| |     latinica | english  
Насловна
Међународни сајам туризма „Philoxenia“ 2019.

У оквиру Међународног сајма туризма „Philoxenia“ у Конгресном центру „Велидио“ одржаће се Други грчко-српски туристички форум 8 и 9. новембра о.г, у Солуну, а на којем ће бити промовисана Србија као туристичка дестинација.Дан примирја, 11.11.2019.

У Србији и свету се обележава Дан примирја, у знак сећања на 11. новембар 1918. године, када су силе Антанте потписале примирје са Немачком и тиме окончале Први светски рат.

Примирје у Првом светском рату је потписано на данашњи дан 1918. године у шуми код француског града Компјења, у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша, и било је на снази све до закључивања коначног мировног споразума у Версају, 28. јуна 1919. године.Изложба Светог Саве, Светогорца и Хиландарца

У организацији Светогорског центра и Задужбине манастира Хиландар која доноси савремене уметничке представе Светог Саве, синоћ је отворена изложба поводом обележавања осамстогодишњице рукоположења Светог Саве, Светогорца и Хиландарца, за првог Архиепископа српског (1219 – 2019), као део програма прославе јубилеја која ће се одвијати у Солуну и Београду.

Изложбу је отоврио градоначелник Солуна Константинос Зервас, у галерији Светогорског центра, на свечаности је присуствовао званични представник Патријарха српског Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Арсеније, Патријарха цариградског- Високопреподобни архимандрит Методије, игуман Манастира Хиландара и Свештене општине Свете Горе – јеромонах Георгије Ватопедски.

Изложба се састоји од радова следећих радионица и уметника:

Иконографска радионица Келије Светог Николаја – Буразери, Радионица Манастира Макринос, Радионица Келије Светог Григорија Паламе, јеромонах Анастасије, Келије Светог Јована Претече – „Дионисије из Фурне“ Манастира Кутлумуша, Јоргос Кордис, Констанинос Вафијадис, Јанис Мастеропулос, Јеремија, Миомир Буцало, Александар Дероко (†), Љ. Ђурђевић, Зоран Граовац, Снежана Јовчић-Олђа, Горан Јовић, Мирослав Лазовић, Тодор Митровић, Јовановић Пале, Бранислав Петрић, Вања Сапунџиева, Никола Шарић, Светислав Станков

Кустос изложбе је Анастасиос Дурос, директор Светогорског центра.

Изложба ће трајати од 5. новембра. до 14. децембра 2019. у Солуну, а наставак изложбе је планиран јануара 2020. у Београду.Обавештeње о донетим Одлукама о суфинансирању пројеката

Обавештавамо да су 19.јуна 2019.године донете Одлуке о финансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону. Одлуке можете преузети на следећим линковима:

- Одлука дијаспора

- Одлука регионУпис ђака у први разред Допунске школе ''Свети Сава''у Солуну, Катеринију и Лептокарији

У току је упис ђака у први разред Допунске школе ''Свети Сава''у Солуну, Катеринију и Лептокарији. Уписују се будући прваци који имају српско порекло и крећу у први разред у редовној школи.

На упис је потребно понети било који дететов српски документ, уколико постоји, уколико не, онда грчки пасош.

Термини када се врши упис су:

- Субота, 15.06. 10:00-16:00, Центар за перманентно образовање, Егнатиа 132

- Субота, 22.06. 11:00-12:30 ГК Солун, Комнинон 4

- Недеља, 16.06. 12:30-16:00 14.ОШ Катерини

- Недеља, 16.06. 17:30-19:00 1. ОШ Лептокарија

Уколико нисте у могућности да дођете у наведеним терминима, јавите се путем електронске поште на адресу: dzoganovicana@gmail.comСедми по реду Фестивал вишејезичности

Седми по реду Фестивал вишејезичности одржан је од 13.05. до 19.05.2019. у Солуну.Презентација Београда и Србије у Солуну

У Медитеранеан Палас хотелу у Солуну 13.05.2019. Туристичка организација Београда и Србије заједно са ТО Ниш, ТО Војводина, ТО Лесковац, ТО Соко Бања, Град Мионица и представником Air Serbia у Солуну, а у организацији Tourism Plus и ГК РС Солун, одржала презентацију Београда и Србије уз пригодан програм народних игара из Србије фолклорног ансамбла „Свети Ђорђе“ из Београда.

Осим туристички представника и сарадника, присутни су били и представници града заменик гувернера за туризам А. Танос, градоначелник Солуна Ј. Бутарис, заменик градоначелника за економска питања А.Ангелиду Полихрониаду, представници медија и привредних комора.

Road Show 12-19/05/2019:

13/05- White Tower, Mediterranean Palace, Солун

14/05- Mediterranean Cosmos, Солун

16/05 & 17/05- Shopping Mall Athens, Атина

18/05 & 19/05- ЛарисаДан победе над фашизмом

Дан победе над фашизмом у Другом светском рату обележава се и као Дан Европе имајући у виду да је савремена Европа заснована на основним принципима и начелима које су водили борце против нацизма и фашизма – на принципима мира, разумевања, толеранције и сарадње.

