| |     latinica | english  
Насловна
Митрополит загребачко-љубљански Порфирије изабран за Патријарха српског

Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве на свом заседању 18. фебруара 2021. године у Спомен храму Светог Саве у Београду изабрао је Његово Високопреосвештенство Митрополита загребачко-љубљанског др Порфирија за Патријарха српског.


Oпширније...
Вучић: Србија спремна за дијалог о КиМ, али неће бити понижавана

 

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић присуствовао је приказу способности дела јединица Војске Србије у касарни „Растко Немањић“ у Панчеву и том приликом поручио да је Србија увек спремна за наставак дијалога са Приштином под покровитељством ЕУ, али и поштујући став САД, као и ставове Русије и Kине.


Oпширније...
Састанак са шефом Делегације Европске уније у Србији

 

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са шефом Делегације Европске уније у Србији амбасадором Семом Фабрицијем, са којим је разговарао о европском путу Србије, наставку борбе против пандемије Ковид-19, спровођењу политичких и економских реформи, уз посебан акценат на владавину права и планове за нове инвестиције ЕУ у нашој земљи.


Oпширније...
Селаковић: Србија посвећена вредностима Јадранско-јонске иницијативе

 

Србија је посвећена вредностима Јадранско-јонске иницијативе и одговарајуће стратегије, као оквира у којем се спроводе активности које јачају европски пут наше земље, све време стварајући боље место за живот заједно са државама чланицама ЕУ које учествују, рекао је министар спољних послова Никола Селаковић на видео конференцији Петог форума Стратегије ЕУ за јадрански и јонски регион.

 

„Упркос тешким изазовима са којима се суочила због пандемије вируса корона, Србија је током председавања Јадранско-јонској иницијативи успела да одржи континуитет у примени основних вредности усвојених потписивањем Анконске декларације“, изјавио је данас министар Селаковић.

 

Шеф српске дипломатије истакао је да је наша земља посвећена вредностима Јадранско-јонске иницијативе (ЈЈИ) и када је преузела једногодишње председавање том иницијативом и председавање Стратегијом ЕУ за јадранско-јонски регион имала је амбициозне планове, првенствено да настави да продубљује сарадњу у оквиру јадранског и јонског региона.

 

Министар је објаснио да је Србија кроз заједничке напоре, истовремено са традиционалним активностима, успела да настави да спроводи такозване нове активности покренуте током претходног председавања.

 

„Процес усмерен на проширење учешћа ЈЈИ демонстриран у прошлогодишњој Будванској декларацији, а пријем Северне Македоније и Сан Марина у чланство Иницијативе успешно је настављен и током председавања Републике Србије“, рекао је Селаковић.

 

Селаковић је указао да се Србија, током председавања ЈЈИ надограђивала на искуства претходних председавајућих и блиско сарађивала са предстојећим словеначким председавањем, рачунајући на подршку и стручност Сталног секретаријата Јадранско-јонске иницијативе са седиштем у Анкони и у име наше земље, захвалио је Секретаријату ЈЈИ за оцену председавања Србије у овом извештају као „успешно и динамично“.

 

„Планирали смо да приведемо крају српско председавање ЈЈИ/ЕУСАИР на петом годишњем форуму и захваљујући издашној подршци Европске комисије и изузетно конструктивном приступу садашње председавајуће - Словеније, управо ових дана имамо Пети форум“, рекао је Селаковић.

 

Министар је указао да је пандемија прерасла у велику претњу свим земљама учесницама Јадранско-јонске иницијативе и јадранском и јонском региону у целини, због које су сви били приморани да уведу заштитне мере, те да се то догодило у време када је Србија, у потпуности подржана од стране Секретаријата ЈЈИ, већ спровела 17 од 35 активности предвиђених календаром председавања.

 

„Пандемија се догодила управо у тренутку када је Привредна комора Србије, поставши редовни члан Форума јадранско-јонске привредне коморе на почетку српског председавања, била спремна да организује низ догађаја усмерених на учвршћивање наше међусобне сарадње“, указао је шеф српске дипломатије.

 

Министар Селаковић је, на крају излагања, уз исказану недвосмислену спремност за даљу сарадњу са свим учесницима ЈЈИ, словеначким колегама пожелео много успеха у спровођењу задатака предвиђених током њиховог тренутног председавања.

 

Београд,

28. јануар 2021. годинеСелаковић и Дендијас: Односи Србије и Грчке веома добри

 

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић разговарао је данас телефоном са министром иностраних послова Грчке Никосом Дендијасом.

 

Министар Селаковић оценио је да су билатерални односи Србије и Грчке веома добри, пријатељски и да их карактерише сарадња на свим пољима. Подвукао је опредељење Србије за даљи развој стратешког партнерства са Грчком.

