чути шта су планови, до када ће се повећавати референтне стопе, на који начин ће играти игру између раста и спасавања Европе од инфлације, као и шта је оно што Србија може да учини и сачува стопу раста изнад просека“, рекао је председник Вучић и додао да се тема украјинске кризе надвила над све друге теме, да је приметна огромна подршка Украјини, без могућности да се чује било шта друго.

"Некада сте овде могли да чујете различите, другачије ствари, долазили су и Си Ђинпинг и Ангела Меркел, а сада је Давос постао место доминантно, искључиво западне оријентације. О свему осталом је могуће разговарати, али у задатим оквирима", навео је председник Вучић. Он је истакао да је у Давосу имао низ добрих састанака са бројним европским и светским званичницима, додајући да је искрено и отворено говорио о проблемима.

 Председник Вучић је учествовао на сесији Дипломатски дијалог о Западном Балкану и пренео је новинарима да је Србија на путу ка ЕУ и да је захвална на подршци коју од ње добија, али да је потребно да се разуме и наша позиција, а не само да се понавља шта се од Србије очекује.

"Суштина је у томе да сам био искрен, отворен, говорио о проблемима, указао на другачије виђење ситуације у БиХ од већине пристуних, као и различите ставове у односу на Куртија", рекао је председник Вучић и додајући да не може да открива детаље, указао је да су на скупу изнели потпуно различите визије будућности Балкана. Он је истакао да постоји поверење између Београда, Скопља и Тиране, да расте економска сарадња и све, како је рекао, иде у добром смеру.

Председник Вучић је навео да је на маргинама скупа разговарао и са председником Републике Северне Македоније Стевом Пендаровским, а накратко и са премијером Републике Хрватске Андрејем Пленковићем.

Председник се у Давосу састао и са председником Владе Црне Горе Дританом Абазовићем и позвао га да се придружи састанку иницијативе "Отворени Балкан" на Охриду.

На овогодишњем форуму председник Вучић имао је и низ билатералних сусрета са светским званичницима, представницима финансијских институција и водећих компанија у свету.

"Много сам разговарао о томе како можемо да се поставимо данас у свету, а разговарао сам и са шефицом америчке Ексим банке, о великом зајму у будућности за значајне енергетске пројекте, за соларне, а касније и хидропројекте. То је био одличан састанак, кратак, али конкретан. Верујем да ћемо ускоро изаћи са конкретним плановима", рекао је председник Вучић.

Током боравка у Давосу, председник Србије Вучић састао се и са оснивачем и извршним директором Светског економског форума Клаусом Швабом, премијером Републике Грчке Кирјакосом Мицотакисом и председником Републике Јерменије Ваганом Хачатурјаном, са којим је разговарао о билатералним односима и глобалној ситуацији. Давос, 25. мај 2022. годинеПријављивање за гласање у иностранству до 12. марта

Поводом предстојећих избора у Републици Србији, расписаним за 3. април 2022.године, преносимо обавештење Министарства државне управе и локалне самоуправе:

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (до 12. марта 2022. године у поноћ), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати у иностранству.

Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима и потпис подносиоца захтева.


Oпширније...
Селаковић разговарао са шефом Делегације ЕУ и амбасадорима држава чланица ЕУ

Министар спољних послова Никола Селаковић састао се данас са шефом Делегације ЕУ Емануелом Жиофреом и амбасадорима држава чланица ЕУ акредитованим у Србији.

Министар Селаковић упознао је присутне амбасадоре са Закључком Савета за националну безбедност, који је Влада Србије усвојила 27. фебруара поводом ситуације у Украјини.

Шеф српске дипломатије је поручио да Србија изражава најискреније жаљење због избијања кризе и сукоба у Украјини, истакавши да сматрамо веома погрешним нарушавање територијалног интегритета и суверенитета сваке државе, па самим тим и Украјине. С тим у вези, Селаковић је подсетио да наша земља веома јасно позива на поштовање принципа међународног права, указавши да је то основа наше спољне политике.  

Селаковић је подвукао да наша земља даје пуну подршку преговорима две стране и свим кредибилним међународним напорима за изналажење мирног и политичког решења кризе у Украјини.

Србија ће, како је истакао, у овим изазовним временима наставити да доследно чува мир и стабилност у Југоисточној Европи, истакавши да и савремени изазови показују да се све несугласице на нашем континенту морају решавати мирним средствима и дијалогом.Вучић: Славећи Сретење шаљемо поруку да желимо слободну, јаку и модерну Србију

Председник Републике Србије Александар Вучић уручио је данас, поводом Дана државности Србије, одликовања заслужним појединцима и институцијама и том приликом поручио да славећи Сретење, чинимо посвету нашим великим претходницима и шаљемо поруку да желимо слободну, јаку, и модерну Србију.

Председник Александар Вучић је истакао да Сретењски устав потврђује Карађорђеву и Милошеву доктрину да је Србија држава слободних сељака, чије је право на имовину потврђено највишим правним актом Кнежевине.

„Немамо право да се пред сенима предака не присетимо да су у то време највеће силе света баштиниле вишевековну традицију робовласништва, кметства, те суровог колонијализма. И нисмо ми случајно данас једна од најбрже и највише растућих економија Европе, као што нисмо случајно земља градилишта и нових инвестиција. Ни најмање случајно није ни то што смо успели да се изборимо са свим кризама, од поплава, до пандемије. На крају, нисмо тек пуком случајношћу независна земља, која сама одлучује о својој судбини. То је била обавеза коју смо добили тог 15. фебруара 1835. године од окупљених на пољани наше слободе и наше будућности“, поручио је председник.


Oпширније...
Београд добија Центар за четврту индустријску револуцију

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовала је данас у Женеви потписивању Споразума о успостављању центра Светског економског форума за четврту индустријску револуцију у Србији, првог таквог у региону Западног Балкана.

Споразум су у седишту тог форума потписали директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Владе Србије Михаило Јовановић и извршни директор задужен за центре Светског економског форума за четврту индустријску револуцију Џереми Јургенс.

Поменути центар у Србији биће 16. у мрежи центара Светског економског форума у свету и први у региону Западног Балкана.

Нови центар почеће са радом 1. марта, а функционисаће као непрофитна организација и платформа за јавно-приватно партнерство и сарадњу за четврту индустријску револуцију, док ће фокус рада бити на вештачкој интелигенцији и биоинжењерингу.

Потписивању овог документа присуствовали су и оснивач и извршни директор Светског економског форума Клаус Шваб и председник тог форума Борге Бренде, са којима се Брнабић претходно састала.

Брнабић је у обраћању новинарима истакла да је овај споразум резултат дугогодишњег заједничког рада Србије и Светског економског форума (WEF).

Почели смо да разговарамо још 2018. године, потписали Меморандум о разумевању, затим нас је 2020. година мало спутала, али наставили смо 2021. године да планирамо и ево нас данас овде, навела је она.

Према њеним речима, центар ће бити усмерен на област развоја вештачке интелигенције, биомедицине и биотехнологије, те на начине на које дигитализација може да подигне продуктивност предузећа и читаве економије.


Oпширније...
Селаковић упутио телеграм саучешћа поводом смрти Каролоса Папуљаса

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић упутио је телеграм саучешћа министру спољних послова Грчке Никосу Дендијасу, поводом смрти некадашњег председника и министра спољних послова Каролоса Папуљаса.

У телеграму се наводи да је Грчка одласком Каролоса Папуљаса изгубила великог државника, омиљеног политичара, али и изузетног дипломату који је својом визијом и преданим радом значајно доприносио очувању и јачању мира и стабилности, како у Југоисточној Европи, тако и региону Источног Медитерана, Црног Мора и Блиског истока.

"Одласком Каролоса Папуљаса, Србија и српски народ су остали без великог и истинског пријатеља, који је дао неизбрисив допринос традиционално блиским односима и сарадњи две земље", каже се у телеграму министра Селаковића и истиче да ће Каролас Папуљас својом посвећеношћу највишим идеалима слободе и демократије представљати узор и инспирацију свим будућим генерацијама.РЕФЕРЕНДУМ: ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ

Поводом републичког референдума ради потврђивања Акта о промени Устава Републике Србије који је расписан за 16. јануар 2022. године, преносимо обавештење Министарства државне управе и локалне самоуправе:

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (25. децембар 2021. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећем републичком референдуму гласати у иностранству.


Oпширније...
Отварање Кластера 4 важна прекретница за Србију

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је у Бриселу, након Међувладине конференције о приступању Републике Србије Европској унији, на којој је отворен Кластер 4, који обухвата четири поглавља у приступним преговорима са ЕУ, да је данашњи дан веома значајан и да представља веома важну прекретницу за Србију.

Брнабић је истакла да је Србија у складу са новом методологијом отворила Кластер 4 - Зелена агенда и одржива повезаност, и у оквиру тог кластера, отворена су четири нова поглавља.

Премијерка је оценила да је то велики успех на ком жели да честита свим грађанима Србије, исказавши захвалност председнику Србије Александру Вучићу на подршци и разумевању.

Важна ствар нове методологије је политичко управљање интеграцијама. Оно што смо ми урадили у мандату нове Владе је да у потпуности политички, заједно са министарком за европске интеграције Јадранком Јоксимовић, управљамо процесом, свим реформама, пре свега у области владавине права и то је дало резултат, рекла је премијерка.


Oпширније...
Селаковић разговарао са начелником Генералштаба Грчке

Министар спољних послова Никола Селаковић састао се данас са начелником Генералштаба националне одбране Републике Грчке Константиносом Флоросом.

Селаковић је оценио да пријатељским односима и одличној сарадњи наше две земље умногоме доприноси изузетно динамичан политички дијалог на највишем и високом нивоу.

С тим у вези, он је подсетио на своју билатералну посету Грчкој и недавни сусрет са министром Дендијасом на маргинама Министарског састанка ОЕБС-а у Стокхолму.

Министар је подвукао да је питање Косова и Метохије главни политичко-безбедносни изазов Србије, истичући да смо посвећени дијалогу и постизању компромисног решења, упркос свим опструкцијама привремених институција самоуправе у Приштини.

Захваливши саговорнику на принципијелној позицији његове земље по питању КиМ, Селаковић је изразио очекивање да ће Грчка остати доследна у таквом ставу.

Шеф српске дипломатије је истакао да је Србија посвећена очувању регионалне стабилности и безбедности и успостављању ближе економске сарадње.

У складу са нашим водећим спољнополитичким приоритетом, а то је чланство у ЕУ, министар је поручио да је наша земља привржена сарадњи са свим државама чланицама и институцијама ЕУ на плану заједничке безбедносне и одбрамбене политике.

Министар је подсетио да Србија доприноси европској и глобалној безбедности учешћем у мисијама и операцијама ЕУ и УН, и да је по контрибуцијама у мировним мисијама прва у региону и међу првих десет у Европи.

Када је реч о војној сарадњи Србије и Грчке, Селаковић је констатовао да је она добра, да се одвија кроз заједничке војне вежбе, обучавање и усавршавање у образовним центрима две земље, преневши и да смо заинтересовани за њено даље јачање.ПРОМОЦИЈА ТУРИСТИЧКЕ ПОНУДЕ БЕОГРАДА У СОЛУНУ

Туристичка понуда Београда представљена је у Солуну пред члановима дипломатског кора, управе града Солуна и солунске регије на челу са градоначелником Константиносом Зервасом. Промоцији су присуствовали заменица председника скупштине Београда Андреа Радуловић, градски секретар за културу Иван Карл, заменик директора Туристичке организације Београда Слободан Унковић, директорка Музеја града Београда Јелена Медаковић, као и бројни представници медија и туристичке привреде.

Присутнима се обратила конзул жеран Републике Србије Јасмина Милачић која је поздравила присутне и пожелела добродошлицу свим гостима, и том приликом истакла важност сарадње две пријатељске земље. Градоначелник Солуна  Константинос Зервас указао је на потребу континуиране сарадње два града, као и на узајамну подршку у промоцији и развоју туризма, привреде и културе. Заменик директора Туристичке организације Београда гдин Слободан Унковић упознао је присутне са убрзаним развојем Београда на пољу инфраструктуре, изградње нових амбијенталних целина, од којих се посебно издваја Београд на води, реконструкција тргова и улица, где се посебно истиче уређење Савског трга и подизање споменика Стефану Немањи, утемељивачу српске државе.

Такође, посебан акценат стављен је на саобраћајну инфраструктуру и почетак изградње београдског метроа. Београд данас има 120 хотела и преко 10.000 кревета у категоризованом приватном смештају, неколико стотина атрактивно уређених кафеа, ресторана и клубова, који спремно, а у складу са свим епидемиолошким препорукама и мерама поводом пандемије ковид-19 очекују домаће и иностране госте – казао је Унковић. Како је истакао, присутни су детаљно информисани о целокупном програму за време манифестације "Београдска зима" са акцентом на новогодишње и Божићне празнике.

О културно историјској баштини и занимљивостима говорила је директорка Музеја града Београда, Јелена Медаковић, која се овом приликом обратила на грчком језику на одушевљење свих присутних. Љиљана Алајбеговић из ТОБ-а званично је најавила студијску посету грчких медија и агенција Београду у пролеће 2022. године. Гостима су приказани и промо филмови, који су на сликовит начин приближили туристичке потенцијале наше престонице. Целокупан догађај су најавили и пропратили истакнути грчки медији на челу са Оморфа Таксидија.РЕФЕРЕНДУМ: ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ

Поводом републичког референдума ради потврђивања Акта о промени Устава Републике Србије који је расписан за 16. јануар 2022. године, преносимо обавештење Министарства државне управе и локалне самоуправе:

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (25. децембар 2021. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећем републичком референдуму гласати у иностранству.

Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећем републичком референдуму и потпис подносиоца захтева.

Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да бирач жели да гласа према месту боравишта у иностранству, на прописани начин доставља надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи, која о томе доноси решење.


Oпширније...
Селаковић разговарао са Жиофреом и амбасадорима ЕУ

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се са шефом Делегације Европске уније Емануелеом Жиофреом и амбасадорима држава чланица ЕУ акредитованих у нашој земљи.

Селаковић је нагласио да је чланство у ЕУ апсолутни приоритет наше спољне политике и стратешко опредељење, преневши да смо у потпуности посвећени реформском процесу и унапређењу свих сегмената нашег друштва.

Оценио је да динамика приступних преговора треба да буде у складу са нашим реформским напорима, али да охрабрује што је овогодишњи извештај Европске комисије о напретку Србије позитивније интониран у поређењу са претходним, те да, у том смислу, очекујемо да ће до краја словеначког председавања Савету ЕУ бити одржана Међувладина конференција на којој ће бити отворена два кластера.

Министар је рекао да Србија одржава интензиван дијалог са званичницима ЕУ и додао да веома позитивно гледамо на одлуку Савета за спољне послове да се размотри начин да се партнери са западног Балкана укључе у дискусију о спољној и безбедносној политици.

Шеф српске дипломатије нагласио је да је ЕУ најзначајнији спољнотрговински партнер Србије, информисавши саговорнике да је за последњих седам година трговинска размена Србије и ЕУ повећана 52 одсто, а извоз српских производа у ЕУ увећан 64 одсто, што је, како је оценио, заједнички резултат.

Селаковић је казао да је Србија у потпуности посвећена очувању мира и стабилности у региону кроз сарадњу и отворени дијалог, истакавши иницијативу „Отворени Балкан“ као начин за економско повезивање региона.

 


Oпширније...
Србија очекује подршку за отварање кластера до краја године

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас у Паризу да очекује позитивне вести и подршку Француске за отварање једног или два кластера на међувладиној конференцији која ће бити одржана у децембру.

Брнабић је на конференцији за новинаре навела да је са председником Француске Емaнуелом Макроном разговарала о ситуацији у Србији, пре свега у контексту европских интеграција, односно о томе да ли можемо да рачунамо на подршку те земље за отварање кластера на децембарској међувладиној конференцији.


Oпширније...
Важна улога Унеска за очување српске баштине на Космету

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да су тешки примери угрожавања српског културног, историјског и духовног наслеђа на Косову и Метохији доказ колико је битна улога Унеска у заштити и очувању баштине.