Тим пре Дан победе представља прилику да се одавањем почасти страдалима истакне опредељење за очување тековина остварених том победом.Потписан Меморандум о оснивању Иницијалног организационог комитета за организацију ЕП 2028. и СП 2030. у фудбалу

На састанку квадрилатерале Грчке, Румуније, Бугарске и Србије у Солуну потписан Меморандум који пружа оквир за подношење заједничких кандидатура за ЕП и СП у фудбалу.

На састанку квадрилатерале у Солуну - Министри омладине и спорта Србије Вања Удовичић, Бугарске Красен Кралев, Румуније Константин Богдан Матеи и заменик министра спорта Грчке Јоргос Василијадис потписали су Меморандум о оснивању Иницијалног организационог комитета за подношење заједничких кандидатура за Европско првенство 2028. и Светско првенство 2030. године у фудбалу.Изложба “Први светски рат у очима две сликарке: Каравија и Петровић” у Солуну

Две жене, српкиња Надежда Петровицћ и гркиња Талија Флора-Каравија, учествовале су у балканским ратовима и као медицинске сестре и као сликарке. Непосредни контакт са насиљем и последицама рата које су доживеле радећи у болницама дао је њиховим сликама један посебан карактер. Карактер који се изграђује женским очима и садржи осетљивост према рату, људској активности која је до тада припадала искључиво мушком свету.

Организација: Музеј македонске борбе у Солуну у сарадњи са Националним историјским музејом у Атини, Народним музејом у Београду, Историјским музејом Србије у Београду и Трећим корпусом Војске Грчке.

Уредници: др Ставрула Мавројени, ванредни професор и директора Центра за истраживање македонске историје и др Душица Бојић, директор Историјског музеја Србије.

Изложба ће трајати од 29. марта до 30. јуна.Церемонија обележавања 100 година од пробоја Солунског фронта

У склопу боравка у Грчкој (27.-30. септембар.), после церемонија полагања венаца на Крфу и острву Видо, делегација Републике Србије, коју је предводио, лични изасланик председника Републике Србије, генерални секретар Никола Селаковић, боравила је у Солуну од 28-29. септембра. У саставу делегације на церемонији у Солуну, били су и министар одбране, Александар Вулин, као и градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић. Војни део делегације је предводио бригадни генерал Јелесије Радосављевић. Церемонији су присуствовали и амбасадор Републике Србије у Грчкој, Душан Спасојевић и генерални конзул у Солуну, Синиша Павић.

Дана 29. септембра, на савезничком војничком гробљу Зејтинлик, одржана је церемонија обележавања 100. годишњице пробоја Солунског фронта, у организацији Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије.

На почетку званичне церемоније, после минута ћутања и интонирања химни, лични изасланик, Никола Селаковић одржао је говор у коме је истакао значај те фазе наше историје и светлог примера бораца из Првог светског рата за садашње генерације.

Венце су, са српске стране, положили: у име Републике Србије, лични изасланик, Никола Селаковић, у пратњи министра одбране, Александра Вулина и и градоначелника Новог Сада, Милоша Вучевића, у име војске, бригадни генерал Јелесије Радосављевић, са пратећом делегацијом, а са грчке, помоћник министра одбране Републике Грчке, Марија Коља Царуха.Венце су, такође, положили представници савезника (Француске-државни секретар задужен за меморијале и борачка питања, Женевјев Даријесек (Genevieve Darrieussecq), генерални конзул Руске Федерације и почасни конзули Велике Британије и Италије), као и удружења за неговање традиције земаља победница. После полагања венаца одржан је пригодни уметнички програм. Након полагања венаца на осталим савезничким гробљима, наша државна делегација је учествовала у церемонији пред спомеником на француском делу гробља, где је Француска била представљена на нивоу државног секретара.

Сутрадан 30. септембра, на церемонији на Поликастру, венце су положили: у име Владе Републике Србије, државни секретар у Министарству за рад, запошљавања, борачка и социјална питања, Негован Станковић а, у име Војске Републике Србије, бригадни генерал Јелесије Радосављевић, са пратећом делегацијом и војним изаслаником у Атини, ппук. Драганом Петковићем. Испред конзулата била је присутна конзул Драгана Глишић.