 

Селаковић је поручио да је Србија заинтересована за даље интензивирање дијалога са Грчком и у оквиру регионалне сарадње, кроз квадрилатерални формат са Бугарском и Румунијом, као и успостављање трилатералног формата са Кипром.

 

Шеф српске дипломатије упутио је позив грчком колеги да посети Србију у наредном периоду, уз очекивање да ће се стећи услови да посета буде реализована у најкраћем року.

 

 

Београд,

28. јануар 2021. годинеСелаковић и Гујон честитали Савиндан

 

Министар спољних послова Никола Селаковић и француски хуманитарац Арно Гујон честитали су дан Светог Саве, истичући да је светосавље филозофија живота и систем вредности око којег се окупља читав српски народ, као и да нам је Свети Сава оставио наук да се држава и колективна срећа не могу градити без духовности и националних вредности.

 

У видео снимку на Твитер профилу Министарства спољних послова, Селаковић је рекао да учење и завештање Светог Саве, светосавље, није само верски, политички или национални концепт већ филозофија живота.

 

Навео је да је Свети Сава, поред свега што је био, био и први велики српски дипломата заслужан не само за учвршћивање српске православне духовности већ и за политичку консолидацију средњовековне Србије у 13. веку.

 

Зато је Свети Сава, истиче Селаковић, остао недостижни узор свима који желе да се баве јавним послом на корист српске државе и народа.

 

„Био је највећи српски духовник и велики политичар, а наук који нам је оставио гласи да се држава, као и колективна срећа не могу градити без духовности и националних вредности“, рекао је Селаковић.

 

Истакао је да су то принципи којих и данас, после више од осам векова, треба да се придржава сваки припадник нашег народа.

 

„Драга браћо и сестре, драга децо, чувајте српско име, културу, традицију. Чувајте наш прелепи српски језик и ћирилицу. Срећан нам Савиндан", додао је Селаковић.

 

Француски хуманитарац Арно Гујон, вршилац дужности директора Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону каже да је светосавље систем вредности око којег се, као око духовне вертикале, окупља читав српски народ.

 

„Светог Саву прослављају Срби у матици, али и свуда широм света, свуда где је српски идентитет потребно чувати и потхрањивати“, рекао је он.

 

Истакао је да је важно да имамо свест о томе да је српски народ јединствен и недељив и поручио да је важно да чувамо и негујемо српски идентитет, језик и културу, посебно тамо где Срби живе далеко од своје отаџбине где због губитка физичких, а понекад и духовних веза са матицом постоји већи ризик од утапања у тамошња друштва.

 

„Нека дан Светог Саве, који је празник свих нас, буде и надаље оно што спаја и везује целокупно српство“, рекао је Гујон.

 

 

Извор: ТанјугСелаковић за Политику: Година подмлађивања српске дипломатије

 

Спољнополитичке позиције Србије се разумљиво прилагођавају новонасталим околностима на међународном плану, међутим наши спољнополитички приоритети су већ дуже време непромењени. Први и најважнији интерес нам је очување добросуседских односа и стабилности и мира у региону, и са тим у вези изналажење мирног и праведног решења за проблеме на Косову и Метохији, каже у интервјуу за „Политику“ министар спољних послова Србије Никола Селаковић.

 

Наш трајни интерес је и пуноправно чланство у Европској унији, јер то је тип друштва којем тежимо. На билатералном плану, наш циљ је учвршћивање веза са традиционалним пријатељима, са Руском Федeрацијом и НР Кином, као и градња нових партнерских односа са САД. Један од најважнијих задатака наше спољне политике је и унапређење положаја и заштита права и идентитета нашег народа у региону, као и пружање разних видова подршке Србима у дијаспори. Све су то веома важни и врло често комплементарни циљеви, истиче Никола Селаковић.

 

Какве односе очекујете да Србија има са новом америчком администрацијом?

 

Било би преурањено да у јавности спекулишемо о томе. Нова председничка администрација у Вашингтону је у овом часу заокупљена унутрашњим питањима и тако ће бити још неко време. У тиму председника Џозефа Бајдена има људи који су се бавили нашим регионом, и вероватно је да ће Балкан и Србија у једном тренутку бити у жижи америчке спољне политике. Подсетићу вас да су председник Вучић и председник Бајден не тако давно имали веома садржајне разговоре у Београду, након којих је наш председник констатовао да је имао прилику да разговара са врсним познаваоцем прилика у овом делу света и изванредно припремљеним саговорником. С обзиром на њихов лични однос, али и важност унапређења веза Србије и САД, са разлогом можемо очекивати да у догледно време буде организован и сусрет двојице председника. Сигуран сам да ће на природу и динамику односа Србије и САД утицати и чињеница да нас у Вашингтону представља амбасадор Марко Ђурић, чије је присуство инаугурацији председника Бајдена важан сигнал и, верујем, весник позитивних помака у билатералним односима наших земаља.