Брнабић је, на 41. заседању Генералне конференције Унеска у Паризу, нагласила да су четири драгуља српске средњовековне културне баштине на Космету – Високи Дечани, Пећка патријаршија, Грачаница и Богородица Љевишка, очувани захваљујући томе што су уписани на листу угрожене светске баштине, али да је још стотине локалитета и споменика угрожено.

Српска баштина на Косову и Метохији је од немерљиве важности не само за национални идентитет Србије, већ и као део цењене европске и светске баштине, подвукла је она.

Премијерка је указала на приврженост Србије основним принципима Унеска – дијалогу и консензусу, утемељеним у Повељи УН и Уставу Унеска, због чега се ми континуирано залажемо за деполитизацију ове организације.Дан примирја у Првом светском рату

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић положио је венце и одао почаст на Српском војничком гробљу Зејтинлик у Солуну, поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату.

Церемоније полагања венаца и одавања почасти одржане су и на савезничким војним гробљима - руском, италијанском, британском, француском и грчком. Церемонијама полагања венаца на српском и на осталим војним гробљима, присуствовали су и генерални конзули сваке од наведених земаља, представници влада земаља сила савезница, представници парламената, министар Македоније и Тракије Ставрос Калафатис, заменик гувернера Централне Македоније Вула Патоулиду, председник општине Менемени-Неаполис Лазарос Киризоглу и представник митрополије Варнавас као и представници дипломатског кора.

 Селаковић и Гујон уручили признање „Мајка Србија“ Ђорђу Михаиловићу

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић и директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон уручили су данас у Солуну признање „Мајка Србија“ Ђорђу Михаиловићу, чувару војничког гробља Зејтинлик.

На церемонији у Генералном конзулату Србије у Солуну, Селаковић је казао да су Ђорђе Михаиловић, и његови отац и деда, који су такође били чувари Зејтинлика, припадали покољењу које је чувало сећање, као свети грал и лучу живота.

Српски народ се, како је рекао, са страхопоштовањем и захвалношћу клања својим погинулим јунацима из Првог светског рата, јер Србија постоји зато што су они постојали.


Oпширније...
Селаковић на Зејтинлику: Србија се и данас бори за част и слободу и побеђује на свим пољима

Министар спољних послова Никола Селаковић је на Дан примирја у Првом светском рату посетио у Солуну Српско војничко гробље Зејтинлик где је положио венац и нагласио да смо платили велику цену да бисмо данас живели у сувереној, слободној и усправној Србији.

„Србија се и данас бори за част и слободу себе и свога народа на сваком месту, и побеђује у економији, у просвети, у спорту, побеђује на свим пољима, а ту данашњу победу омогућили су нам наши славни преци победом пре 103 године, 11. новембра 1918. године“, рекао је шеф српске дипломатије.

Министар Селаковић је нагласио да 11. новембар, наш дан победе, када смо се златним словима уписали у историју света, јесте нешто што треба да славимо и обележавамо на најсвечанији начин.


Oпширније...
62. Међународни фестивал филма, Солун 04.11.2021.-14.11.2021.

Међународни филмски фестивал у Солуну је постала примарна изложба у Југоисточнoj Еуропи за рад нових и нових филмаша, као и водећих филмски фестивал регије. На овом догађају суделују Међународна секција, Панорама грчког филма, програм Нови хоризонти, Балкан Сурвеy и бројне ретроспективе и признања водећим личностима из света филма.

Од 1993. низ водећих звезда међународне кинематографије, укључујући Francis Ford Coppola, Faye Dunaway, Catherine Deneuve i Irene Papas, посетили су Фестивал. Фестивал привлачи филмску јавност која из године у годину поновно открива слике новог столећа, нове филмске еритре, нове редатеље, нове технологије, али и представнике филмског света који у њему налазе поуздану организацију прикладну за промоцију свог рада.

Догађај се врти око низа непромењивих делова: приче за испричати, погледи на свет, снимање сећања и портрети.Циљ фестивала је да се филмској јавности која се сваке године окупља у Солуну истражи заједничке слике с почетка 21. века и да истражи свој људски крајолик кроз филм.Министар Селаковић и aрхиепископ Јеронимос Други о блискости два народа и цркве

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас у Атини са архиепископом атинским и целе Грчке Јеронимосом Другим, коме је пренео поздраве патријарха српског Порфирија и захвалио на доследној подршци нашој земљи и народу.

„Подршка и разумевање коју братски грчки народ показује према Србији и српском народу, а која траје колико трају и два народа, јесте нешто што нам је помагало и помаже да опстајемо у тешким ситуацијама и временима, знајући да има неког ко дели наше погледе на свет и систем вредности“, рекао је Селаковић. 


Oпширније...
Селаковић у Атини: Мир и стабилност у региону услов за економски раст и напредак

Министар спољних послова Никола Селаковић састао се данас у Атини са грчким шефом дипломатије Никосом Дендијасом, коме је захвалио на принципијелној и јасној подршци те државе очувању територијалног интегритета и суверенитета Србије по питању Kосова и Метохије, као и на подршци нашим европским интеграцијама.

Министар Селаковић је после састанка рекао да Грчка подржава проналажење решења за косовско-метохијски проблем путем дијалога о нормализацији односа који Београд и Приштина воде под покровитељством ЕУ.

„Такође, упознао сам грчког колегу са најновијим дешавањима на Kосову и Метохији и свим оним што се дешавало током септембра и октобра”, навео је шеф српске дипломатије.

Министар Селаковић је истакао значај стратешког партнерства Србије и Грчке које је озваничено стављањем потписа 2019. године приликом посете председника Александра Вучића Атини и одржавања Високог савета за сарадњу између Србије и Грчке.

„Уверени смо да ћемо и у наредном периоду, када се стекну епидемиолошки услови, да наставимо са овом добром праксом и да организујемо у Београду четврти по реду Високи савет за сарадњу”, рекао је министар Селаковић.

Шеф српске дипломатије је рекао да је много области у којима можемо да сарађујемо и изразио уверење да ће се у наредном периоду, а посебно после наредног Високог савета за сарадњу, сарадња Србије и Грчке даље продубљивати и развијати.

Министар Селаковић захвалио је грчком колеги на топлој добродошлици, искреним и отвореним разговорима, као и на размени мишљења о темама које су од значаја за цео регион и за пажњу коју грчки министар показује према региону западног Балкана.


Oпширније...
Обраћање председника Републике Србије на конференцији Уједињених нација о климатским променама COP26 одржаној у Глазгову

"Ваше Екселенције,

уважени делегати,

драга Сара,

На самом почетку, осећам обавезу да се захвалим премијеру Борису Џонсону и Влади Њеног Величанства на изузетном гостопримству.

Имам привилегију да представљам Републику Србију на овом важном месту и на највишем светском форуму који се бави најважнијом темом данашњице – унапређењем климатске свести.

Сви смо сагласни да морамо да улажемо у климу и животну средину.

Исто тако, сви се слажемо да будуће генерације морају да се образују како не би поновиле грешке које смо ми направили, уништавајући једину планету која живот чини могућим.

Изузетно сам почаствован тиме што Република Србија копредседава овогодишњом Конференцијом као представник Источноевропске Групе земаља које нису чланице Европске уније.

У конкретном смислу, посебан допринос нашег експертског тима видимо у завршетку преговора на операционализацији члана 6. Споразума из Париза, који се односи на успостављање глобалних тржишних и нетржишних механизама смањења емисија гасова са ефектом стаклене баште, као и на преостале одредбе које се тичу унапређеног оквира транспарентности и заједничке временске рокове за Национално утврђене доприносе, што су кључне одредбе Споразума за које још није постигнута одлука коју треба да усвоји Конференција, односно све државе чланице.


Oпширније...
Традиционално пријатељство и одлична сарадња Србије и Грчке

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас у Атини са председницом Грчке Катерином Сакеларопулу, и том приликом пренео поздраве председника Србије Александра Вучића и захвалио на подршци коју Грчка пружа нашој земљи.

Традиционално блиски и добри историјски односи, менталитетска и духовна блискост наша два народа крунисани су, према речима министра Селаковића, 2019. године Споразумом о стратешком партнерству.

Стратешки партнери треба једни друге да помажу и Србији је била част да помогне грчким пријатељима када им је било тешко током недавних пожара, рекао је Селаковић, истакавши да ће братски грчки народ увек моћи да рачуна на помоћ српског народа.

„Грчка подршка је присутна у за два нама изузетно битна питања, једно је подршка питању од виталног значаја, а то је подршка нашем територијалном интегритету и суверенитету када је реч о Косову и Метохији, и изражавамо наду да ће се та подршка наставити. Друго је подршка нашем чланству у ЕУ“, казао је Селаковић.

Према његовим речима, Грчка је од самог почетка чврсто на позицији подршке чланству читавог западног Балкана у ЕУ, на чему је Србија веома захвална.

Министар Селаковић је на састанку изразио задовољство узлазним трендом односа и сарадње две земље, додавши да Србија изузетну важност придаје политичком дијалогу на највишем нивоу са пријатељском Грчком, те да очекујемо скору реализацију посета највиших грчких званичника.


Oпширније...
Селаковић у Атини са грчким привредницима

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић представио је данас у Атини грчким привредницима окупљеним у Грчко-српској комори за трговину и индустрију економске резултате Србије у протеклих неколико година и инвестиционе потенцијале наше земље.

Селаковић је на радном доручку са грчким привредницима којем су присуствовали и представници грчке владе и Министарства иностраних послова, поручио да је Србија данас најбрже растућа економија у Европи.

Министар Селаковић је направио детаљну компаративну анализу ситуације коју смо имали пре седам година и оне коју, захваљујући у међувремену спроведеним реформама, имамо данас.


Oпширније...
Србија придаје велики значај пријатељству и сарадњи са Грчком

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас са амбасадором Грчке у Београду Јоргосом Диакофотакисом.

Селаковић је поручио да Србија придаје велики значај пријатељству и билатералној сарадњи са Грчком, чему сведочи стратешко партнерство успостављено између наше две земље.Према речима министра, прилика за потврђивање таквих односа и наставак политичког дијалога биће и његова предстојећа званична посета Атини почетком наредне недеље.

Шеф српске дипломатије пренео је да очекује да ће, по смиривању епидемиолошке ситуације, у Београду бити одржан Четврти састанак Високог савета за сарадњу Србије и Грчке.


Oпширније...
Континуирана комуникација Србије са ЕУ о даљим реформама

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, заједно са министaрком за европске интеграције и главним преговарачем Јадранком Јоксимовић, састала се данас са шефом Делегације Европске уније у Србији Емануелеом Жиофреом и амбасадорима држава чланица ЕУ.

Теме састанка биле су Пакет проширења ЕУ за 2021. годину и посебно Извештај Европске комисије о Србији за ову годину, као и наредни кораци у процесу приступања Унији.

Брнабић је указала на то да je овај састанак одржан по објављивању Извештаја ЕК, а пре финалне одлуке држава чланица о томе да ли ће подржати отварање кластера.


Oпширније...
Селаковић пред СБУН: Дијалог и примена постигнутих договора једини прави пут за решавање отворених питања

Поштовани председниче Савета безбедности,

Уважени чланови Савета безбедности,

Поштовани специјални представниче,

Желим да захвалим генералном секретару Уједињених нација Гутерешу и специјалном представнику генералног секретара и шефу УНМИК Танину на поднетом извештају и напорима који се улажу у спровођење мандата УНМИК. Захваљујем и члановима Савета безбедности на континуираној пажњи коју посвећују питању Косова и Метохије. Република Србија високо уважава активности Мисије Уједињених нација на Косову и Метохији и залаже се за њен што делотворнији рад у складу са резолуцијом Савета безбедности УН 1244 у несмањеном обиму, с циљем изградње и очувања трајног мира, стабилности и безбедности у Покрајини. Господине Танин, Примите изразе наше захвалности и на ангажману и сарадњи оствареној током Вашег мандата. Господине председниче, Велико жаљење и забринутост изазивају чињенице да је безбедносну ситуацију на Косову и Метохији у протеклом периоду обележио повећан број различитих етнички мотивисаних напада и инцидената усмерених против Срба, што је констатовано и у Извештају; да привремене институције самоуправе (ПИС) у Приштини настављају да предузимају једностране потезе и одбијају да имплементирају договоре постигнуте у оквиру бриселског дијалога; да се наставља са институционалном дискриминацијом Срба, нападима на објекте Српске православне цркве и подривањем економске одрживости српских средина у Покрајини.


Oпширније...
Састанак на високом нивоу посвећен обележавању 60. годишњице Покрета несврстаних земаља

Председник Републике Србије Александар Вучић учествовао је данас на Састанку на високом нивоу, посвећеном обележавању 60. годишњице Покрета несврстаних земаља, и том приликом истакао да је ово јединствена прилика да се разговара о свим питањима од заједничког интереса, као и да се граде нови мостови пријатењства и сарадње.

 


Oпширније...
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић приредио је у Београду свечану вечеру за министре учеснике комеморативног скупа посвећеног 60. годишњици прве конференције Покрета несврстаних земаља.

Вечери присуствује више од 30 страних званица, шефова делегација у рангу министра, као и више министара Владе Србије.

Селаковић је, поздрављајући званице, пожелео страним делегацијама добродошлицу у родно место Покрета несврстаних.

„Иако свет није исти као пре шест деценија, исте су вредности које делимо и жеља да одамо почаст славним тренуцима наше заједничке историје“, рекао је Селаковић, који је гостима и њиховим државама и народима пожелео здравље, срећу и мудрост у временима када свет бива изложен растућим изазовима.


Oпширније...
Председник Вучић присуствовао церемонији обележавања почетка радова на модернизацији и рехабилитацији пруге Ниш-Брестовац

Председник Републике Србије Александар Вучић и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен присуствовали су данас церемонији обележавања почетка радова на модернизацији и рехабилитацији пруге Ниш-Брестовац на међународном железничком Коридору 10, као и потписивању Уговора између Јавног предузећа Коридори Србије и Конзорцијума STRABAG AG и STRABAG д.o.o. Београд о изградњи прве фазе Ауто-пута мира на деоници Мерошина – Мерошина 1.

 


Oпширније...
Обележавање 103. годишњице пробоја Солунског фронта у Поликастру

Србија се са поносом сећа велике епохе у којој је са савезницима извојевала значајну победу, пробој Солунског фронта, која је била весник слободе, и на том јунаштву захвалне су данашње генерације, поручила је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић, која је поводом 103 године од пробоја Солунског фронта у Поликастру предводила државну комеморативну свечаност.

Кисић Тепавчевић је у Поликастру положила венце на српском делу заједничког Споменика силама савезницама у Великом рату и на Спомен-бисту председнику српске владе за време Великог рата Николи Пашићу.

 У Солуну обележавање 103. годишњице пробоја Солунског фронта

Поводом обележавања 103. годишњице пробоја Солунског фронта, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић предводиће сутра, 25. септембра 2021. године у 10 часова, у комплексу српског Војничко гробља Зејтинлик у Солуну, државну комеморативну свечаност полагања венаца и одавања поште српским војницима.

Пошту српским војницима ћје одала и делегације Министарства одбране и Војске Србије, представници Генералног конзулата Републике Србије у Солуну, представници удружења опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

 Обележeно 105. година од битке на Кајмакчалану

Полагањем венаца и одавањем почасти српским војницима, данас је у Егзоплатаносу и Алмопији, у Грчкој, обележена 105. годишњица битке на Кајмакчалану.

На споменик српским војницима у селу Егзоплатанос, венац је положио државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић, који је истакао да су у борбама за освајање Кајмакчалана учествовале елитне јединице српске војске, као и да Кајмакчалан у српском народу носи назив Капија слободе.

 

 Телефонски разговор председника Вучића са генералним секретаром НАТО

Телефонски разговор председника Вучића са генералним секретаром НАТО Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас телефоном са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом поводом, како је генерални секретар рекао, забрињавајуће ситуације на северу Kосова и Метохије.