Поред тога, у организацији региона Централне Македоније, Митрополије Неаполис Ставрупулис и Удружења општина северне Грчке, 29. септембра у оквиру програма обележавања јубилеја (а у којем је као гост организатора учествовали и Његова Светост патријарх српски г. Иринеј и васељенски патријарх Њ.С.В. Вартоломеј), амбасадор Републике Србије у Грчкој, Душан Спасојевић (у пратњи генералног конзула Републике Србије у Солуну, Синише Павића), присуствовао је свечаној вечери а, сутрадан 30. септембра, и преподневном делу ове манифестације (којој су, са грчке стране, присуствовали алтернативни министар за екологију, Сократис Фамелос, помоћник министра одбране Републике Грчке, Марија Коља Царуха и државна секретарка у Министарству Македоније и Тракије, Катарина Нотупулу).Обележен Дан победе над фашизмом - 9.мај

На спомен обележју из Другог светског рата (који се налази у склопу Српског војничког гробља на Зејтинлику) организовано је обележавање Дана победе над фашизмом у Другом свестском рату. У складу са дугогодишњом праксом, ова церемонија је организована у сарадњи са грчким властима и представницима конзуларног кора, и представљала је део укупних активности на обележавању Дана победе над фашизмом у II св. рату.

Генерални конзул С. Павић присуствовао је церемонији полагања венаца на спомен обележју из Другог светског рата у склопу Српског војничког гробља на Зејтинлику.

Церемонији су са грчке стране присуствовали (и положили ловорове венце) представници: Владе РГ, Периферије Централне Македоније (заменица гувернера, гђа В. Патулиду), града Солуна, општине Амбелокипи – Менемени,као и генерални конзули РФ и Кипра у Солуну, (који су, са своје стране, такође положили венце), као и један број наших и руских грађана који живе и бораве у региону северне Грчке.

У складу са дугогодишњом праксом, у церемонији полагања венца је, са генералним конзулом, учествовао и чувар Српског војничког гробља на Зејтинлику, г. Ђорђе Михајловић (што је, овај чин, традиционално, учинило додатно занимљивим присутнима).

Церемонија је окончана интонирањем химни Србије и Грчке од стране оркестра Војске РГ.

У наставку церемоније организовано је полагање венаца и пред спомеником руским палим борцима (који се, такође, налази у склопу Српског војничког гробља на Зејтинлику, у непосредној близини), којој је ГК С. Павић, такође, присуствовао (и, у складу са ранијом праксом, положио венац).

Ове године, завршна церемонија одржана је пред новим спомеником грчким палим борцима, где представници конзулата нису полагали венце (изузев ГК Кипар).

Церемонијама у пратњи ГК С. Павића присуствовала и конзул Д. Глишић.Конзуларни кор на изложби о Николи Тесли

У склопу активности ГК С. Павића, у својству доајена конзуларног кора, у сарадњи са Музејом технологије и истраживачким центром „Noises“ у Солуну, 4. марта, организована је посета конзуларног кора изложби „Никола Тесла - Човек који је открио будућност“.

У координацији са Амбасадом РС у Атини амбасадор РС у Грчкој Д. Спасојевић, својим присуством, увеличао је овај скуп.

Такође, скупу су присуствовали представници конзуларног кора, на челу са ГК САД, директор и председник „Noises“-а, ГК РС и конзул РС у Солуну.

Речима захвалности на оваквој посети музеју, присутнима се први обратио председник „Noises“-а, М. Сигалес, којом приликом је изнео кратки историјат ове установе, нагласивши да је она највећи истраживачки центар на Балкану. Потом се присутнима обратио ГК С. Павић, истичући задовољство што се указала прилика да се у адекватној установи, прикаже лик и дело српског научника и проналазача, чија достигнућа задужују читаво човечанство.

После поздравних говора присутни су обишли сталну поставку музеја „Техника и наука старе Грчке“.

Вођење изложбе настављено је приказом петнаестоминутног филма о лику и делу Николе Тесле, као и детаљнијим објашњењима кустоса музеја о интересантним моментима из живота и стваралачког рада славног научника.

Значајну пажњу изазвао је Теслин торањ, који је за потребе изложбе постављен у холу музеја, висине 4,5 метара, где је поред визуелног ефекта дочаран и звучни ефекат, са којег су се, у једном тренутку, произвели звуци мелодије српског кола.

Скуп је завршен пригодном закуском за коју се потрудио домаћин, у срдачном разговору свих присутних.Посета амбасадора РС у Грчкој Душана Спасојевића Солуну

Током посете Солуну и северној Грчкој, (04. до 06. о.м.) амбасадор РС у Грчкој, г. Душан Спасојевић (у пратњи ГК РС у Солуну, С. Павића) је 05. о.м. имао низ састанака на тему перспектива билатералне економске сарадње. Састанке су иницирали и присуствовали и представници Грчко-српске привредне Коморе из Солуна (Костас Георгакос, председник и Бранислав –Бане Прелевић, генерални секретар).

У просторијама Индустријске привредне коморе града, поводом посете Амбасадора, одржан је састанак са руководством Коморе (г. Масоутис – председник и чланови председништва) о перспективама развоја економских односа са Србијом нарочито у контексту приватизације солунске луке и питања са тим у вези.