 

Какви су односи наше земље са Москвом, Бриселом и Пекингом?

 

Русија је наш традиционални пријатељ и то пријатељство надилази пуке политичке везе. Реч је о дубоким духовним, културним и цивилизацијским спонама и природно је што имамо обострани интерес да те везе унапређујемо, иако су оне на веома високом нивоу. Са НР Кином имамо однос који се, осим на искреном челичном пријатељству наших народа и високих политичких представника, заснива на дубоком поверењу и узајамној подршци. Србија је стратешки опредељена за пуноправно чланство у Европској унији и то је познато свим нашим пријатељима, али своја пријатељства не заборавља, већ их јача и унапређује, и према свакоме наступа искрено, не скривајући своје намере. У том смислу, не тражимо за себе никакав ексклузиван статус, већ само право да слободно и суверено доносимо одлуке о својој будућности и односима са свима који нас поштују.

 

Да ли Србија може да води другачију спољну политику од оне коју сада води?

 

Увек је могуће имати другачију политику, уосталом осврните се на спољну политику Србије пре десет, двадесет или тридесет година, сагледајте тадашње резултате и видећете колико је ненадокнадиво скупа била та политика. Мера исправности једне политике, била она спољна или унутрашња, јесу њени резултати и ефекат на живот грађана и судбину читаве државе.

Наши спољнополитички приоритети нису дефинисани у афекту, већ су плод озбиљног и дубоког сагледавања наше сложене позиције и стратешког промишљања о начинима за њено побољшање. Србија данас има и бољу међународну репутацију и кредибилитет него пре две деценије, а главни разлог је то што смо резултатима показали колико смо озбиљна и одговорна држава. Та врста кредибилитета се не постиже триковима, већ само вредним и промишљеним радом на себи. И морам да и овом приликом нагласим да је главни инспиратор таквог односа према политици, држави и њеној будућности управо председник Александар Вучић. На функцији министра спољних послова у прилици сам сваког дана да видим колико је ван граница наше земље предсесник Вучић цењен и поштован.

 

Када се може очекивати да буду попуњена упражњена места амбасадора и конзула Србије у свету?

 

То је један од главних задатака током 2021. године. Ово ће бити година освежавања, а верујем и подмлађивања српске дипломатије. Наша држава, с обзиром на своју величину, има прилично разгранату дипломатску мрежу, што јој пружа велике могућности за продубљивање политичких и економских односа са државама на свим странама света. Али потребни су нам више свежих и енергичних кадрова, људи који ће бити најдостојнији представници једне модерне и динамичне Србије. Србија такве људе има, а озбиљно подмађивање нам је потребно, како да бисмо избегли стварање великих генерацијских кадровских празнина, и поставили темеље модерне каријерне дипломатије.

 

Какви су Ваши односи са председником Србије Александром Вучићем?

 

Председник Вучић и ја смо, осим што имамо блиске и пријатељске односе, по природи посла и наших уставних надлежности, најближи сарадници у реализацији спољнополитичких циљева Србије. То ми омогућује да са њим често разговарам, и у многим приликама доста новог и важног научим. Председник Вучић је човек који својим стратешким и визионарским приступом политици инспирише људе око себе, и поносан сам на то што сам годинама имао прилику да будем део његовог најужег тима сарадника, и што сам га имао за својеврсног политичког ментора. У сваком случају, његова визија Србије као модерне, напредне и просперитетне државе, која независно и суверено одлучује о својој судбини, је и моја жеља и смисао политичког деловања. Само таква Србија може да буде поуздан ослонац сопственим грађанима, као и Србима ван наших граница, али и инспирација читавом региону.

 

 

 Извор: ПолитикаВучић: Србија по расту прва у Европи

 

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је Србија по привредном расту прва у Европи, што ће бити формално потврђено крајем марта, а све то је било могуће захваљујући реформским мерама које су предузете од 2014. године, те брзим отварањем земље после првог таласа корона вируса.

 

Председник је истакао да је Србија у првом кварталу имала раст од 5,2 одсто, док је еврозона била на минус 3,2 одсто, у другом кварталу Србија је имала минус од 6,3 одсто, док је еврозона имала минус од 14,7 одсто, а у трећем кварталу, када је еврозона имала минус од 4,3 одсто, Србија је имала само минус 1,4 одсто.

Вучић је навео да је Црна Гора, на пример, имала у трећем кварталу чак минус 26 одсто.

 

Такође, председник је нагласио да су у нашој земљи грађене и обновљене болнице, те да су две болнице изграђене за само четири месеца.