Председник Вучић је истакао да Србија апсолутно ничим, ни једним јединим својим потезом, није прекршила ни Бриселски споразум, ни Резолуцију 1244, нити је на било који начин угрозила очување мира.


Oпширније...
Селаковић у Њујорку са 28 шефова дипломатије о економским успесима Србије и ситуацији на КиМ

 Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је да је у Њујорку шефове дипломатије 28 држава упознао са економским успесима Србије, али и са ситуацијом на Kосову и Метохији, о чему је разговарао и са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом, који му је рекао да можемо да рачунамо на подршку Руске Федерације када је реч о интересима Србије на KиМ.

Сумирајући резултате посете Њујорку у оквиру заседања Генералне скупштине УН, министар Селаковић је рекао да је један од последњих састанака био са министром Лавровом, што је био трећи њихов сусрет у последњих девет месеци.

Шеф српске дипломатије каже да је наравно искористио и ту прилику да упозна министра Лаврова са последњим дешавањима на северу Kосова и Метохије, са ситуцијом у дијалогу Београда и Приштине и са врло јасним и недвосмисленим ставом председника Александра Вучића по питању наставка дијалога и даљих дешавања на KиМ.


Oпширније...
Допунска школа "Свети Сава" у Солуну, Лептокарији и Катеринију

Школска година у Солуну почиње у суботу, 25.09. на следећој адреси: "34. ОШ", Ариану 3, Солун Термини суботом:

1. група: 9:45-12:00 ч.

2. група 12:00-14:00 ч.

3. група 14:00- 16:00 ч.

4. група 16:00-18:00 ч.

Школска година у Катеринију почиње у недељу, 26.09. на следећој адреси: Храм свете Ане, В Пародос Миаули 22, Катерини Термин: недељом 13:30-15:45 ч.

Школска година у Лептокарији почиње у недељу, 26.09. на следећој адреси: "Прва ОШ Лептокарија",. И. Метакса, Лептокарија Термин: недељом 11:00-13:10 ч.

Термини наставе ће можда бити промењени, због могуће промене у распореду возова.

Срдачан поздрав, Ана ЏогановићПредседница Владе Брнабић на Глобалном Ковид-19 самиту у организацији Беле куће

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић учествовала је данас видео-поруком на Глобалном Ковид-19 самиту у организацији Беле куће, који је отворио председник САД Џозеф Бајден.

На самиту видео-порукама учествује велики број светских лидера и званичника међународних организација, између осталих и генерални секретар УН Антонио Гутереш, председница Европске комисије Урсула фон дер Лејен, британски и канадски премијер Борис Џонсон и Џастин Трудо, немачка канцеларка Ангела Меркел и многи други.

Премијерка је у поруци истакла да је Србија била међу првим европским земљама која је набавила ковид вакцине, а да је она била први европски премијер који је примио вакцину.

 


Oпширније...
Одлука о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре

 

Донета је Одлука о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре – подршка оснивању нових школа и одељења допунске наставе српског језика у дијаспори, број 326-16/30-2021/01 од 15. септембра 2021. године, а по конкурсу који је био отворен од 22. јула до 6. августа 2021. године.

Увид у донету Одлуку можете извршити на званичном интернет сајту Министарства спољних послова и Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону: https://www.mfa.gov.rs/ http://www.dijaspora.gov.rs/Обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе

Обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је данас централној манифестацији посвећеној обележавању Дана српског јединства, слободе и националне заставе на Савском тргу.


Oпширније...
85. Међународни сајам у Солуну- форум „Западни Балкан се придружује дијалогу о будућности Европе“

Форум „Западни Балкан се придружује дијалогу о будућности Европе“

У склопу 85. међународног сајма 15. септембра о.г. у Солуну као и Mинистарства спољних послова Грчке одржана је трибина на тему „Западни Балкан се придружује дијалогу о будућности Европе“. Поздравни говор одржао је заменик министра спољних послова за европске интеграције Милтиадис Варвициос.

 


Oпширније...
85. Међународни сајам у Солуну

85. Међународни сајам у Солуну је званично отворен 11. септембра у Солуну и трајаће до 19. септембра 2021.

На отварању сајма одржан је говор премијера Кирјакоса Мицотакиса, а на отварању су присуствовали сви чланови владе, многи званичници, амбасадори као и представници дипломатског кора у Солуну.

 

 

 Информација o процесу вакцинације у РС

Информација o процесу вакцинације у РС

У Републици Србији се од 24. децембра 2019. године спроводи вакцинација становништва против корона вируса. 51.7 одсто пунолетног становништва је примило две дозе вакцине, а од 17. августа отпочела је вакцинација трећом, такозваном бустер дозом вакцине, за све оне који су ревакцинисани пре више од шест месеци.


Oпширније...
Ђорђе Михаиловић

Уручење пасоша Р. Србије Ђорђу Михаиловићу

Данас је уручен пасош чувару СВГ Зејтинлик Ђорђу Михаиловићу, од стране конзула-жерана ГК РС Солун Јасмине Милачић и конзула Драгане Глишић.

 

 

 Обележавање Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“

 

Председник Репулике Србије Александар Вучић присуствовао је обележавању Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“ и поручио да Србија памти!

 

Oпширније...
Јавни позив за националнa признања 2021.

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписује  Јавни позив за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону, који ће трајати од 3. августа до 12.августа  2021. године.

Више информација можете наћи овде.Конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону

Конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону расписани су одлуком министра спољних послова Републике Србије Николе Селаковића, 19. јула 2021. године.

Увид у конкурсе се може остварити на линковима www.mfa.gov.rs и www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/Председник Вучић: Одлучили смо - наш циљ је ЕУ, али је Кина важан партнер

 

Ми смо се одлучили - наш циљ јесте и остаје ЕУ, истакао је председник Србије Александар Вучић у интервјуу немачком дневнику „Ханделсблату“ и да за Србију не постоји никаква алтернатива, али нагласио и да је Кина важан партнер Србији, а задатак државе да води бригу о интересу својих грађана.

 

Он је тако одговорио на питање шта ће Србија изабрати када једном буде морала да бира између тесних односа са Пекингом или ЕУ. Вучић је нагласио да Србија жели да постане пуноправна чланица ЕУ


Oпширније...
Србија остварила велики успех у области дигитализације

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је на скупу посвећеном дигитализацији и ИТ сектору, који је одржан у Њујорку, да је, откако је постала премијерка, најпоноснија на успех Србије у области дигитализације.

 

Брнабић, која борави у дводневној посети САД, рекла је да је, када је у августу 2016. године изабрана за министарку државне управе и локалне самоуправе, желела да учини све да промени јавну администрацију и оно што јој је као грађанину сметало.


Oпширније...
Селаковић позвао представнике чланица ПНЗ да се у октобру окупе у Београду

 

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић обратио се данас на Министарској конференцији Покрета несврстаних земаља (ПНЗ) и том приликом је упутио позив представницима чланица да се окупе у Београду, 11. и 12. октобра, када ће бити обележена 60. годишњица од одржавања прве Конференције Покрета несврстаних у Београду 1961. године.

 

Селаковић је учеснике конференције обавестио да ће овај важан јубилеј несврстаних Србија организовати заједно са Азербејџаном - актуелним председавајућим ПНЗ.


Oпширније...
Diplomatic Staff

Jasmina Milačić, Consul Geran

 


Oпширније...
Србија снажно подржава Берлински процес

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић учествовала је данас на онлајн Самиту лидера Берлинског процеса на којем је било речи о конкретним резултатима постигнутим у току његовог седмогодишњег трајања, плановима за наредни период и иницијативама чији је циљ пружање подршке Западном Балкану на његовом путу ка Европској унији.

 

Фокус самита био је на изградњи заједничког регионалног тржишта који се односи на четири темељне слободе: слободно кретање људи, робе, услуга и капитала, за које је усвојен Акциони план у новембру прошле године, а од којег би регион имао посебне бенефите.


Oпширније...
Председник Вучић учествовао на конференцији „Мини Шенген“

 

Председник Републике Србије Александар Вучић учествоваo је данас путем видео-линка на конференцији „Мини Шенген“ са председником Владе Републике Албаније Едијем Рамом и председником Владе Републике Северне Македоније Зораном Заевим. Званичници су разговарали о даљим корацима у регионалној сарадњи, као процесу од виталног значаја за напредак Западног Балкана и европског пута у целини.

 

Саговорници су се сагласили да је земљама Западног Балкана потребно чланство у Европској унији, али и да је исто толико Европској унији потребан Западни Балкан, будући да је регион и окружен границама ЕУ, а земље које стреме чланству деле заједничке европске вредности.


Oпширније...
Селаковић: Србија посвећена миру и стабилност региона

 

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио данас, након састанка министара иностраних послова учесница Процеса сарадње у југоисточној Европи, да су, у години када се обележава четврт века постојања ове иницијативе, више него икад потребни добросуседски односи, заједнички наступ и обједињавање тржишта. 

 

,,Састанак учесница ПСуЈИЕ је био и прилика да говоримо о ономе што су примери наше изузетно успешне сарадње. Србија је у периоду пандемије Ковид-19 показала шта су солидарност и добросуседски односи. Чињеница да смо донирали преко 150 хиљада доза вакцина говори колико је Србија спремна да дели са другима за опште добро'' рекао је министар Селаковић.


Oпширније...
Селаковић: Сарадња и добросуседски односи општи су интерес читавог региона

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић учествовао је данас у Анталији на Састанку министара иностраних послова учесницa Процеса сарадње у југоисточној Европи. 

Селаковић је подвукао да је кључни спољнополитички и стратешки циљ наше земље остваривање пуноправног чланства у Европској унији.


Oпширније...
Обраћање председника Републике Србије на седници Савета безбедности Уједињених нација

 

Поштовани председниче, даме и господо, чланови делегација,

 

У свом излагању указаћу на неколико актуелних питања која се тичу надлежности Механизма – наиме, могућности издржавања казни изречених од стране Међународног кривичног суда за бившу Југославију (МКСЈ) и Међународног резидуалног механизма за кривичне судове у Републици Србији, актуелном праксом онемогућавања превременог пуштања на слободу осуђених, као и обавезе Механизма у погледу заштите осуђених лица.


Oпширније...
Упис ђака првака, српска допунска школа "Свети Сава" у Солуну

У току јуна месеца реализоваће се упис ђака првака на допунску наставу. Могу се уписати ђаци српског порекла који школске 2021/22. полазе у први разред редовне школе.


Oпширније...
Министар Селаковић представио нову услугу „е-Конзулат“

У Београду је данас представљена нова услуга Министарства спољних послова „е-Конзулат”, намењена страним држављанима који аплицирају за визу и желе да дођу у Србију да раде.


Oпширније...
Србија и Грчка потписују споразум о укидању наплате роминга

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић састала се данас у Атини, уочи Економског форума Делфи, са премијером Грчке Киријакосом Мицотакисом и председницом те земље Катерином Сакеларопоулоу.

 

Брнабић је, након састанка са Сакеларопоулоу, изразила захвалност на подршци коју Грчка пружа европском путу Србије и на заговарању процеса проширења Европске уније.


Oпширније...
Селаковић: Србија показала да солидарност не мора бити искључиво привилегија богатих

 

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић учествовао је данас на Јадранско-јонском савету Јадранско јонске иницијативе и Министарском састанку Стратегије ЕУ за Јадранско-јонски регион и поручио да је неопходно све доступне ресурсе ове иницијативе директније укључити у проналажење заједничких одговора на изазове пандемије вируса корона. Шеф српске дипломатије указао је да се пандемија може победити само заједничким снагама, а као кључну реч у овим изазовним временима истакао је солидарност.


Oпширније...
Вучић: Европу сматрамо нашом кућом

 

Председник Александар Вучић рекао је вечерас да је визионарска идеја Роберта Шумана донела истинску победу новог поверења након Другог светског рата и веру у уједињење различитости у миру и солидарности, уз поруку да ту веру има и Србија, као и наду да ће постати земља која ће бити радо виђена у европској породици народа.

 

Вучић је, честитајући свима у Србији и ЕУ Дан Европе, подсетио да је 9. мај дан када се слави и велика победа слободе, извојевана уз огромне жртве.


Oпширније...
Селаковић честитао Дан Европе Жозепу Борелу

 

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић упутио је честитку поводом, 9. маја, Дана Европе високом представнику ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Жозепу Борелу у којој је изразио уверење да ће идеја уједињења различитости у миру и солидарности и даље бити идеја водиља Европске уније.


Oпширније...
Председник Вучић се састао путем видео линка са представницима делегације ММФ

 

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас путем видео линка са представницима делегације Међународног монетарног фонда коју предводи шеф Мисије, Јан Кејс Мартејн. Саговорници су закључили да основни циљ Србије остаје да сачува тешко стечену репутацију фискално сигурне земље, као и да надстави са одговорном фискалном политиком како јавни дуг не би прешао ниво од 60 одсто БДП-а, чиме Србија одлучно наставља да ради на даљем расту економије.

 

Током разговора, председник Вучић и Јан Кејс Мартејн посебно су се осврнули на мере подстицаја и усвојена три пакета мера за помоћ привреди и грађанима, којима је очувана макроекономска стабилност и чак постигнута већа стопа запослености. Мартејн је поздравио одговорну економску политику Србије и успешно управљање кризом током пандемије.


Oпширније...
Састанак са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу

 

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас регионалног директора Светске здравствене организације за Европу др Ханса Клугеа, са којим је разговарао о сарадњи у борби против пандемије Ковид-19, као и о сарадњи на унапређењу здравствене заштите у нашој земљи и другим заједничким активностима.

 

Председник Вучић је захвалио др Клугеу на личном ангажовању и подршци током актуелне пандемије, посебно на техничкој помоћи и експертизи. Овом приликом упознао је званичника СЗО са резултатима имунизације у Србији и плановима како да се вакцина обезбеди свим грађанима који буду желели да је приме.


Oпширније...
СЗО оценила импресивним процес имунизације у Србији

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу Хансом Клугеом о епидемиолошкој ситуацији и току имунизације грађана у Србији.

 

Брнабић је исказала захвалност на сарадњи у борби против пандемије, техничкој помоћи и експертизи, истичући да је за нашу земљу веома значајна подршка ове организације.


Oпширније...
Селаковић: Приштина истрајава у кампањи мржње према српском народу

 

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић вечерас је констатовао да Приштина упорно истрајава у кампањи мржње против српског народа, што се најдрастичније види у неаргументованим оптужбама за масовна силовања и геноцид.  

 

Селаковић је, на седници Савета безбедности УН на којој је разматран Извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а, истакао да су очигледни напори привремених институција на KиМ да створе наратив о масовним силовањима Албанки, те да се за ту сврху користе пропагандни методи и лажи.


Oпширније...
Селаковић: Политички екстремизам Албанаца на КиМ све јачи

 

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић упозорио је, на седници Савета безбедности Уједињених нација, да политички екстремизам међу Албанцима на КиМ не губи на снази, већ да напротив, постаје све јачи.

 

Селаковић је, на седници на којој је разматран Извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а, подсетио да обавеза формирања Заједнице српских општина није испуњена већ 2.917 дана и да се заправо, 19. априла навршава пуних осам година откако је постигнут договор у Бриселу, а да Приштина и даље одбија да испуни своју обавезу и омогући формирање ЗСО.


Oпширније...
Делегација Грчке посетила компанију „Ал Дахра Србија‟

Министри спољних послова и руралног развоја и хране Грчке Николас Дендијас и Спилиос Ливанос посетили су данас поподне, у пратњи шефа српске дипломатије Николе Селаковића компанију „Ал Дахра Србија‟ у Падинској Скели.

Гости из Грчке и Kипра показали су интересовање за размену искустава са „Ал Дахром", која је власник имовине Пољопривредне корпорације Београд (ПKБ), као и за заједничке инвестиције у пољопривреди.


Oпширније...
Шефови дипломатије Грчке и Kипра у Храму светог Саве са министром Селаковићем

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић са шефовима дипломатија Грчке и Kипра Николасом Дендијасом и Никосом Христодулидисом обишао је данас Храм светог Саве и упознао их са детаљима градње и унатрашњим изгледом највећег православног храма на Балкану. 