У наставку посете, амбасадора и делегацију у његовој пратњи, као и руководство Коморе, у седишту Привредне Коморе малих и средњих предузећа примио је Председник, г. Михалис Зорпидис са сарадницима. Поред разговора о значају који две стране придају развоју билатералних економских односа током састанка, домаћини су изнели, по нашем мишљењу изузетно занимљиве и корисне сугестије и запажања у погледу кретања грчких туриста у Републици Србији и проблеме са тим у вези (о чему јављамо одвојено) истичући своје задовољство бројем српских туриста који сваке године посећују (нарочито северну) Грчку, али и спремност да раде на уравнотежењу баланса упућивањем већег броја грчких туриста у Србију. Завршни састанак одржан је у седишту Удружења извозника северне Грчке, где је, поред разговора о укупним економским односима (са г. Кириакис Лоуфакисом – председником и члановима председништва), састанак био прилика да Удружење и Грчко Српска привредна комора из Солуна потпишу Меморандум о сарадњи.Констатовано је обострано незадовољство нивоом укупне економске размене, коју Удружење прати, не само кроз врло детаљну статистику, већ и истраживање узрока за то (међу којима се незадовољавајуће стање инфраструктуре намеће као најважнији). Истовремено, истакнута су добра искуства чланица удружења у пословању у Србији (како у трговинским односима, тако и функционисања делова грчких фирми) што се огледа, пре свега, у одличном амбијенту и добрим пословним резултатима.Пријем поводом Дана државности

У организацији Генералног конзулата Републике Србије у Солуну, 14. марта о.г. у пригодној сали Мет хотела у Солуну, приређен је пријем поводом Дана државности Р. Србије.

Пријему је присуствовало стотинак гостију, међу којима: А. Тзитзикостас, гувернер Централне Македоније, градоначелник Солуна Ј. Бутарис, В. Тектониду, заменик генералног секретара МИП за економску и међународну сарадњу, генерал Фармакис, представник ΙΙΙ корпуса грчке војске, велики број генералних конзула, почасних конзула и представника општина у унутрашњости, као и политичари, представници полиције, културних, образовних и привредних институција, грчки пословни људи који послују са Србијом и виђенији представници српске дијаспоре који живе и раде у овом делу Грчке и др.

После интонирања химни, ГК С Павић се обратио поздравним говором, у којем је, између осталог, подвучен значај државног празника уз кратки осврт на историјске чињенице које су пресудиле да се овај дан слави као национални дан наше земље.

Потом су се скупу обратили А. Тзитзикостас, гувернер Централне Македоније, уз веома топле речи упућене С. Павићу за изузетно остварени ниво међусобне сарадње и узајамног поштовања, као и градоначелник Ј. Бутарис, истичући пријатељство и историјске везе српског и грчког народа.

Пријем је настављен презентацијом вина из манастира Хиландар и илустрованим приказом рада Грчко-српске привредне коморе у Солуну.

У наставку програма, гости су имали прилику да поред разговора и послужења (сачињеног од интернационалних и националних специјалитета), уживају у класичној музици, у изведби квартета сачињеног од музичара солунске филхармоније, који је предводио З. Степић, члан државног Конзерваторијума у Солуну.Свечани скуп у част српско - грчких Привредних комора

У поводу објављивања председничког декрета којим је Грчко-српској Привредној Комори са седиштем у Солуну признат статус међународне коморе, у просторијама Генералног конзулата, 16.о.м, организован је, у сарадњи са овдашњим Министарством Македоније и Тракије, и уз учешће Грчко-српске Привредне Коморе из Атине скуп – презентација двеју комора са циљем афирмације и унапређења билатералне економске сарадње између две земље.

Скуп се може оценити изузетно успешним, пре свега у погледу одазива (присуствовало око 60 гостију – представника дипломатског кора, грчких органа (додуше, у смањеном обиму, због инструкције да се, због дана жалости, због катастрофалних поплава у Атини, не појављују на јавним скуповима), на челу са шефом Бироа МИП Р. Грчке у Солуну, Д. Папандреу-ом и пословних људи (председника билатералних комора, власника и директора фирми). Такође, актуелни тренутак (финализација приватизације солунске луке, појачани значај који централне власти у Атини придају Солуну и северу Грчке) може се сматрати изузетно важним за јачање активности на пољу економске сарадње.Министар Дачић разговарао са амбасадором Грчке

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић примио је амбасадора Грчке у Републици Србији Елијаса Елијадеса.

Министар је поновио изразе свог најдубљег саучешћа поводом поплава које су задесиле Републику Грчку и трагично изгубљених људских живота. Изразио је спремност Владе Републике Србије да пружи помоћ грчкој страни.

Током састанка истакнуто је задовољство традиционално високим степеном билатералних односа две земље и честим сусретима званичника. Такође, саговорници су констатовали да нас очекује следећи састанак Високог савета за сарадњу који би требало да се одржи у Београду током следеће године.Обележавање Дана примирја, 11.11.2017.

На спомен обележју у склопу Српског војничког гробља на Зејтинлику организовано је полагање венаца поводом обележавања 11. новембра, Дана примирја у Првом светском рату.

У име Републике Србије, венац на спомен обележје на СВГ положио је генерал-мајор Желимир Глишовић, заменик команданта КоВ ВС (који се затекао у Солуну, у оквиру редивних активности из области сарадње две војске) у пратњи ГК Републике Србије у Солуну, С. Павића и ИО ВРС, кап.б.бр. Г. Арсића и пп ВРС С. Главонића, а потом и присутни и присутни представници грчке државе - заменик министра за развој и енергију Сократес Фамелос, изасланик гувернера Централне Македоније, представници војске, градоначелник Солуна Ј. Бутарис, чланови дипломатског кора и удружења за неговање традиција I светског рата. Присуствовао је и представник Митрополије Неаполи и Ставропоули.

По полагању венаца, и одатог минута ћутања настрадалима, церемонија је закључена интонирањем химни Србије и Грчке.

У складу са дугогодишњом праксом, у церемонији полагања венца је, са генералним конзулом, учествовао и чувар Српског војничког гробља на Зејтинлику, г. Ђорђе Михајловић (што је, по нашем мишљењу, овај чин, традиционално, учинило додатно занимљивим).

По окончању церемоније на српском војничком гробљу на Зејтинлику, истоврсне церемоније су одржане и на руском, француском, британском и италијанском војничком гробљу (у саставу комплекса на Зејтинлику), и по први пут пред грчким спомеником, којима је ГК РС у Солуну такође присуствовао и положио венце.Изложба Србија и Грчка – 150 година борбе за европски Балкан

У Музеју Македонске борбе у Солуну, 14. о.м, отворена је изложба „Србија и Грчка – 150 година борбе за европски Балкан“, у организацији Историјског музеја Србије, а која ће трајати до 14. октобра о.г.

Пред великим бројем посетилаца (међу којима су били М.К.Царуха, министарка за Македонију и Тракију, Д. Папандреу, шеф бироа МИП Р. Грчке у Солуну, председник Грчко-српске Привредне Коморе из Солуна, представници свих значајних културних институција из града Солуна, представници дип. кора, војске и других јавних институција, као и више новинара овдашњих редакција), поздравне говоре одржали су М.К. Царуха, С. Маврогени, директорка Музеја Македонске борбе, Д. Бојић, директорка Историјског музеја Србије и С. Павић, ГК РС у Солуну.

Говорници су, у свом обраћању, истакли задовољство због одржавања наведене изложбе, њеног садржаја (велики број фотографија, докумената, књига и остале историјске грађе), као и заокруженим хронолошким приказом пријатељства између два народа које траје већ стотинама година.

У наставку церемоније посетиоци су, уз стручна објашњења Д. Бојић, могли да разгледају богату изложбу која сведочи о периоду борбе два братска народа за национално ослобођење и развоју односа две државе током претходних деценија.

Предметна изложба својим отварањем које је изазвало велико интересовање, садржајем, простором у коме је постављена и значајем који су јој придали организатори, представља најзначајнији културни садржај на тему државноправне историје двеју држава и народа у овој години.

Додатни значај ове изложбе је што се ове године обележава и 130. година постојања ГК Србије у Солуну.Дан када су Кнежевина Србија и Краљевина Грчка потписале Уговор о савезу

У суботу, 26. августа навршава се 150 година од када су Кнежевина Србија и Краљевина Грчка потписале Уговор о савезу.

   

Овај Уговор поставио је темељ српско-грчкој сарадњи и представљао је прави израз вековних тежњи српског и грчког народа за слободом и напретком.

   

Најумнији људи тог доба у обе државе: српски и грчки посланици у Цариграду, Јован Ристић и Николаос Делијанис, председник Владе Кнежевине Србије и министар иностраних дела Илија Гарашанин, грчки председник Владе Александрос Кумундурос и министар спољних послова Харилаос Трикупис, одиграли су значајну улогу у потписивању овог документа. Владари Србије и Грчке, кнез Михаило Обреновић и краљ Ђорђе, ратификовали су Уговор у октобру 1867. године.

    

Овим поводом, Амбасада Републике Србије у Атини, Генерални конзулат Републике Србије у Солуну и Историјски музеј Србије организоваће изложбе у Атини и Солуну на јесен.

Српско-грчки Уговор о савезу је један од најважнијих докумената у односима две државе, а потреба за српско-грчком сарадњом у претходних 150 година се само повећавала. Данас модерне државе и пример правог пријатељства међу народима, Србија и Грчка настављају сарадњу у заједничкој борби за европски Балкан.ПОПЛАВЕ НА ХАЛКИДИКИЈУ - ОБАВЕШТЕЊЕ СРПСКИМ ДРЖАВЉАНИМА ЧИЈА СУ ВОЗИЛА ОШТЕЋЕНА

Стање на Халкидикију, након јучерашње елементарне непогоде која је погодила тај део Грчке, од јутрос се нормализује (као резултат побољшања временских прилика и напора грчких власти).