Oпширније...
Састанак са министром спољних послова Републике Грчке

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са министром спољних послова Републике Грчке Никосом Дендијасом, са којим је разговарао о унапређењу билатералних односа, процесу евроинтеграција Србије, економској сарадњи, ситуацији везаној за пандемију ковид-19, као и о другим регионалним питањима од значаја за обе стране.


Oпширније...
Трилатерални састанци са Грчком и Kипром сваких шест месеци

Министар спољних послова Никола Селаковић одржао је данас трилатерални састанак са министрима иностраних послова Кипра Никосом Христодулидисом и Грчке Никосом Дендијасом. 

Шеф српске дипломатије том приликом истакао је да је са колегама разговарао о европској будућности наше земље, али и да је постигао договор о састанцима сваких шест месеци, на којима ће говорити о темама из више области који су од интереса за Србију, Грчку и Kипар.


Oпширније...
Јасна и недвосмислена подршка Грчке чланству Србије у ЕУ

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић захвалио је данас Грчкој на јасној, недвосмисленој и снажној подршци нашем европском путу, истичући да су наши грчки пријатељи и стратешки партнери међу онима који најснажније подржавају пуноправно чланство Србије у ЕУ.


Oпширније...
Обележавање Дана сећања на страдале у НАТО агресији

Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији.

 

„Ваша светости, поштовани председавајући Председништва Босне и Херцеговине, поштовани председници Народних скупштина Републике Србије и Републике Српске, поштовани председници влада Републике Србије и Републике Српске, уважени министри обеју влада, драги гости и пријатељи, представници српског народа из Црне Горе, Северне Македоније, Хрватске, хвала вам што смо и вечерас сви заједно и што је српски дух несаломив и непобедив.


Oпширније...
Обележавање Дана сећања на 17. март 2004. године - Погром на Косову и Метохији

 

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствововао је данас обележавању Дана сећања на 17. март 2004. године – Погром на Косову и Метохији. Он је рекао да је пре тачно 17 година на КиМ почињен погром, а погром превазилази све остале злочине.

 

„Можда постоји време у којем смо немоћни да спречимо неправду, али никада не сме да постоји време да се против неправде побунимо, ове речи Елија Визела, некадашњег логораша, нобеловца, обавезују нас заувек да против злочина не ћутимо, ко год да га је и зашто починио“, поручио је председник Вучић и додао да смо запамтили и научили сваку лекцију у којој смо били губитници, сваку у којој смо били неми на сопствене жртве, сваку у којој смо били спремни да заборавимо.

  

 


Oпширније...
Састанак са шефом Делегације Европске уније у Србији

 

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са шефом Делегације Европске уније амбасадором Семом Фабрицијем, са којим је разговарао о наставку борбе против пандемије Ковид-19 и изазовима у процесу масовне вакцинације, као и о динамици приступних преговора између Србије и ЕУ и стабилности у региону.  

 

Председник Вучић je захвалио на подршци коју ЕУ пружа Србији у условима пандемије и изразио наду да ће ускоро стићи и први контингенти вакцина из програма Ковакс.


Oпширније...
Република Србија у Месецу Франкофоније

 

Република Србија, као придружена чланица Франкофоније, заједно са целом франкофоном заједницом у свету обележава "Месец Франкофоније". За све љубитеље српске културе и француског језика Министарство културе и информисања Републике Србије је приредило богат програм, а Генерални конзулат РС у Солуну вас позива да откријете разноликост и богатство српске културе на француском језику.Селаковић: Борба против свих облика криминала приоритет Владе Србије

 

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић рекао је данас да је борба против свих облика криминала у врху приоритета Владе Србије и неизоставан сегмент процеса придруживања ЕУ. 

 

„То је и наша морална обавеза, како би генерацијама иза нас оставили један бољи свет“, рекао је Селаковић учествујући видео-линком на 14. Конгресу УН о спречавању криминала и кривичном правосуђу, који се одржава у Кјоту.


Oпширније...
Митрополит загребачко-љубљански Порфирије изабран за Патријарха српског

Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве на свом заседању 18. фебруара 2021. године у Спомен храму Светог Саве у Београду изабрао је Његово Високопреосвештенство Митрополита загребачко-љубљанског др Порфирија за Патријарха српског.


Oпширније...
Вучић: Србија спремна за дијалог о КиМ, али неће бити понижавана

 

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић присуствовао је приказу способности дела јединица Војске Србије у касарни „Растко Немањић“ у Панчеву и том приликом поручио да је Србија увек спремна за наставак дијалога са Приштином под покровитељством ЕУ, али и поштујући став САД, као и ставове Русије и Kине.


Oпширније...
Састанак са шефом Делегације Европске уније у Србији

 

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са шефом Делегације Европске уније у Србији амбасадором Семом Фабрицијем, са којим је разговарао о европском путу Србије, наставку борбе против пандемије Ковид-19, спровођењу политичких и економских реформи, уз посебан акценат на владавину права и планове за нове инвестиције ЕУ у нашој земљи.


Oпширније...
Селаковић: Србија посвећена вредностима Јадранско-јонске иницијативе

 

Србија је посвећена вредностима Јадранско-јонске иницијативе и одговарајуће стратегије, као оквира у којем се спроводе активности које јачају европски пут наше земље, све време стварајући боље место за живот заједно са државама чланицама ЕУ које учествују, рекао је министар спољних послова Никола Селаковић на видео конференцији Петог форума Стратегије ЕУ за јадрански и јонски регион.

 

„Упркос тешким изазовима са којима се суочила због пандемије вируса корона, Србија је током председавања Јадранско-јонској иницијативи успела да одржи континуитет у примени основних вредности усвојених потписивањем Анконске декларације“, изјавио је данас министар Селаковић.

 

Шеф српске дипломатије истакао је да је наша земља посвећена вредностима Јадранско-јонске иницијативе (ЈЈИ) и када је преузела једногодишње председавање том иницијативом и председавање Стратегијом ЕУ за јадранско-јонски регион имала је амбициозне планове, првенствено да настави да продубљује сарадњу у оквиру јадранског и јонског региона.

 

Министар је објаснио да је Србија кроз заједничке напоре, истовремено са традиционалним активностима, успела да настави да спроводи такозване нове активности покренуте током претходног председавања.

 

„Процес усмерен на проширење учешћа ЈЈИ демонстриран у прошлогодишњој Будванској декларацији, а пријем Северне Македоније и Сан Марина у чланство Иницијативе успешно је настављен и током председавања Републике Србије“, рекао је Селаковић.

 

Селаковић је указао да се Србија, током председавања ЈЈИ надограђивала на искуства претходних председавајућих и блиско сарађивала са предстојећим словеначким председавањем, рачунајући на подршку и стручност Сталног секретаријата Јадранско-јонске иницијативе са седиштем у Анкони и у име наше земље, захвалио је Секретаријату ЈЈИ за оцену председавања Србије у овом извештају као „успешно и динамично“.

 

„Планирали смо да приведемо крају српско председавање ЈЈИ/ЕУСАИР на петом годишњем форуму и захваљујући издашној подршци Европске комисије и изузетно конструктивном приступу садашње председавајуће - Словеније, управо ових дана имамо Пети форум“, рекао је Селаковић.

 

Министар је указао да је пандемија прерасла у велику претњу свим земљама учесницама Јадранско-јонске иницијативе и јадранском и јонском региону у целини, због које су сви били приморани да уведу заштитне мере, те да се то догодило у време када је Србија, у потпуности подржана од стране Секретаријата ЈЈИ, већ спровела 17 од 35 активности предвиђених календаром председавања.

 

„Пандемија се догодила управо у тренутку када је Привредна комора Србије, поставши редовни члан Форума јадранско-јонске привредне коморе на почетку српског председавања, била спремна да организује низ догађаја усмерених на учвршћивање наше међусобне сарадње“, указао је шеф српске дипломатије.

 

Министар Селаковић је, на крају излагања, уз исказану недвосмислену спремност за даљу сарадњу са свим учесницима ЈЈИ, словеначким колегама пожелео много успеха у спровођењу задатака предвиђених током њиховог тренутног председавања.

 

Београд,

28. јануар 2021. годинеСелаковић и Дендијас: Односи Србије и Грчке веома добри

 

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић разговарао је данас телефоном са министром иностраних послова Грчке Никосом Дендијасом.

 

Министар Селаковић оценио је да су билатерални односи Србије и Грчке веома добри, пријатељски и да их карактерише сарадња на свим пољима. Подвукао је опредељење Србије за даљи развој стратешког партнерства са Грчком.

 

Селаковић је поручио да је Србија заинтересована за даље интензивирање дијалога са Грчком и у оквиру регионалне сарадње, кроз квадрилатерални формат са Бугарском и Румунијом, као и успостављање трилатералног формата са Кипром.

 

Шеф српске дипломатије упутио је позив грчком колеги да посети Србију у наредном периоду, уз очекивање да ће се стећи услови да посета буде реализована у најкраћем року.

 

 

Београд,

28. јануар 2021. годинеСелаковић и Гујон честитали Савиндан

 

Министар спољних послова Никола Селаковић и француски хуманитарац Арно Гујон честитали су дан Светог Саве, истичући да је светосавље филозофија живота и систем вредности око којег се окупља читав српски народ, као и да нам је Свети Сава оставио наук да се држава и колективна срећа не могу градити без духовности и националних вредности.

 

У видео снимку на Твитер профилу Министарства спољних послова, Селаковић је рекао да учење и завештање Светог Саве, светосавље, није само верски, политички или национални концепт већ филозофија живота.

 

Навео је да је Свети Сава, поред свега што је био, био и први велики српски дипломата заслужан не само за учвршћивање српске православне духовности већ и за политичку консолидацију средњовековне Србије у 13. веку.

 

Зато је Свети Сава, истиче Селаковић, остао недостижни узор свима који желе да се баве јавним послом на корист српске државе и народа.

 

„Био је највећи српски духовник и велики политичар, а наук који нам је оставио гласи да се држава, као и колективна срећа не могу градити без духовности и националних вредности“, рекао је Селаковић.

 

Истакао је да су то принципи којих и данас, после више од осам векова, треба да се придржава сваки припадник нашег народа.

 

„Драга браћо и сестре, драга децо, чувајте српско име, културу, традицију. Чувајте наш прелепи српски језик и ћирилицу. Срећан нам Савиндан", додао је Селаковић.

 

Француски хуманитарац Арно Гујон, вршилац дужности директора Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону каже да је светосавље систем вредности око којег се, као око духовне вертикале, окупља читав српски народ.

 

„Светог Саву прослављају Срби у матици, али и свуда широм света, свуда где је српски идентитет потребно чувати и потхрањивати“, рекао је он.

 

Истакао је да је важно да имамо свест о томе да је српски народ јединствен и недељив и поручио да је важно да чувамо и негујемо српски идентитет, језик и културу, посебно тамо где Срби живе далеко од своје отаџбине где због губитка физичких, а понекад и духовних веза са матицом постоји већи ризик од утапања у тамошња друштва.

 

„Нека дан Светог Саве, који је празник свих нас, буде и надаље оно што спаја и везује целокупно српство“, рекао је Гујон.

 

 

Извор: ТанјугСелаковић за Политику: Година подмлађивања српске дипломатије

 

Спољнополитичке позиције Србије се разумљиво прилагођавају новонасталим околностима на међународном плану, међутим наши спољнополитички приоритети су већ дуже време непромењени. Први и најважнији интерес нам је очување добросуседских односа и стабилности и мира у региону, и са тим у вези изналажење мирног и праведног решења за проблеме на Косову и Метохији, каже у интервјуу за „Политику“ министар спољних послова Србије Никола Селаковић.

 

Наш трајни интерес је и пуноправно чланство у Европској унији, јер то је тип друштва којем тежимо. На билатералном плану, наш циљ је учвршћивање веза са традиционалним пријатељима, са Руском Федeрацијом и НР Кином, као и градња нових партнерских односа са САД. Један од најважнијих задатака наше спољне политике је и унапређење положаја и заштита права и идентитета нашег народа у региону, као и пружање разних видова подршке Србима у дијаспори. Све су то веома важни и врло често комплементарни циљеви, истиче Никола Селаковић.

 

Какве односе очекујете да Србија има са новом америчком администрацијом?

 

Било би преурањено да у јавности спекулишемо о томе. Нова председничка администрација у Вашингтону је у овом часу заокупљена унутрашњим питањима и тако ће бити још неко време. У тиму председника Џозефа Бајдена има људи који су се бавили нашим регионом, и вероватно је да ће Балкан и Србија у једном тренутку бити у жижи америчке спољне политике. Подсетићу вас да су председник Вучић и председник Бајден не тако давно имали веома садржајне разговоре у Београду, након којих је наш председник констатовао да је имао прилику да разговара са врсним познаваоцем прилика у овом делу света и изванредно припремљеним саговорником. С обзиром на њихов лични однос, али и важност унапређења веза Србије и САД, са разлогом можемо очекивати да у догледно време буде организован и сусрет двојице председника. Сигуран сам да ће на природу и динамику односа Србије и САД утицати и чињеница да нас у Вашингтону представља амбасадор Марко Ђурић, чије је присуство инаугурацији председника Бајдена важан сигнал и, верујем, весник позитивних помака у билатералним односима наших земаља.

 

Какви су односи наше земље са Москвом, Бриселом и Пекингом?

 

Русија је наш традиционални пријатељ и то пријатељство надилази пуке политичке везе. Реч је о дубоким духовним, културним и цивилизацијским спонама и природно је што имамо обострани интерес да те везе унапређујемо, иако су оне на веома високом нивоу. Са НР Кином имамо однос који се, осим на искреном челичном пријатељству наших народа и високих политичких представника, заснива на дубоком поверењу и узајамној подршци. Србија је стратешки опредељена за пуноправно чланство у Европској унији и то је познато свим нашим пријатељима, али своја пријатељства не заборавља, већ их јача и унапређује, и према свакоме наступа искрено, не скривајући своје намере. У том смислу, не тражимо за себе никакав ексклузиван статус, већ само право да слободно и суверено доносимо одлуке о својој будућности и односима са свима који нас поштују.

 

Да ли Србија може да води другачију спољну политику од оне коју сада води?

 

Увек је могуће имати другачију политику, уосталом осврните се на спољну политику Србије пре десет, двадесет или тридесет година, сагледајте тадашње резултате и видећете колико је ненадокнадиво скупа била та политика. Мера исправности једне политике, била она спољна или унутрашња, јесу њени резултати и ефекат на живот грађана и судбину читаве државе.

Наши спољнополитички приоритети нису дефинисани у афекту, већ су плод озбиљног и дубоког сагледавања наше сложене позиције и стратешког промишљања о начинима за њено побољшање. Србија данас има и бољу међународну репутацију и кредибилитет него пре две деценије, а главни разлог је то што смо резултатима показали колико смо озбиљна и одговорна држава. Та врста кредибилитета се не постиже триковима, већ само вредним и промишљеним радом на себи. И морам да и овом приликом нагласим да је главни инспиратор таквог односа према политици, држави и њеној будућности управо председник Александар Вучић. На функцији министра спољних послова у прилици сам сваког дана да видим колико је ван граница наше земље предсесник Вучић цењен и поштован.

 

Када се може очекивати да буду попуњена упражњена места амбасадора и конзула Србије у свету?

 

То је један од главних задатака током 2021. године. Ово ће бити година освежавања, а верујем и подмлађивања српске дипломатије. Наша држава, с обзиром на своју величину, има прилично разгранату дипломатску мрежу, што јој пружа велике могућности за продубљивање политичких и економских односа са државама на свим странама света. Али потребни су нам више свежих и енергичних кадрова, људи који ће бити најдостојнији представници једне модерне и динамичне Србије. Србија такве људе има, а озбиљно подмађивање нам је потребно, како да бисмо избегли стварање великих генерацијских кадровских празнина, и поставили темеље модерне каријерне дипломатије.

 

Какви су Ваши односи са председником Србије Александром Вучићем?

 

Председник Вучић и ја смо, осим што имамо блиске и пријатељске односе, по природи посла и наших уставних надлежности, најближи сарадници у реализацији спољнополитичких циљева Србије. То ми омогућује да са њим често разговарам, и у многим приликама доста новог и важног научим. Председник Вучић је човек који својим стратешким и визионарским приступом политици инспирише људе око себе, и поносан сам на то што сам годинама имао прилику да будем део његовог најужег тима сарадника, и што сам га имао за својеврсног политичког ментора. У сваком случају, његова визија Србије као модерне, напредне и просперитетне државе, која независно и суверено одлучује о својој судбини, је и моја жеља и смисао политичког деловања. Само таква Србија може да буде поуздан ослонац сопственим грађанима, као и Србима ван наших граница, али и инспирација читавом региону.

 

 

 Извор: ПолитикаВучић: Србија по расту прва у Европи

 

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је Србија по привредном расту прва у Европи, што ће бити формално потврђено крајем марта, а све то је било могуће захваљујући реформским мерама које су предузете од 2014. године, те брзим отварањем земље после првог таласа корона вируса.

 

Председник је истакао да је Србија у првом кварталу имала раст од 5,2 одсто, док је еврозона била на минус 3,2 одсто, у другом кварталу Србија је имала минус од 6,3 одсто, док је еврозона имала минус од 14,7 одсто, а у трећем кварталу, када је еврозона имала минус од 4,3 одсто, Србија је имала само минус 1,4 одсто.

Вучић је навео да је Црна Гора, на пример, имала у трећем кварталу чак минус 26 одсто.

 

Такође, председник је нагласио да су у нашој земљи грађене и обновљене болнице, те да су две болнице изграђене за само четири месеца.

 

Рекао је да се држава борила да набави респираторе, маске, рукавице, скафандере, лекове, све што је било потребно и указао је да се ради на 10 општих болница широм Србије, додајући да су све то биле велике ствари које су могуће само на основу успеха реформи из 2014, доношењем Закона о раду, који је донео одличне резултате и мерама фискалне консолидације.

 

„Ово су резултати које Србија никада није имала. Kада је Србија била прва у Европи по стопи раста? Добићемо 31. марта резултате да се потврди да је Србија број један у Европи. То све је било могуће захваљујући људима који су веровали у тешке промене“, рекао је Вучић.

 

Према његовим речима, ове године ће се у Србији чак шест аутопутева радити у исто време, а с тим у вези, напоменуо је да је Бугарска најавила да ће до краја године завршити аутопут од наше границе до Софије, након чега ће моћи аутопутем да се иде до Истанбула, што је јако важно како би саобраћај ишао преко наше земље.

 

Вучић је нагласио да је у 2020, тзв. години короне, наша земља имала нето прилив директних страних инвестиција од 2,9 милијарди евра нето, а бруто три милијарде, што значи да су многе стране компаније попут Тојо тајерса, Бојсена, ЗТФ-а, Бросеа и у години кризе улагале у Србији.

 

Председник је рекао да Србија има највеће просечне плате у региону, од 511 или 512 евра, као и да ће већ у фебруару, због јануарског повећања, тај просек бити 535 или 536 евра, као и да је само у Београду у последњих седам година просечна плата скочила за 180 евра или за 40 одсто.

 

Kаже да смо пре били четврти по платама у региону, док смо данас и званично први, као и да ће разлика у односу на друге земље све брже да се повећава, а истиче да у Србији запосленост расте, као и да нам се стопа јавног дуга најмање увећала у односу на готово све европске земље. То илуструје подацима да је у Италији јавни дуг скочио на 156 одсто, у Немачкој 87 одсто, Француској 114 одсто, у Хрватској на 88 одсто, а у Србији је 57 одсто.

 

Председник Србије најавио је да ће до Сретења, 15. фебруара, бити донет додатни пакет помоћи привреди, а како је објаснио, то ће бити нова инјекција за компаније, привреду, предузетнике, мала, средња и велика предузећа, што је, како је рекао, 1.052.000 људи који су обухваћени тим системом.

 

Вучић је прецизирао да ће то највероватније бити помоћ у виду исплате два или три пута по пола минималца, биће и секторске помоћи за туризам, за хотелијере, туристичке агенције, водиче, за аутобуске превознике, са још пола минималца.

 

Председник је додао да ће настојати да се продуже и гарантне шеме, које су се одлично показале, са 1,5 милијарди, а овог пута би преко тог система, могло да буде обезбеђено још два пута по 500 милиона.

 

Вучић је рекао да се за седам дана очекују први договори са ДФЦ-ом вредни 300 до 400 милиона долара.

 

Такође, навео је да ће држава настојати да додатно помогне и пензионерима, поред повећања пензије од 5,9 одсто, колико ће добити у фебруару, када приме јануарску пензију, а додао је да би симболично, пензионери до марта требало да добију пакете са витаминима Ц, Д и цинком, што су, према речима председника, ситнице, али показују део бриге државе да се избори за здравље.

 

Председник је најавио да ће се у наредних седам до осам дана завршити преговори и око набавке кинеске вакцине, након што су у Србију стигле прве количине Фајзерове и Спутњик В вакцине и указао да је кинеска вакцина изузетно квалитетна, али да је вероватно и најскупља, те да је зато писао кинеском председнику и замолио за попуст за нашу земљу.

Вучић је захвалио Американцима што су одлучили да продају вакцину нашој земљи и напоменуо да је нико у региону, осим мале количине коју је добила Албанија, није добио сем Србије.

 

Истакао је да се наша држава ослањала на себе и сопствене снаге и да је наш државни врх негде предосећао да ће вакцине у оквиру европског Kовакс плана стићи касно.

 

Председник је одбацио тврдње о лошим резултатима Србије у борби против короне и навео да наша земља има најмању смртност од короне у региону.

 

Он је изнео податке да је Словенија на 100.000 становника имала 144 смртна случаја, Северна Македонија 126, БиХ 123, Бургарска 115, Црна Гора 115, Мађарска 110, Хрватска 107, Румунија 85, а Србија 51.

"Стопа смртности у региону је: Бугарска 3,9. Бих 3,7, Мађарска 3,11, Северна Македонија 3,03, Румунија 2,48. Словенија 2,15, Хрватска 1,99, а Црна Гора, 1,4, а Србија 1,0. То се види на графиконима и ту нема лажи, нема преваре", истакао је председник.

 

Он је рекао да ће се држава борити за вакцине, те да је једино Србија, на Западном Балкану, добила значајне количине цепива, уз нешто мало које је добила Албанија, а додао је да се за један дан, од када је почела пријава грађана за вакцинацију, пријавило чак 63.000 људи.

 

Вучић је изразио уверење да нас чека боља година од претходне, а верује и да ће, уз вакцинацију грађана, бити побеђен корона вирус.

 

 

Београд,

12. јануар 2021. годинеСваки Србин у дијаспори потенцијални лобиста

 

Наши сународници ван Србије су један од великих потенцијала који држава до сада није препознала на прави начин и зато је потребан другачији приступ питању - како да ојачамо нашу дијаспору и искористимо добру вољу људи који су потенцијални лобисти за интересе Србије и српског народа, каже министар спољних послова Никола Селаковић.

 

„Kада причамо о Србима у дијаспори, и посебно у региону, то је једна прилично запарложена пољана, на којој је потребно радити много и у којој не може много тога одједном учињеног и да се види", констатује Селаковић у интервјуу за Танјуг.

 

Он истиче да и именовање директора Управе за сарадњу са Србима у дијаспори и региону први пут после готово седам година откако је управа формирана у оквиру Министарства спољних послова, говори да је то један од приоритета деловања министарства на чијем је челу.

 

Селаковић напомиње да се тренутно увелико ради на формирању плана како да дијаспора постане видљивија и ван граница Србије и у самој матици.

 

„Сваки човек у дијаспори је потренцијални лобиста за интересе наше земље и народа и треба да нађемо прави начин да то искористимо", навео је он.

 

Да може много да се уради на том плану, Селаковић илуструје податком да само у Швајцарској, у 24 града постоје српска културно-уметничка друштва, што је више од 3.000 младих људи који се окупљају зарад очувања наше традиције, културе, српског језика и историје.

 

„Ако су у 24 града били у стању да организују таква друштва, то говори о ентузијазму људи. Kолики ентузијазам, енергија, љубав постоји код тих људи. Дајте да видимо како да помогнемо и да искористимо ту добру вољу и потенцијал код тих људи", указује министар.

 

Наводи и пример једне исељеничке породице у Kанади, Вараклић из југозападне Србије, која сваке године за децу у Рашкој области пошаље божићне пакетиће. Они су, додаје, до сада само за те потребе дали стотине хиљада долара невладиним организацијама, али их ми овде, каже, не видимо.

 

„Не види држава, а то су људи који су успели радом у једној далекој земљи, као успешни привредници, који могу да буду озбиљни лобисти за Србију, за српске интересе, неко ко нас представља на најбољи могући начин", рекао је Селаковић.

 

Селаковић скреће пажњу и на то да је на челу Управе за сарадњу са Србима у дијаспори и региону Арно Гујон, како каже, човек изванредне енергије, велике љубави према српском народу, коју је показивао у деловању према Србима на KиМ, тамо где су били озбиљно угрожени.

 

„Тиме је показао и дао пример многим нашим сународницима шта може појединац да уради. А, када тај појединац енергију, ентузијазам, љубав према људима, пренесе на деловање у оквиру државног система, мислим да су се створили предуслови да се у таквом деловању рађају добри резултати", рекао је Селаковић.

 

 

Извор: ТанјугСелаковић: Ове године нови амбасадори, али циљеви исти

 

Србија би ове године коначно могла да добије амбасадоре и генералне конзуле у око трећини тренутно упражњених места у дипломатско-конзуларним представништвима земље у свету, а министар спољних послова Никола Селаковић уверен је да ће највећи број тих места бити попуњен и то, како истиче, најбољим могућим људима.

 

„У наредној години, уверен сам да ће доћи до попуњавања највећег броја тих упражњених места", рекао је Селаковић за Танјуг, и истакао да се тај посао обавља поступно, јер држава жели да покаже да има квалитетан кадар, који ће интересе Србије заступати на најбољи могући начин.

 

Шеф српске дипломатије подсећа да је у једном броју представништава већ истекао четворогодишњи мандат амбасадорима и генералним конзулима, тако да ће се ући и у поступак именовања нових, након њиховог опозива.

 

Међу „упражњеним" местима је и амбасадор Србије у Kини.

 

„Вредно радимо на изналажењу најбољег могућег решења за нашег новог амбасадора у Kини и као што смо једног од најбољих људи у државном систему послали за амбасадора у САД, који ће, сигуран сам обављати функцију на најбољи могући начин, уверен сам да ће тако бити и за амбасадора у Пекингу", рекао је Селаковић.

 

Министар, који је спољнополитички ресор у влади преузео пре нешто више од два месеца, истиче да су се околности у свету, као и позиција Србије у њему променили, али се спољнополитички циљеви Србије не мењају: земља остаје стратешки посвећена европским интеграцијама, а, заједно са путем у ЕУ, јачаће и традиционална пријатељства са Русијом и Kином, уз уздизање на виши ниво и јачање нових партнерских односа са САД.

 

„На важном месту за Србију су и односи у региону, добросуседски односи, регионална сарадња, јер се то уклапа у сет наших услова европског пута. Али, и без европског пута, увек је важно крај кога живите, са ким живите, какве су вам комшије и какви су односи у комшилуку", каже Селаковић.

 

Истиче и да је од непроцењивог значаја питање Kосова и Метохије, као главног националног и државног питања Србије и спрског народа.

 

„Kада кажем да се околности мењају, али не и циљеви - наш циљ је и пре седам година била ЕУ, евроинтеграције, али погледајте који нам је тада био простор за деловање, када говоримо о економском аспекту, а који је данас. Промениле су се околности, а онда прилагођавате своје деловање тим промењеним околностима, што је могуће више", каже Селаковић.

 

Подсећа да је спољнополитичке приоритете у 2021. години навео и председник Републике, а да су очување мира и стабилности у региону апсолутни приоритет.

 

„Само у мирном и стабилном региону Западног Балкана и Југоисточне Европе, Србија може да се развија и економски, и културно, научно, у сваком погледу. Мир и стабилност у региону су 'sine qua non', без кога нема развоја и напретка. Србија се понашала, понаша се и понашаће се као фактор који стабилизује читав регион, који регион држи у миру, показујући да је то онај регион који свима највише доприноси", рекао је Селаковић.

 

Односи у региону су увек комплексни, а регион је, примећује министар Селаковић, на нашу велику жалост, оптерећен питањима на која не можемо да утичемо, а која се тичу прошлости.

 

Приступ Србије је да се тражи простор да се утиче на оно што се дешава данас и што ће се дешавати у будућности.

 

У том смислу, наводи и да је иницијатива тзв. „мини шенгена", за тржишно обједињавање региона, која је потекла од Александра Вучића и наишла на позитиван одговор премијера Албаније и Северне Македоније, једна од могућности да се за регион учини много више.

 

„Да покажемо колико можемо да учинимо више ако наступамо заједнички и ако тражимо заједничке имениоце, а не оно што нас раздваја и дели", указује Селаковић.

 

Kад је реч о односима са САД, Селаковић наводи да не би требало очекивати да велике државе мењају ставове онако како бисмо ми волели, желели или како ми замишљамо, али да је важно што је и сам амбасадор у Вашингтону, Марко Ђурић, нагласио да као свој задатак, између осталог, види и утицај на промену климе у билатералним односима са САД, као најважнијом државом у свету са којом је наша лоша комуникација у прошлости озбиљно утицала на положај српског народа и Србије.

 

„Уверен сам да ће Ђурић озбиљно радити на томе, са председником Вучићем, премијерком Брнабић, Министарством спољних послова, и да ће у значајној мери допринети промени те климе", рекао је Селаковић.

 

Истиче да је за Србију од изузетне важности да партнерске односе са САД уздигне на виши ниво.

 

„То је држава са којом у многим областима тесно сарађујемо и држава са којом морамо да се трудимо, и да не одустајемо од тога, да налазимо оно што су нам заједничке, додирне тачке, оно што је и добар пример наше сарадње у прошлости и да стварамо простор за такву сарадњу и у будућности", закључио је Селаковић.

 

 

Извор: ТанјугВучић: Србија остаје на курсу победничке политике стабилности

Очување мира, брига о здрављу и бољи стандард најважнији су за Србију у 2021. години, истакао је председник Републике Александар Вучић, уверен да остварење тог амбициозног и нимало лаког задатка неће бити једноставно, али да је заједничким радом са Владом могуће остварити најбоље резултате, сигурност и извесну будућност за грађане.

Председник је поручио да је Србија зацртала велике и амбициозне циљеве за наредну годину, упркос тешким и сложеним међународним и регионалним приликама, те да ће настојати да у потпуности сачува мир и стабилност у региону и земљи, уз очување виталних националних и државних интереса.

„Србија остаје на курсу победничке политике – политике стабилности“, рекао је председник Вучић и нагласио да наша земља остаје на путу европских интеграција и да ће брижљиво чувати пријатељство са Русијом и Кином, као и да ће градити пријатељство са САД.

Према речима председника, Србија наставља са победничком политиком, у којој је она на првом месту, односно политиком због које ће наша земља и у наредне две године бити у прве три земље у Европи по стопи раста.

Предуслов тога, напоменуо је председник, јесте обрачун са криминалним групама, али и још већа улагања у полицију и војску.

„Србија је у 2020. години земља са највећим растом у Европи“, указао је председник Републике на годишњој конференцији за медије и додао да очекује склапање новог аранжмана са ММФ-ом, као и да се Србији до краја следеће или до почетка 2022. године подигне кредитни рејтинг на „инвестициони“, чиме би се наша земља изједначила по рејтингу са најразвијенијим земљама ЕУ.