У погледу отклањања последица, најважније питање је отклањање и накнада штете на возилима.

У вези са тим, обавештавамо све наше држављане чија су возила оштећена у јучерашњим поплавама на Халкидикију да су грчке власти одредиле полицијску станицу у месту Агиос Николаос као надлежну за издавање одговарајућих потврда о штети на возилима. Такође, потребно је направити фотографије возила са оштећењима. Ово су нужне претпоставке за даљи поступак наплате штете на возилима. Свакако, тај поступак ће зависити и од врсте осигурања, у вези са чим је неопходно контактирати осигуравајућу кућу у Србији.

У случају истицања додатних захтева, заинтересовани се могу обратити Генералном конзулату, у циљу добијања додатних информација.

 

Policijska stanica Agios Nikolaos, Chalkidiki, Sithonia

Adresa: Agios Nikolaos, P.K. 630 78, Chalkidiki

Τ.Κ. 630 78, Άγιος Νικόλαος

T. 23750 32414,

Fax: 23750 31787

T. 23750 32410,

Fax: 23750 31708

T. 23750 32411

T. 23750 32412

 

Saobraćajna policija Poligiros

Adresa: Har. Trikoupi 41, P.K. 631 00 Poligiros

Χαρ. Τρικούπη 41, T.K 631 00, Πολύγυρος

T. 23710 21623

T. 23710 21662, 23710 21660 23710 21661

 

Turistička policija Poligiros,

ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ Χαρ. Τρικούπη 41, T.K 631 00, Πολύγυρος

T. 23710 21624,

Fax: 23710 22820

T. 23710 21646, 23710 21647, 23710 21649Поплава на Ситонији (Халкидики)

Поводом данашњих догађаја изазваним поплавом насталом услед обилних падавина која је задесила подручје Халкидикија (Ситонија), ГК РС, С. Павић отишао је у место Торони које је највише погођено и одакле су се, у јутарањим часовима, јавили наши грађани који су ту на летовању.

Том приликом се уверио у озбиљност ситуације, али и у чињеницу да падавине полако престају. Међутим и даље поједини делови места нису приступачни. У контакту са локалним властима добијена је информација да се вода полако повлачи и да се потпуни престанак падавина очекује у току ноћи када би требало да се прилике нормализују.

Такође, важна информација, добијена од локалних власти, за све који су претрпели штету на возилима, јесте да ће им сутра издати потврду о ванредној ситуацији која ће користити лицима код наплате штете код осигуравајућих кућа.

Ради евентуалних даљих информација о насталој ситуацији, сви заинтересовани, наредних 24 сата, могу да се обрате на телефон Генералног конзулата РС у Солуну +30 2310 244 265.Одржана VI Џипијада у Грчкој

У градовима Серес и Кавала од 12. до 15.05. о.г. одржана је Манифестација VI Џипијада, у организацији Клуба „4x4 Јустинијана Прима“ из Лебана.

Манифестација је оджана уз подршку ПКС-РПК Лесковац, Мотела „Предејане“ , Туристичке организације Лебане и града Лесковца. Манифестација није била такмичарског већ промотивног карактера што је у потпуности испунила. Маршутом дугом око 1.355 км продефиловало је око 40 учесника са 14 возила.

Манифестација је отпочела сусретом учесника са локалним властима , представницима Регионалне привредне коморе, и Туристичке организације региона Кавале. Том приликом учесници су обишли Рупел, утврђењу из Другог Светског рата у ком су се Грци борили са Немцима, на граници са Бугарском. У Сересу су посетили Привредну комору Сереса, обишли цркву Св. Јована где је цар Душан проглашен за Цара, а био је уприличен и пријем код Владике Сереса, и Нигрите.

У даљем току манифестације учесници су обишли Манастир св. Јована Претече чији је највећи задужбинар био управо цар Душан. У наставку маршуте обишли су Дафни где се налази кула у којој је својевремено живела Мара Бранковић. У оквиру манифестације, наредног дана, учесници су се упутили ка Амфиполију, археолошком налазишту где је осим обиласка налазишта уприличен и сусрет са челницима Општине и туристичке организације. Завршница манифестације била је у знаку Хиландара. У Уранополису су пришли до карауле на граници са Светом Гором, те последњег дана манифестације обишли Метох манастира Хиландар где су се учесници упознали са историјатом манастира и метоха и уручили пригодне поклоне. Манифестацији је присуствовао ГК г. Синиша Павић.

Манифестација је у потпуности остварила свој основни циљ који је био промоција билатералне економске сарадње што се види , пре свега, у контакту са локалним властима, медијима али и становништвом, којем су у сваком од посећених градова пажњу привукле заставе Србије и Грчке које су виориле на аутомобилима.Обележен Дан победе над фашизмом

Генерални конзул положио венце на спомен обележјима из Другог светског рата који се налазе у склопу Српског војничког гробља на Зејтинлику

На спомен обележју из Другог светског рата који се налази у склопу Српског војничког гробља на Зејтинлику, 09. овог месеца организовано је обележавање Дана победе над фашизмом у Другом свестском рату. Церемонија је организована у сарадњи са грчким властима и представницима конзуларног кора, и представљала је део укупних активности на обележавању Дана победе над фашизмом у II св. рату.