Kао највећи успех 2020. године, Вучић је навео то што ће Србија завршити са највишом стопом раста у Европи, која се, како је рекао, очекује да ће бити од минус 0,75 одсто до минус један.

„Поносан сам што сам председник земље која је шампион у Европи по БДП-у“, истакао је Вучић и додао да је тим успехом Србије била задовољна и немачка канцеларка Ангела Меркел.

Тај резултат, сматра председник Вучић, охрабриће Србију да убрза свој европски пут, али чувајући пријатеље који Србији нису окренули леђа када јој је било најтеже, а то су Русија и Kина.

Председник је истакао да ће бити настављено привлачење страних инвеститора, затим да ће се радити на улагању у пољопривреду, пре свега прехрамбену индустрију, обнову механизације, те дигитализацију пољопривреде.

Председник Републике такође је указао да је циљ да плате у јавном сектору пре краја године достигну 560 или 570 евра, при чему би у Београду износиле скоро 700 евра.

Вучић је подсетио да ће плате здравствених радника од 1. јануара бити повећане за пет одсто, док ће осталима у јавном сектору зараде бити повећане за 3,5 одсто и додатно од 1. априла још 1,5 одсто, док ће десетари, разводници и подофицири добити повећање за додатних 10 одсто. Напоменуо је да ће минимална зарада бити повећана за 6,6 одсто, а пензије од 1. јануара за 5,9 одсто, уз план да до краја 2021. просечна пензија буде 270 евра. Председник је посебно истакао улагања у здравство, подсетивши да су отворене две нове ковид болнице и да се наставља са обнављањем и градњом здравствених објеката у целој Србији и нагласио да је Србија убедљиво прва у региону по броју хоспитализованих на 100.000 становника и да баш због тога има малу смртност, као и да је Србија ове године била међу прве три земље у региону по броју урађених ПЦР тестова.

Говорећи о туризму, председник је рекао да ће се наредне године радити на развоју Подунавља, од Апатина до Kладова, да ће се развијати Овчарско-кабларска клисура, као и наши планински центри.

У области културе и информисања, Вучић је рекао да је за следећу годину важна имплементација медијске стратегије, завршетак реконструкције Народног позоришта у Суботици, а најавио је улагања у музеје, а посебно је истакао премештање Музеја историје у зграду железничке станице. Навео је и да ће следеће године бити завршено подно грејање у Храму Светог Саве.

Истакао је да ће држава наставити да брине и о нашим грађанима на KиМ, да нико не може да забрани Србији да помаже свом народу, нити да ће Србија одустати од помоћи нашем народу.

Србија је, како је нагласио, спремна да шаље лекове и вакцине и албанском становништву и истакао да ће у и наредном периоду наша земља водити политку мира у региону и да ће се трудити да сарађује и са Загребом, Сарајевом, Подгорицом и осталима.Председница Владе Србије прва европска премијерка која је примила антиковид вакцину

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић примила је данас прву вакцину против коронавируса компаније „Фајзер“ на Институту за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак".

Брнабић, која је прва европска премијерка која је примила вакцину, истакла је да је данас можда први дан од 6. марта да имамо разлог за осмех јер се oбележава почетак краја пандемије у Србији, али и у Европи и свету.

Као премијерка и неко ко води Кризни штаб за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19, осећала сам обавезу да прва примим вакцину како бих показала да верујемо у њу, али и у наше институције – Агенцију за лекове и медицинска средства Србије и стручна лица која су даноноћно радила на провери вакцине, рекла је она.

Председница Владе је, истичући да јој је част да уради овако нешто за земљу и буде прва која ће отворити пут за све грађане, пренела да је са председником Републике Александром Вучићем постигла договор о томе да њих двоје приме различите вакцине, те ће он највероватније примити следећу која буде стигла, највероватније кинеску.

Према њеним речима, у овом тренутку имамо вакцину конзорцијума "Фајзер-Бионтек", а у најскорије време се очекују и оне од кинеског "Синофарма", као и одређене количине руске "Спутњик В".

Она је изразила уверење да ћемо крајем првог квартала или почетком другог имати и вакцину компаније "Астра-Зенека", а након тога и "Модернину".

Као што смо и обећали, грађани ће имати на располагању све вакцине које имају дозволе у својим земљама и одобрења релевантних међународних агенција, а наравно проћи ће и све наше агенције и институте, указала је премијерка.

Према њеним речима, пред почетак вакцинације здравствених радника вакцину ће примити и министар здравља Златибор Лончар јер се трудимо да будемо пример и покажемо да смо сигурни у вакцине и институције.

Брнабић је истакла да је Србија, не рачунајући Велику Британију, прва земља у Европи која је добила вакцину "Фајзер–Бионтек", а трећа која је почела масовну имунизацију и кампању за давање вакцине – после Велике Британије и Швајцарске.

Урадили смо велику ствар и ни у једном тренутку се нећемо заустављати док се не заврши имунизација становништва, поручила је председница Владе.

Она је прецизирала да ће наша земља у јануару добити још 16.000 доза вакцине конзорцијума „Фајзер-Бионтек“, као и да ћемо заједно са другим вакцинама имати у јануару укупно милион доза, а током првог квартала укупно приближно два милиона доза.

Имамо динамику испорука „Фајзерових“ вакцина и како варира њихова прозводња, тако варира и испорука не само Србији, већ и свим земљама света.

Очекивали смо 10.000 доза од „Фајзер–Бионтека“ у децембру, а стигло је 4.870 доза, објаснила је премијерка. Србија је показала да може да се бори и да успе у томе ако сви раде тимски, поручила је Брнабић и ипак апеловала на све да почетак вакцинације не схватају као да је борба одмах и готова, већ да наставе да поштују све мере.

Да будемо сигурни и помогнемо здравственим радницима, па ћемо 2021. године полако скидати маске када се стекне имунитет, а до тада ово да гледамо не као победу, већ као почетак краја, закључила је председница Владе.

Након премијерке, вакцину је примила и министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и чланица Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19 Дарија Кисић Тепавчевић, као и члан Кризног штаба Предраг Кон. Вакцину су примили и епидемиолог и начелница Одељења за превенцију и контролу болничких инфекција ВМА проф. др Весна Шуљагић, као и академик Предраг Пешко, професор универзитета у Београду и Хајделбергу и редовни члан САНУ.

Прве количине вакцине стигле су у Србију 22. децембра, а данас ће их примити корисници домова за старе у Београду и Новом Саду. Србија је прва земља у региону у коју је стигла вакцина „Фајзер-Бионтек“.

Поред набавке вакцине међу првим државама у свету, чак пре земаља ЕУ, Србија је једна од ретких држава које су у рекордном року направиле и отвориле две Ковид болнице. Болнице капацитета 930 места у Батајници, односно 500 места у Крушевцу, умногоме доприносе повећању капацитета и јачању здравственог система у борби против вируса корона и практично, према речима председника Вучића, представљају споменик будућности и говоре о делима која је држава предузела за кратко време.

Такође, подсећања ради, у Србији су улагања у здравствену инфраструктуру била велика, те је од 2016. године обновљено 80 домова здравља и амбуланти, а у току су радови на шест великих домова здравља.

Тако, више од 200 милиона евра уложено је у обнову, изградњу и опремање болница и више од 300 милиона у обнову клиника и специјализованих болница, а на многима су радови већ завршени, попут Универзитетске дечје клинике Тиршова, КБЦ Земун, КБЦ „Драгиша Мишовић“.

Апсолутни приоритет Владе Србије јесте успешан завршетак започетих пројеката здравствене инфраструктуре, али се огромна пажња посвећује и здравственим радницима, којима су до 2020. године повећане плате и то за 56,8% лекарима специјалистима, 66,9% медицинским сестрама, а значајна средства улажу се и у едукацију здравствених кадрова, као и у опрему и услове у којима раде.

Попут других земаља, и Србија се ове године суочила са великим изазовима, пре свега здравственим, а сви чиниоци у држави били су фокусирани на спречавање ширења вируса и очувања живота и здравља грађана.

Са тим изазовима, Србија се боље суочила, него многе богатије и развијеније државе Европе и света.

Београд, 24. децембар 2020. годинеСАОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Министарство спољних послова демантује наводе појединих домаћих медија о томе да ће држављани Србије на привременом раду у иностранству бити дужни да плаћају порез на приходе остварене код иностраних послодаваца, не само у земљи привременог боравка, већ и у Србији.

Сматрамо да катастрофично интонирани текстови, засновани на недовољно истраженим чињеницама, о једној теми која се најдиректније тиче великог броја држављана Републике Србије у иностранству, безразложно стварају забринутост код дела наших држављана, што се може закључити и по повећаном броју њихових упита упућених дипломатско-конзуларним представништвима Србије.

Апелујемо на резиденте Србије који се привремено налазе у иностранству да се не обазиру на нетачне сензационалистички интониране текстове на ову тему, јер се, када је реч о процедурама опорезивања те категорије наших држављана, ништа суштински неће променити у односу на досадашњу праксу.

У нади да се иза неодговорних и нетачних медијских написа о овој теми не крије зла намера, већ неразумевање, наглашавамо да Србија чини и да ће наставити да чини све како би на сваки начин помогла својој дијаспори.

Београд, 23. децембар 2020.Брнабић и Борељ: Политички и економски аспекти преговора

Влада Републике Србије је саопштила да је, на данас одржаном Савету за стабилизацију и придруживање Србије и ЕУ, поздрављен укупан напредак постигнут у досадашњим приступним преговорима Србије, прихватање унапређене методологије проширења која би требало да убрза процес уласка Србије у ЕУ и поновљена подршка ЕУ путу Србије ка чланству.

Том приликом су размењена мишљења о актуелној политичкој и друштвено-економској ситуацији у Србији, а пре свега о даљој динамици преговора о приступању ЕУ, сарадњи у оквиру Заједничке спољне и безбедносне политике, као и о регионалној сарадњи на Западном Балкану.

У складу са тим, поздрављена је чињеница да је нова влада поставила као приоритет интеграцију у ЕУ, очувањe јавног здравља и економског раста, као и нормализацију односа са Приштином.

На састанку Савета за стабилизацију и придруживање, који се због пандемије одржао видео-путем, делегацију Србије предводиле су председница Владе Ана Брнабић и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

На челу делегације ЕУ били су шеф дипломатије Жосеп Борељ и комесар за проширење Оливер Вархеји.

Борељ је овом приликом посебно исказао захвалност на учешћу премијерки Брнабић, што није уобичајени формат, али што недвосмислено показује колико Влада придаје значај Споразуму о стабилизацији и придруживању и европском путу Србије.

Састанак је искоришћен како би се размотрили тренутни односи Србије и Европске уније, пре свега процес приступања Србије ЕУ, а разговарало се и о политичким и економским критеријумима, усклађивању домаћег законодавства са правним тековинама ЕУ, као и о реализацији претприступне помоћи ЕУ.

Састанак је пружио правовремену прилику за преглед напретка Србије у приступним преговорима и разматрање приоритета за даљи рад у оквиру Споразума о стабилизацији и придруживању и европским интеграцијама.

Представници ЕУ су поновили посвећеност ЕУ европској будућности Србије и заложили се за проактивну и стратешку комуникацију Србије и ЕУ.

Током састанка било је и речи о начину на који се Србија суочава са последицама пандемије COVID-19, како у погледу решавања здравствене кризе, тако и у превазилажењу последица по привреду и економију уопште и на спровођење реформи.

Учесници су се сагласили да су добросуседски односи и регионална сарадња кључни елементи процеса проширења, и у складу са тим поздравили наставак дијалога Београда и Приштине и доследну посвећеност Србије том процесу.

Представници ЕУ су поздравили значајан допринос Србије војним мисијама и операцијама, као и учешће Србије у борбеним групама ЕУ, нагласивши значај даљег продубљивања сарадње по питањима спољне политике.

Учесници су такође подржали Заједничко регионално тржиште, које су лидери Западног Балкана покренули 10. новембра на самиту у Софији и подсетили на то да Економски и инвестициони план за Западни Балкан, који је Европска комисија усвојила 6. октобра 2020, даје свеобухватан оквир за подршку економској конвергенцији Србије и региона ЕУ.

Београд, 17. децембар 2020.Селаковић: Пуноправно чланство у ЕУ остаје приоритет нове Владе

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић разговарао је данас путем видео везе са шефом Делегације ЕУ у Србији Семом Фабрицијем и амбасадорима земаља чланица ЕУ.

Том приликом, шеф српске дипломатије истакао је да пуноправно чланство у ЕУ остаје један од кључних спољнополитичких приоритета Владе Србије, као и да је процес интеграције у ЕУ стратешки циљ, који се истовремено жели искористити за побољшање квалитета друштва.

Селаковић је указао да је Србија спремна на убрзање динамике приступног процеса и да је првенствено из тог разлога прихватила и нову методологију, те се нада да ће у наредном периоду добити и јасније смернице о томе како ће се она применити у преговарачком процесу.

Према његовим речима, Србија је остварила бројне значајне кораке у реформском процесу, што Годишњи извештај Европске комисије о напретку не рефлектује у потпуности.

Министар је подсетио да је наша земља од 2014. отворила 18 од 35 преговарачких поглавља са ЕУ и привремено затворила два поглавља, и да је у овом тренутку спремна за отварање пет нових преговарачких поглавља.

Говорећи о разговорима Београда и Приштине, Селаковић је напоменуо да је једини прави пут за постизање одрживог договора дијалог и компромис.

Како је објаснио, неопходно је да теме разговора буду питања која Приштина већ годинама игнорише, а на која се Бриселским споразумом обавезала, као што је успостављање Заједнице српских општина.

Сем тога, како је додао, Србија је веома посвећена регионалној сарадњи, и имајући у виду да је важна земља региона, која жели да допринесе општој стабилности, наша страна је, између осталог, својим потезима значајно допринела снижавању тензија са Црном Гором.

Селаковић је рекао и да је Србија веома захвална ЕУ и државама чланицама на финансијској помоћи, посебно у условима пандемије вируса корона.

Београд,

16. децембар 2020. годинеЈоксимовић и Рот о преговорима Србије и новој методологији

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић одржала је данас видео састанак са државним министром за европске послове у Министарству иностраних послова Немачке Михаелом Ротом, са којим је разговарала о актуелној епидемиолошкој ситуацији у две земље и ЕУ, као и процесу евроинтеграција Србије.

Јоксимовић и Рот су разговарали о питањима која се тичу унутрашњих прилика ЕУ, посебно новом седмогодишњем буџету, о месту и будућности политике проширења и Западног Балкана, посебно о свим аспектима приступног процеса Србије и изазовима и очекивањима од нове методологије, која би требало да донесе бржи, снажније политички вођен и усмераван и надгледан процес преговора.

Јоксимовић је посебно информисала Рота о томе да је Влада Србије припремила конкретан имплементациони план за први преговарачки кластер владавине права, који обухвата пет већ отворених поглавља из области владавине права, а чија је реализација већ отпочела.

„Озбиљан имплементациони план подразумева поново послату иницијативу Скупштини за усвајање уставних амандмана, усвајање Акционог плана за примену медијске стратегије, као и Радну групу за праћење примене Акционог плана, и Радну групу за безбедност и заштиту новинара", рекла је Јоксимовић, а саопштило Министарство за европске интеграције

Такође, нагласила је да су тзв. Греко препоруке за борбу против корупције на транспарентан начин објављене и да ће се наставити поступање у складу са њима. Додатно је представила и све друге значајне сегменте реформске политике Србије у свих шест кластера поглавља, од Зелене агенде, дигитализације, економско инвестиционог плана за ЗБ, стабилних и добрих макроекономских показатеља, чиме је Србија неспорно и током ове године показала да дубоко и суштински учествује у најважнијим политикама ЕУ, и да је земља која је кредибилно европска земља.

Јоксимовић је нагласила да Србија разуме да ће ЕК и земљама требати још неко време да уобличе примену нове методологије на преговарачки процес Србије, и да је отуда важно да имамо сталан отворен дијалог како бисмо усмеравали процес у складу са новом методологијом.

Она је изразила жаљење што ове године нису усвојени закључци о проширењу, и да самим тим није одржана политичка међувладина конференција са Србијом током немачког председавања.

Изразила је уверење да ће на предстојећем Савету за стабилизацију и придруживање бити прилике да се о свим политичким и економским аспектима нашег процеса продискутује на највишем нивоу.

Рот се захвалио министарки Јоксимовић на изнетим информацијама и питањима, и проактивном приступу Србије у погледу реформи и активног прихватања нове методологије.

Он је подвукао да Немачка подржава Србију и политику проширења, и посебно поздравио све значајне већ предузете кораке нове Владе Србије посебно у области кластера 1 - владавине права, за које је истакао да су веома важан позитиван сигнал на европском путу Србије.

Сложио се са министарком Јоксимовић око неопходности да се што пре уобличи начин примене нове методологије на земље које су већ у приступном процесу, где кластери европских политика и учешће Србије у њима постају инструмент мерења напретка у приступном процесу.

Пренео је да ће Немачка бити заговорник одржавања политичке међувладине конференције са Србијом већ током прве половине идуће године.

Посебно је било речи о Економском и инвестиционом плану за Западни Балкан, о којем су се саговорници сагласили да представља још једну потврду да Европска унија придаје стратешки значај стабилном и одрживом развоју региона, посебно у тешким околностима борбе са последицама пандемије Ковид-19.

Јоксимовић је министру Роту захвалила на дугорочној и конкретној помоћи Немачке европским интеграцијама Србије - како на политичком нивоу, тако и путем развојне помоћи за финансирање реформских пројеката, као и стратешким успешним инвестицијама које су донеле значајан број радних места.

Такође, саговорници су се сагласили да је од велике важности чињеница да је Србија приступом Ковакс механизму обезбедила да има приступ вакцинама које буде набавила ЕУ у готово исто време када и остале ЕУ земље.

Извор: ТанјугДесета медијска конференција дијаспоре и Срба у региону

Удружење новинара Србије (УНС) уз подршку Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије, организоваће 29.12.2020.г. Десету медијску конференцију дијаспоре и Срба у региону.

Због пандемије Ковид 19, Конференција ће бити одржана преко ZOOM апликације.

Тема Конференције ће бити:

„Рад медија, организација, удружења Срба из региона и дијаспоре током пандемије изазване вирусом Ковид 19 - да ли је и на који начин пандемија утицала на квалитет рада и економску одрживост медијске делатности Срба у дијаспори и региону?“

Током Конференције ће бити представљен сајт УНС-а www.umrezavanje.rs, покренут поводом десете јубиларне конференције, са идејом да представља платформу за умрежавање медија и организација Срба из региона и дијаспоре са матичном државом.

Заинтересовани представници медија, удружења и организација могу послати пријаве за учешће до 17.12.2020. г. на електронску адресу ana.petronijevic@uns.rsСАОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА

Поводом 10. децембра, Међународног дана људских права, Министарство спољних послова Републике Србије изражава још једном приврженост тековинама и вредностима Универзалне декларације о људским правима, која је усвојена на данашњи дан 1948. године.

Начела из Универзалне декларације о људским правима представљала су темељ за изградњу међународног права у овој области, као и међународног система промоције и заштите људских права, као јединствене цивилизацијске тековине савременог доба. Наша обавеза данас јесте очување и јачање међународног система за поштовање људских права, развој стандарда људских права, контрола над испуњавањем преузетих обавеза, као и наставак сарадње са међународним и регионалним институцијама на заштити људских права.

Србија је у пуној мери посвећена универзалним вредностима људских права и спровођењу у пракси међународних правних инструмената о људским правима. Наша континуирана сарадња са инструментима Савета за људска права у оквиру Уједињених нација, као и са Саветом Европе и механизмима људске димензије ОЕБС-а, представља важан део активности свих државних органа и илуструје нашу доследну опредељеност за испуњавање међународних стандарда људских права.

Међународни дан људских права је повод да се још једном укаже на обесправљеност српског и другог неалбанског становништва на Косову и Метохији и понови позив међународној заједници да омогући поштовање гарантованих међународних норми људских права и допринесе стварању услова за повратак интерно расељених лица, као и враћање њихове узурпиране имовине.Састанак са амбасадорима земаља чланица ЕУ акредитованих у Србији и шефом Делегације ЕУ

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас у Палати Србија са амбасадорима земаља чланица Европске уније акредитованих у Србији и шефом Делегације Европске уније Семом Фабрицијем, са којима је разговарао о темама попут динамике приступних преговора између Србије и ЕУ, стабилности у региону, регионалним пројектима, као и о Европском инвестиционом плану који је Европска комисија представила заједно са Пакетом о проширењу.

Председник Вучић је и овом приликом потврдио да сарадња са Европском унијом и пуноправно чланство Србије остају један од кључних спољнополитичких приоритета наше земље. Он је посебно нагласио да је Србија у том смислу искрено посвећена даљим и дубљим реформама којима приступа са одговорношћу и озбиљношћу, те да кроз сарадњу са институцијама Уније и њених чланица настоји да усвоји и примени најбоље праксе.

„Србија ће наставити да се предано залаже за мир и стабилност у региону кроз унапређење билатералних односа са суседима, као и кроз јачање регионалне сарадње уз поштовање свих закључених споразума“, истакао је председник Вучић и додао да је европска будућност Западног Балкана од изузетног значаја, како за стабилност целог региона, тако и за безбедност и даљи просперитет ЕУ.

Амбасадори су истакли да су декларације о заједничком регионалном тржишту и зеленој агенди Западног Балкана, које су потписале Србија и сви лидери региона, топло поздрављене у Бриселу и у земљама ЕУ, те да добра и чврста повезаност и интеграција региона умногоме олакшава сарадњу саме Уније са Западним Балканом у свим областима од заједничког интереса.

„Чак 70 одсто страних инвестиција долази из земаља чији представници данас седе овде“, рекао је шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици и додао да Србија може да буде сигурна да ће ЕУ наставити да помаже, подржава и улаже у српску економију. „Иако је Ковид-19 изложио све економије великом оптерећењу, српска економија одолева и доказала је своју отпорност. Са Економско-инвестиционим планом за Западни Балкан, ЕУ ће остати најснажнији партнер Србије за привредни опоравак, који ће подржати инфраструктуру, и зелену и дигиталну транзицију. Радују нас најављене реформе у области владавине права, укључујући реформе правосуђа и слободе медија. Управо то представља основу за убрзање процеса придруживања и ми охрабрујемо нову Владу да настави са радом и реализацијом у овом правцу", истакао је Фабрици.

Председник Вучић је нагласио да Србија високо цени то што је, упркос бројним изазовима са којима се суочава, ЕУ успела да одржи питање проширења на својој агенди, поготово кроз недавно усвајање нове, измењене методологије преговарачког процеса.

„У том смислу, очекујемо од Европске уније да динамика приступних преговора Србије прати и вреднује наше реформске напоре“, рекао је председник Вучић истакавши да је Србија спремна да са својим европским партнерима настави да ради на спровођењу реформи и бројних заједничких пројеката.

Председник Вучић је посебно нагласио да Србија поздравља Економски и инвестициони план који је ЕК представила заједно са Пакетом о проширењу и изразио спремност наше земље да са партнерима у региону настави да ради на примени овог Плана како би се унапредио економски потенцијал региона и постигла боља инфраструктурна повезаност, што би довело до приближавања јединственом европском тржишту.

„У том контексту, надамо се и скором усвајању Вишегодишњег финансијског оквира 2021-2027. године, јер то значи и могућност коришћења финансијских средстава намењених спровођењу реформи, како у Србији, тако и у региону“, рекао је председник Вучић и још једном истакао да Србија остаје на европском путу искрено верујући у сарадњу са европским партнерима.

„2020. је била изузетно тешка година за све, посебно због последица Ковида 19. Када погледам посвећеност нове Владе да спроводи реформе, Економско-инвестициони план ЕУ, нову методологију и повећану сарадњу у борби против Ковида 19, видим 2021. годину са много повољнијим изгледима за напредак у проширењу“, закључио је Фабрици.

Председник Вучић је, такође, нагласио да је Србија спремна да интензивно ради са земљама чланицама ЕУ на изналажењу адекватних одговора за нове изазове, као што је пандемија Ковид 19.

Београд,

08. децембар 2020. годинеПроглашење Дана жалости поводом смрти Патријарха Иринеја

Обавештавамо да је поводом смрти Његове светости, Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског господина Иринеја, Влада Републике Србије је донела Одлуку о проглашењу Дана жалости 20, 21. и 22. новембра 2020. године.

Генерални конзулат РС у Солуну ће тим поводом отворити Књигу жалости. Имајући у виду епидемиолошку ситуацију у вези са корона пандемијом, изјаве саучешћа се могу слати до 25. новембра 2020. године на мејл: srbcons@otenet.gr или на адресу: Komninon 4, 54624 Thessaloniki.ВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ – ЛАЖАН САЈТ ЗА ПРИЈАВУ ЗА ГЛАСАЊЕ ИЗ ИНОСТРАНСТВА

Ниједан орган државе не стоји иза сајта www.hocudaglasam.com на ком се наводи да грађани Републике Србије који живе у иностранству могу да оставе своје личне податке, као и копије личних докумената, како би могли да се пријаве за гласање за предстојеће изборе.

Посебно је важно упозорити јавност и све грађане да буду опрезни, јер је званична процедура за пријаву грађана за гласање по месту боравишта у иностранству прописана Законом о јединственом бирачком списку и Упутством за спровођење Закона о јединственом бирачком списку.

Та процедура подразумева подношење личног захтева преко дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије који те захтеве прописаним процедурама прослеђују општинским односно градским управама према месту пребивалишта подносиоца захтева, након чега наведене управе доносе решење о упису податка у бирачки списак да ће бирач на предстојећим изборима да гласа према месту боравишта у иностранству.

Грађани морају бити опрезни коме остављају своје податке будући да постоји могућност злоупотребе истих.Избори за народне посланике – прекидање радњи у спровођењу избора

У складу са чланом 5. Уредбе о мерама за време ванредног стања, коју је данас донела Влада Р.Србије, прекидају се све изборне радње у спровођењу избора за народне посланике, расписаним за 26.април 2020.године.

Републичка изборна комисија, као орган који спроводи поступак избора за народне посланике Народне скупштине, донела је одлуку о прекиду изборних радњи, за време док траје ванредно стање, с тим да ће се изборни процес, укључујући и рокове за вршење изборних радњи, наставити у складу са одлуком о престанку ванредног стања.Изложба Светог Саве, Светогорца и Хиландарца

У организацији Светогорског центра и Задужбине манастира Хиландар која доноси савремене уметничке представе Светог Саве, синоћ је отворена изложба поводом обележавања осамстогодишњице рукоположења Светог Саве, Светогорца и Хиландарца, за првог Архиепископа српског (1219 – 2019), као део програма прославе јубилеја која ће се одвијати у Солуну и Београду.

Изложбу је отоврио градоначелник Солуна Константинос Зервас, у галерији Светогорског центра, на свечаности је присуствовао званични представник Патријарха српског Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Арсеније, Патријарха цариградског- Високопреподобни архимандрит Методије, игуман Манастира Хиландара и Свештене општине Свете Горе – јеромонах Георгије Ватопедски.

Изложба се састоји од радова следећих радионица и уметника:

Иконографска радионица Келије Светог Николаја – Буразери, Радионица Манастира Макринос, Радионица Келије Светог Григорија Паламе, јеромонах Анастасије, Келије Светог Јована Претече – „Дионисије из Фурне“ Манастира Кутлумуша, Јоргос Кордис, Констанинос Вафијадис, Јанис Мастеропулос, Јеремија, Миомир Буцало, Александар Дероко (†), Љ. Ђурђевић, Зоран Граовац, Снежана Јовчић-Олђа, Горан Јовић, Мирослав Лазовић, Тодор Митровић, Јовановић Пале, Бранислав Петрић, Вања Сапунџиева, Никола Шарић, Светислав Станков

Кустос изложбе је Анастасиос Дурос, директор Светогорског центра.

Изложба ће трајати од 5. новембра. до 14. децембра 2019. у Солуну, а наставак изложбе је планиран јануара 2020. у Београду.Обавештeње о донетим Одлукама о суфинансирању пројеката

Обавештавамо да су 19.јуна 2019.године донете Одлуке о финансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону. Одлуке можете преузети на следећим линковима:

- Одлука дијаспора

- Одлука регионУпис ђака у први разред Допунске школе ''Свети Сава''у Солуну, Катеринију и Лептокарији

У току је упис ђака у први разред Допунске школе ''Свети Сава''у Солуну, Катеринију и Лептокарији. Уписују се будући прваци који имају српско порекло и крећу у први разред у редовној школи.

На упис је потребно понети било који дететов српски документ, уколико постоји, уколико не, онда грчки пасош.

Термини када се врши упис су:

- Субота, 15.06. 10:00-16:00, Центар за перманентно образовање, Егнатиа 132

- Субота, 22.06. 11:00-12:30 ГК Солун, Комнинон 4

- Недеља, 16.06. 12:30-16:00 14.ОШ Катерини

- Недеља, 16.06. 17:30-19:00 1. ОШ Лептокарија

Уколико нисте у могућности да дођете у наведеним терминима, јавите се путем електронске поште на адресу: dzoganovicana@gmail.comСедми по реду Фестивал вишејезичности

Седми по реду Фестивал вишејезичности одржан је од 13.05. до 19.05.2019. у Солуну.ПОПЛАВЕ НА ХАЛКИДИКИЈУ - ОБАВЕШТЕЊЕ СРПСКИМ ДРЖАВЉАНИМА ЧИЈА СУ ВОЗИЛА ОШТЕЋЕНА

Стање на Халкидикију, након јучерашње елементарне непогоде која је погодила тај део Грчке, од јутрос се нормализује (као резултат побољшања временских прилика и напора грчких власти).

У погледу отклањања последица, најважније питање је отклањање и накнада штете на возилима.

У вези са тим, обавештавамо све наше држављане чија су возила оштећена у јучерашњим поплавама на Халкидикију да су грчке власти одредиле полицијску станицу у месту Агиос Николаос као надлежну за издавање одговарајућих потврда о штети на возилима. Такође, потребно је направити фотографије возила са оштећењима. Ово су нужне претпоставке за даљи поступак наплате штете на возилима. Свакако, тај поступак ће зависити и од врсте осигурања, у вези са чим је неопходно контактирати осигуравајућу кућу у Србији.

У случају истицања додатних захтева, заинтересовани се могу обратити Генералном конзулату, у циљу добијања додатних информација.

 

Policijska stanica Agios Nikolaos, Chalkidiki, Sithonia

Adresa: Agios Nikolaos, P.K. 630 78, Chalkidiki

Τ.Κ. 630 78, Άγιος Νικόλαος

T. 23750 32414,

Fax: 23750 31787

T. 23750 32410,

Fax: 23750 31708

T. 23750 32411

T. 23750 32412

 

Saobraćajna policija Poligiros

Adresa: Har. Trikoupi 41, P.K. 631 00 Poligiros

Χαρ. Τρικούπη 41, T.K 631 00, Πολύγυρος

T. 23710 21623

T. 23710 21662, 23710 21660 23710 21661

 

Turistička policija Poligiros,

ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ Χαρ. Τρικούπη 41, T.K 631 00, Πολύγυρος

T. 23710 21624,

Fax: 23710 22820

T. 23710 21646, 23710 21647, 23710 21649Поплава на Ситонији (Халкидики)

Поводом данашњих догађаја изазваним поплавом насталом услед обилних падавина која је задесила подручје Халкидикија (Ситонија), ГК РС, С. Павић отишао је у место Торони које је највише погођено и одакле су се, у јутарањим часовима, јавили наши грађани који су ту на летовању.

Том приликом се уверио у озбиљност ситуације, али и у чињеницу да падавине полако престају. Међутим и даље поједини делови места нису приступачни. У контакту са локалним властима добијена је информација да се вода полако повлачи и да се потпуни престанак падавина очекује у току ноћи када би требало да се прилике нормализују.