Генерални конзул С. Павић и конзул Драгана Глишић, најпре су, присуствовали централној манифестацији у организацији грчких власти, церемонији полагања венаца у оквиру седишта III Корпуса грчке војске.

У наставку, обављена је церемонија полагања венаца на спомен обележју из Другог светског рата у склопу Српског војничког гробља на Зејтинлику.

Церемонији су са грчке стране присуствовали и положили ловорове венце представници Владе , Киријаки Тектониду, зам. Ген.сек. МИП РГ за међународне економске односе, представници војске Генерал-мајор - изасланик команданта III Корпуса, Периферије Централне Македоније, заменица гувернера, гђа В. Патулиду, града Солуна, представник општине Амбелокипи – Менемени Лазарос Киризоглу као и генерални конзул РФ у Солуну, А. Шербачов (који је, са своје стране, такође положио венац), као и један број наших и руских грађана који живе и бораве у региону северне Грчке.

У складу са дугогодишњом праксом, у церемонији полагања венца је, са генералним конзулом, учествовао и чувар Српског војничког гробља на Зејтинлику, г. Ђорђе Михајловић , што је, овај чин, традиционално, учинило додатно занимљивим присутнима.

Церемонија је окончана интонирањем химни Србије и Грчке од стране оркестра Војске РГ.

Завршна церемонија обележавања Дана победе над фашизмом у II св. рату организована је и пред спомеником руским палим борцима, који се, такође, налази у склопу Српског војничког гробља на Зејтинлику, у непосредној близини, којој је ГК С. Павић, такође, присуствовао и положио венац.Учешће на фестивалу „International Mini Basket Festival" у Солуну

У спортској хали општине Терми (Солун), 22.04. о.г. одржан је Међународни фестивал „International Mini Basket Festival".

Учеснике су поздравили представници Општине, конзул РС у Солуну Д. Глишић.

У главном програму учествала су деца из више (укупно 7) основних школа из Србије, деца из школа у БЈРМ и целе Грчке. Пре отварања манифестације, деца из грчких клубова су одржали и краћи културно-уметнички програм у част учесника.

Представници општине и конзул Д. Глишић су у својим поздравним речима изразили изузетно поштовање за труд, али и укупну ангажованост организатора, али и показано интересовање на страни учесника, истичући значај оваквих манифестација за упознавање припадника младе генерације.

Победнички пехар (прелазни) који се традиционално предаје најуспешнијим учесницима (не само резултатски, већ на основу укупно показаног спортског духа и фер-плеја) ове године припао је нашем клубу “Младост“ из Земуна.

Интернационални Мини Баскет је успешно окончан истога дана. Mанифестација је у потпуности остварила свој основни циљ – повезивање деце кроз спорт, али, пре свега, дружење (манифестација нема такмичарски карактер) и стицање искустава присуства и учешћа на међународним такмичењима.

У том смислу, организатори заслужују све похвале за идеју и успешну реализацију, а учешће наших екипа сматрамо вредним уложеног труда и видимо као својеврсну афирмацију не само рада са најмлађим спортистима у клубовима, већ и укупног односа према најмлађима у Р. Србији.Дан независности Грчке

Државни празник Републичке Грчке 25. март Дан независности Грчке, прослављен је парадама на улицама широм Грчке. Овим празником Грчка прославља извојевање независности од Отоманског царства после 400 година владавине. Учесници параде су војне, ватрогасне и полицијске снаге Грчке као и ученици градских Гимназија. Паради у Солуну присуствовао је генерални конзул Републике Србије, господин Синиша Павић.Амбасадор РС у Грчкој у радној посети грчком граду Флорина

У периоду од 20. до 23. марта ове године, у радну посету Солуну, дошао је амбасадор РС у Грчкој, г. Душан Спасојевић. У оквиру те посете 22/23, у пратњи генералног конзула РС у Солуну, С. Павића, обишао је Флорину, град на тромеђи Грчке, БЈРМ и Албаније. Циљ ове посете била је перспектива билатералне економске сарадње, као и постављањe споменика у знак сећања на присуство и борбе српске војске током Првог светског рата у овом граду.

Том приликом уприличен је састанак у просторијама Привредне коморе града, са руководством Коморе, где се говорило о перспективама развоја економских односа Региона Западне Македоније са Србијом.

Поред организатора, г. Сапалидис Саваса – председника Коморе Флорине, састанку су присуствовали и представници Грчко-српске привредне коморе из Солуна, Костас Георгакос, председник и Бранислав –Бане Прелевић, генерални секретар, као и десетак пословних људи из овог дела Северне Грчке.Видео презентација Конзулата на Универзитету Македонија у Солуну

Поводом обележавања 130 година од оснивања Конзулата РС у Солуну, 22. марта на Универзитету Македонија у Солуну, на одсеку за Славистику, приказана је презентација Генералног Конзулата од његовог оснивања 1887. г. до данас.

На слици професорка српског језика на Универзитету Македонија, Ставрула Мавројани говори о истакнутим Србима у Грчкој историји

Презентацији су присуствовали амбасадор РС у Грчкој, г. Душан Спасојевић и ГК РС у Солуну, С. Павић, конзул РС у Солуну Д. Глишић, председник Српско – грчке привредне коморе К.Георгакос, као и председник Одељења за Славистику на Универзитету Македонија.

По завршетку презентације уприличен је дијалог између студената српског језика и учесника.

На слици амбасадор РС у Атини, г. Душан Спасојевић у разговору са студентима српског језика на Универзитету Македонија у Солуну.Обележавање 130 година од оснивања српског Конзулата у Солуну

У просторијама Генералног конзулата РС у Солуну, 20. марта одржан је скуп конзуларног кора, посвећен обележавању 130 година од оснивања овог конзулата у Солуну. Скупу су присуствовали г. Д. Папандреу, директор Одељења за међународне односе МИП Р. Грчке, г. С. Пенгаз, заменик градоначелника Солуна задужен за туризам и међународне односе, г. Д. Спасојевић, амбасадор РС у Грчкој и г. К. Георгакос, председник Грчко-српске привредне коморе у Солуну.

Скуп је отворио г. С. Павић, генерални конзул РС у Солуну, а присутним гостима обратио се и амбасадор РС у Грчкој, г. Душан Спасојевић.

Том приликом, присутнима је приказана видео-презентација „130 година од оснивања Конзулата РС у Солуну“, као и видео-презентација „ЕР Србија“ коју је одржала г-ђа Кики Колацку, представница те компаније у Солуну.Српски филм „Енклава“ приказан у оквиру Франкофоније у Солуну

У оквиру манифестације „Месец Франкофоније“, а као резултат сарадње ГК РС у Солуну са ГК Р. Француске, уз подршку ОМКПНТСС и Филмског центра Србије, 21. марта у просторијама Француског културног центра у Солуну организована је пројекција филма „Енклава“.

Пројекцији је присуствовао амбасадор РС у Грчкој, г. Душан Спасојевић. Присутнима су се, пре пројекције, обратили директор Института и генерални конзул РС, у Солуну С. Павић.

Публику су чинили посетиоци - држављани три државе Србије, Грчке и Француске. Избор филма, као и само учешће у Манифестацији, оцењујемо добрим, нарочито имајући у виду чињеницу да је у Манифестацији учешће узела већина генералних конзулата у Солуну, а без изузетка сви из непосредног окружења.Вести
Међународни сајам туризма „Philoxenia“ 2019.
Дан примирја, 11.11.2019.
Изложба Светог Саве, Светогорца и Хиландарца
Обавештeње о донетим Одлукама о суфинансирању пројеката
Упис ђака у први разред Допунске школе ''Свети Сава''у Солуну, Катеринију и Лептокарији
Седми по реду Фестивал вишејезичности
Презентација Београда и Србије у Солуну
Дан победе над фашизмом
Потписан Меморандум о оснивању Иницијалног организационог комитета за организацију ЕП 2028. и СП 2030. у фудбалу
Изложба “Први светски рат у очима две сликарке: Каравија и Петровић” у Солуну
Церемонија обележавања 100 година од пробоја Солунског фронта
Обележен Дан победе над фашизмом - 9.мај
Конзуларни кор на изложби о Николи Тесли
Посета амбасадора РС у Грчкој Душана Спасојевића Солуну
Пријем поводом Дана државности
Свечани скуп у част српско - грчких Привредних комора
Министар Дачић разговарао са амбасадором Грчке
Обележавање Дана примирја, 11.11.2017.
Изложба Србија и Грчка – 150 година борбе за европски Балкан
Дан када су Кнежевина Србија и Краљевина Грчка потписале Уговор о савезу
ПОПЛАВЕ НА ХАЛКИДИКИЈУ - ОБАВЕШТЕЊЕ СРПСКИМ ДРЖАВЉАНИМА ЧИЈА СУ ВОЗИЛА ОШТЕЋЕНА
Поплава на Ситонији (Халкидики)
Одржана VI Џипијада у Грчкој
Обележен Дан победе над фашизмом
Учешће на фестивалу „International Mini Basket Festival" у Солуну
Дан независности Грчке
Амбасадор РС у Грчкој у радној посети грчком граду Флорина
Видео презентација Конзулата на Универзитету Македонија у Солуну
Обележавање 130 година од оснивања српског Конзулата у Солуну
Српски филм „Енклава“ приказан у оквиру Франкофоније у Солуну
Архива вести