Такође, важна информација, добијена од локалних власти, за све који су претрпели штету на возилима, јесте да ће им сутра издати потврду о ванредној ситуацији која ће користити лицима код наплате штете код осигуравајућих кућа.

Ради евентуалних даљих информација о насталој ситуацији, сви заинтересовани, наредних 24 сата, могу да се обрате на телефон Генералног конзулата РС у Солуну +30 2310 244 265.Kонференција у оквиру Четврте научне међународне научне конференције Светогорског огњишта (7-9.12.2019.)

У Солуну и Београду се одржава више активности у оквиру програма прославе 800 година самосталности Српске православне цркве и посвећења Светог Саве за првог српског архиепископа, под називом „Светогорски и хиландарски монах Свети Сава – први архиепископ српски“.

Организатори програма су недобитна организација „Светогорско огњиште“ (Светогорски центар /Αγιορειτική Εστία / Mount Athos Center) из Солуна (чији су оснивачи Град Солун и Свештена заједница Свете Горе Атонске) и Фондација „Задужбина Светог манастира Хиландара“ из Београда (чији је оснивач Свети манастир Хиландар). Програм се одвија у сарадњи са Српском академијом наука и уметности и Друштвом пријатеља Свете Горе из Београда.

Иницијативу за организацију програма покренуо је архимандрит Методије, игуман Светог манастира Хиландара, као члан Управног одбора „Светогорског огњишта“ и председник Управног одбора Фондације „Задужбина Светог манастира Хиландара“. Будући да је архимандрит Методије у том тренутку био представник Свете Горе у управи „Светогорског огњишта“, иницијатива је потекла из окриља ове организације, као општи светогорског допринос у обележавању великог јубилеја српског народа, Српске православне цркве и монашке заједнице Свете Горе.

Имајући све ово у виду осмишљен је програм којим ће се кроз научне, уметничке, културне и духовне садржаје обележити 800 година од самосталности Српске православне цркве представљањем духовног и културно-историјског доприноса и улоге Свете Горе Атонске у духовном развоју и делима Светог Саве Српског, уз осветљавање његове личности као светогорског и хиландарског монаха и касније првог архиепископа српског.

Програм обухвата следеће догађаје и активности:

Изложба „Свети Сава, Светогорац и Хиландарац. Савремени уметнички израз.“

Једнодневна конференција у оквиру Четврте научне међународне научне конференције Светогорског огњишта (7-9.12.2019), 09.12.2019, сала Стефанос Драгумис, Музеј византијске културе, Солун

Научна трибина, 12.12.2019, Свечана сала САНУ, Београд

 

Међународни научни одбор програма чине:

Јеромонах Никодим Лавриотски, потпредседник Управног одбора Светогорског огњишта

Архимандрит Методије, игуман Светог манастира Хиландара, члан-заменик Управног одбора Светогорског огњишта

Геронда Симеон Дионисијатски, члан Управног одбора Светогорског огњишта

Критон Хрисохоидис, директор емеритус Института за историјска иистраживања Националне хеленске истраживачке фондације

Мирјана Живојиновић, академик, САНУ

Срђан Пириватрић, историчар, научни сарадник, Византолошки институт САНУ

Ангелики Деликари, доцент за средњовековну историју словенских народа на Одељењу за историју и археологију Аристотеловог факултета у Солуну

Димитриос Салпистис, почасни директор Светогорског огњишта

Анастасиос Дурос, директор Светогорског огњиштаФинансијски водич за повратнике

Народна банка Републике Србије израдила је Финансијски водич за повратнике, у циљу бољег информисања наших грађана који желе да се врате у Републику Србију. Циљ ових активности јесте да се на једном месту, једноставно и свеобухватно, пруже информације у вези са већином питања из области девизног пословања које су значајне за повратак наших грађана из иностранства, у складу са Законом о девизном пословању.

Финансијски водич можете преузети овде.Посета Правно Биротехничке школе "Димитрије Давидовић" из Земуна

У оквиру пројекта „Модерна пословна администрација између Србије и ЕУ” ученици Правно Биротехничке школе су посетили Конзулат Р. Србије у Солуну. Пројекат је финансирала Европска комисија, техничка сарадња на његовом остваривању је вођена са Фондацијом Темпус, националном организацијом за Еразмус+ пројекте у Републици Србији, а о потребама учесника мобилности у самој Грчкој је бринула партнерска организација, Центар за целоживотно учење „Иподоми“ из Солуна.Међународни сајам туризма „Philoxenia“ 2019.

У оквиру Међународног сајма туризма „Philoxenia“ у Конгресном центру „Велидио“ одржаће се Други грчко-српски туристички форум 8 и 9. новембра о.г, у Солуну, а на којем ће бити промовисана Србија као туристичка дестинација.Дан примирја, 11.11.2019.

У Србији и свету се обележава Дан примирја, у знак сећања на 11. новембар 1918. године, када су силе Антанте потписале примирје са Немачком и тиме окончале Први светски рат.

Примирје у Првом светском рату је потписано на данашњи дан 1918. године у шуми код француског града Компјења, у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша, и било је на снази све до закључивања коначног мировног споразума у Версају, 28. јуна 1919. године.Церемонија обележавања 100 година од пробоја Солунског фронта

У склопу боравка у Грчкој (27.-30. септембар.), после церемонија полагања венаца на Крфу и острву Видо, делегација Републике Србије, коју је предводио, лични изасланик председника Републике Србије, генерални секретар Никола Селаковић, боравила је у Солуну од 28-29. септембра. У саставу делегације на церемонији у Солуну, били су и министар одбране, Александар Вулин, као и градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић. Војни део делегације је предводио бригадни генерал Јелесије Радосављевић. Церемонији су присуствовали и амбасадор Републике Србије у Грчкој, Душан Спасојевић и генерални конзул у Солуну, Синиша Павић.

Дана 29. септембра, на савезничком војничком гробљу Зејтинлик, одржана је церемонија обележавања 100. годишњице пробоја Солунског фронта, у организацији Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије.

На почетку званичне церемоније, после минута ћутања и интонирања химни, лични изасланик, Никола Селаковић одржао је говор у коме је истакао значај те фазе наше историје и светлог примера бораца из Првог светског рата за садашње генерације.

Венце су, са српске стране, положили: у име Републике Србије, лични изасланик, Никола Селаковић, у пратњи министра одбране, Александра Вулина и и градоначелника Новог Сада, Милоша Вучевића, у име војске, бригадни генерал Јелесије Радосављевић, са пратећом делегацијом, а са грчке, помоћник министра одбране Републике Грчке, Марија Коља Царуха.Венце су, такође, положили представници савезника (Француске-државни секретар задужен за меморијале и борачка питања, Женевјев Даријесек (Genevieve Darrieussecq), генерални конзул Руске Федерације и почасни конзули Велике Британије и Италије), као и удружења за неговање традиције земаља победница. После полагања венаца одржан је пригодни уметнички програм. Након полагања венаца на осталим савезничким гробљима, наша државна делегација је учествовала у церемонији пред спомеником на француском делу гробља, где је Француска била представљена на нивоу државног секретара.

Сутрадан 30. септембра, на церемонији на Поликастру, венце су положили: у име Владе Републике Србије, државни секретар у Министарству за рад, запошљавања, борачка и социјална питања, Негован Станковић а, у име Војске Републике Србије, бригадни генерал Јелесије Радосављевић, са пратећом делегацијом и војним изаслаником у Атини, ппук. Драганом Петковићем. Испред конзулата била је присутна конзул Драгана Глишић.

Поред тога, у организацији региона Централне Македоније, Митрополије Неаполис Ставрупулис и Удружења општина северне Грчке, 29. септембра у оквиру програма обележавања јубилеја (а у којем је као гост организатора учествовали и Његова Светост патријарх српски г. Иринеј и васељенски патријарх Њ.С.В. Вартоломеј), амбасадор Републике Србије у Грчкој, Душан Спасојевић (у пратњи генералног конзула Републике Србије у Солуну, Синише Павића), присуствовао је свечаној вечери а, сутрадан 30. септембра, и преподневном делу ове манифестације (којој су, са грчке стране, присуствовали алтернативни министар за екологију, Сократис Фамелос, помоћник министра одбране Републике Грчке, Марија Коља Царуха и државна секретарка у Министарству Македоније и Тракије, Катарина Нотупулу).Обележен Дан победе над фашизмом - 9.мај

На спомен обележју из Другог светског рата (који се налази у склопу Српског војничког гробља на Зејтинлику) организовано је обележавање Дана победе над фашизмом у Другом свестском рату. У складу са дугогодишњом праксом, ова церемонија је организована у сарадњи са грчким властима и представницима конзуларног кора, и представљала је део укупних активности на обележавању Дана победе над фашизмом у II св. рату.

Генерални конзул С. Павић присуствовао је церемонији полагања венаца на спомен обележју из Другог светског рата у склопу Српског војничког гробља на Зејтинлику.

Церемонији су са грчке стране присуствовали (и положили ловорове венце) представници: Владе РГ, Периферије Централне Македоније (заменица гувернера, гђа В. Патулиду), града Солуна, општине Амбелокипи – Менемени,као и генерални конзули РФ и Кипра у Солуну, (који су, са своје стране, такође положили венце), као и један број наших и руских грађана који живе и бораве у региону северне Грчке.

У складу са дугогодишњом праксом, у церемонији полагања венца је, са генералним конзулом, учествовао и чувар Српског војничког гробља на Зејтинлику, г. Ђорђе Михајловић (што је, овај чин, традиционално, учинило додатно занимљивим присутнима).

Церемонија је окончана интонирањем химни Србије и Грчке од стране оркестра Војске РГ.

У наставку церемоније организовано је полагање венаца и пред спомеником руским палим борцима (који се, такође, налази у склопу Српског војничког гробља на Зејтинлику, у непосредној близини), којој је ГК С. Павић, такође, присуствовао (и, у складу са ранијом праксом, положио венац).

Ове године, завршна церемонија одржана је пред новим спомеником грчким палим борцима, где представници конзулата нису полагали венце (изузев ГК Кипар).

Церемонијама у пратњи ГК С. Павића присуствовала и конзул Д. Глишић.Конзуларни кор на изложби о Николи Тесли

У склопу активности ГК С. Павића, у својству доајена конзуларног кора, у сарадњи са Музејом технологије и истраживачким центром „Noises“ у Солуну, 4. марта, организована је посета конзуларног кора изложби „Никола Тесла - Човек који је открио будућност“.

У координацији са Амбасадом РС у Атини амбасадор РС у Грчкој Д. Спасојевић, својим присуством, увеличао је овај скуп.

Такође, скупу су присуствовали представници конзуларног кора, на челу са ГК САД, директор и председник „Noises“-а, ГК РС и конзул РС у Солуну.

Речима захвалности на оваквој посети музеју, присутнима се први обратио председник „Noises“-а, М. Сигалес, којом приликом је изнео кратки историјат ове установе, нагласивши да је она највећи истраживачки центар на Балкану. Потом се присутнима обратио ГК С. Павић, истичући задовољство што се указала прилика да се у адекватној установи, прикаже лик и дело српског научника и проналазача, чија достигнућа задужују читаво човечанство.

После поздравних говора присутни су обишли сталну поставку музеја „Техника и наука старе Грчке“.

Вођење изложбе настављено је приказом петнаестоминутног филма о лику и делу Николе Тесле, као и детаљнијим објашњењима кустоса музеја о интересантним моментима из живота и стваралачког рада славног научника.

Значајну пажњу изазвао је Теслин торањ, који је за потребе изложбе постављен у холу музеја, висине 4,5 метара, где је поред визуелног ефекта дочаран и звучни ефекат, са којег су се, у једном тренутку, произвели звуци мелодије српског кола.

Скуп је завршен пригодном закуском за коју се потрудио домаћин, у срдачном разговору свих присутних.Посета амбасадора РС у Грчкој Душана Спасојевића Солуну

Током посете Солуну и северној Грчкој, (04. до 06. о.м.) амбасадор РС у Грчкој, г. Душан Спасојевић (у пратњи ГК РС у Солуну, С. Павића) је 05. о.м. имао низ састанака на тему перспектива билатералне економске сарадње. Састанке су иницирали и присуствовали и представници Грчко-српске привредне Коморе из Солуна (Костас Георгакос, председник и Бранислав –Бане Прелевић, генерални секретар).

У просторијама Индустријске привредне коморе града, поводом посете Амбасадора, одржан је састанак са руководством Коморе (г. Масоутис – председник и чланови председништва) о перспективама развоја економских односа са Србијом нарочито у контексту приватизације солунске луке и питања са тим у вези.

У наставку посете, амбасадора и делегацију у његовој пратњи, као и руководство Коморе, у седишту Привредне Коморе малих и средњих предузећа примио је Председник, г. Михалис Зорпидис са сарадницима. Поред разговора о значају који две стране придају развоју билатералних економских односа током састанка, домаћини су изнели, по нашем мишљењу изузетно занимљиве и корисне сугестије и запажања у погледу кретања грчких туриста у Републици Србији и проблеме са тим у вези (о чему јављамо одвојено) истичући своје задовољство бројем српских туриста који сваке године посећују (нарочито северну) Грчку, али и спремност да раде на уравнотежењу баланса упућивањем већег броја грчких туриста у Србију. Завршни састанак одржан је у седишту Удружења извозника северне Грчке, где је, поред разговора о укупним економским односима (са г. Кириакис Лоуфакисом – председником и члановима председништва), састанак био прилика да Удружење и Грчко Српска привредна комора из Солуна потпишу Меморандум о сарадњи.Констатовано је обострано незадовољство нивоом укупне економске размене, коју Удружење прати, не само кроз врло детаљну статистику, већ и истраживање узрока за то (међу којима се незадовољавајуће стање инфраструктуре намеће као најважнији). Истовремено, истакнута су добра искуства чланица удружења у пословању у Србији (како у трговинским односима, тако и функционисања делова грчких фирми) што се огледа, пре свега, у одличном амбијенту и добрим пословним резултатима.Пријем поводом Дана државности

У организацији Генералног конзулата Републике Србије у Солуну, 14. марта о.г. у пригодној сали Мет хотела у Солуну, приређен је пријем поводом Дана државности Р. Србије.

Пријему је присуствовало стотинак гостију, међу којима: А. Тзитзикостас, гувернер Централне Македоније, градоначелник Солуна Ј. Бутарис, В. Тектониду, заменик генералног секретара МИП за економску и међународну сарадњу, генерал Фармакис, представник ΙΙΙ корпуса грчке војске, велики број генералних конзула, почасних конзула и представника општина у унутрашњости, као и политичари, представници полиције, културних, образовних и привредних институција, грчки пословни људи који послују са Србијом и виђенији представници српске дијаспоре који живе и раде у овом делу Грчке и др.

После интонирања химни, ГК С Павић се обратио поздравним говором, у којем је, између осталог, подвучен значај државног празника уз кратки осврт на историјске чињенице које су пресудиле да се овај дан слави као национални дан наше земље.

Потом су се скупу обратили А. Тзитзикостас, гувернер Централне Македоније, уз веома топле речи упућене С. Павићу за изузетно остварени ниво међусобне сарадње и узајамног поштовања, као и градоначелник Ј. Бутарис, истичући пријатељство и историјске везе српског и грчког народа.

Пријем је настављен презентацијом вина из манастира Хиландар и илустрованим приказом рада Грчко-српске привредне коморе у Солуну.

У наставку програма, гости су имали прилику да поред разговора и послужења (сачињеног од интернационалних и националних специјалитета), уживају у класичној музици, у изведби квартета сачињеног од музичара солунске филхармоније, који је предводио З. Степић, члан државног Конзерваторијума у Солуну.Обележавање Дана примирја, 11.11.2018.

У складу са традицијом, и ове године, 11. новембра, на Дана примирја у Првом светском рату, на спомен обележју у склопу Српског војничког гробља на Зејтинлику организовано полагање венаца.

Церемонија је, у складу са дугогодишњом праксом, организована од стране грчких власти, и представљала део укупних активности на обележавању Дана примирја у Првом светском рату.

У име Републике Србије, венац на с&#