 

Рекао је да се држава борила да набави респираторе, маске, рукавице, скафандере, лекове, све што је било потребно и указао је да се ради на 10 општих болница широм Србије, додајући да су све то биле велике ствари које су могуће само на основу успеха реформи из 2014, доношењем Закона о раду, који је донео одличне резултате и мерама фискалне консолидације.

 

„Ово су резултати које Србија никада није имала. Kада је Србија била прва у Европи по стопи раста? Добићемо 31. марта резултате да се потврди да је Србија број један у Европи. То све је било могуће захваљујући људима који су веровали у тешке промене“, рекао је Вучић.

 

Према његовим речима, ове године ће се у Србији чак шест аутопутева радити у исто време, а с тим у вези, напоменуо је да је Бугарска најавила да ће до краја године завршити аутопут од наше границе до Софије, након чега ће моћи аутопутем да се иде до Истанбула, што је јако важно како би саобраћај ишао преко наше земље.

 

Вучић је нагласио да је у 2020, тзв. години короне, наша земља имала нето прилив директних страних инвестиција од 2,9 милијарди евра нето, а бруто три милијарде, што значи да су многе стране компаније попут Тојо тајерса, Бојсена, ЗТФ-а, Бросеа и у години кризе улагале у Србији.

 

Председник је рекао да Србија има највеће просечне плате у региону, од 511 или 512 евра, као и да ће већ у фебруару, због јануарског повећања, тај просек бити 535 или 536 евра, као и да је само у Београду у последњих седам година просечна плата скочила за 180 евра или за 40 одсто.

 

Kаже да смо пре били четврти по платама у региону, док смо данас и званично први, као и да ће разлика у односу на друге земље све брже да се повећава, а истиче да у Србији запосленост расте, као и да нам се стопа јавног дуга најмање увећала у односу на готово све европске земље. То илуструје подацима да је у Италији јавни дуг скочио на 156 одсто, у Немачкој 87 одсто, Француској 114 одсто, у Хрватској на 88 одсто, а у Србији је 57 одсто.

 

Председник Србије најавио је да ће до Сретења, 15. фебруара, бити донет додатни пакет помоћи привреди, а како је објаснио, то ће бити нова инјекција за компаније, привреду, предузетнике, мала, средња и велика предузећа, што је, како је рекао, 1.052.000 људи који су обухваћени тим системом.

 

Вучић је прецизирао да ће то највероватније бити помоћ у виду исплате два или три пута по пола минималца, биће и секторске помоћи за туризам, за хотелијере, туристичке агенције, водиче, за аутобуске превознике, са још пола минималца.

 

Председник је додао да ће настојати да се продуже и гарантне шеме, које су се одлично показале, са 1,5 милијарди, а овог пута би преко тог система, могло да буде обезбеђено још два пута по 500 милиона.

 

Вучић је рекао да се за седам дана очекују први договори са ДФЦ-ом вредни 300 до 400 милиона долара.

 

Такође, навео је да ће држава настојати да додатно помогне и пензионерима, поред повећања пензије од 5,9 одсто, колико ће добити у фебруару, када приме јануарску пензију, а додао је да би симболично, пензионери до марта требало да добију пакете са витаминима Ц, Д и цинком, што су, према речима председника, ситнице, али показују део бриге државе да се избори за здравље.

 

Председник је најавио да ће се у наредних седам до осам дана завршити преговори и око набавке кинеске вакцине, након што су у Србију стигле прве количине Фајзерове и Спутњик В вакцине и указао да је кинеска вакцина изузетно квалитетна, али да је вероватно и најскупља, те да је зато писао кинеском председнику и замолио за попуст за нашу земљу.

Вучић је захвалио Американцима што су одлучили да продају вакцину нашој земљи и напоменуо да је нико у региону, осим мале количине коју је добила Албанија, није добио сем Србије.

 

Истакао је да се наша држава ослањала на себе и сопствене снаге и да је наш државни врх негде предосећао да ће вакцине у оквиру европског Kовакс плана стићи касно.

 

Председник је одбацио тврдње о лошим резултатима Србије у борби против короне и навео да наша земља има најмању смртност од короне у региону.

 

Он је изнео податке да је Словенија на 100.000 становника имала 144 смртна случаја, Северна Македонија 126, БиХ 123, Бургарска 115, Црна Гора 115, Мађарска 110, Хрватска 107, Румунија 85, а Србија 51.

"Стопа смртности у региону је: Бугарска 3,9. Бих 3,7, Мађарска 3,11, Северна Македонија 3,03, Румунија 2,48. Словенија 2,15, Хрватска 1,99, а Црна Гора, 1,4, а Србија 1,0. То се види на графиконима и ту нема лажи, нема преваре", истакао је председник.

 

Он је рекао да ће се држава борити за вакцине, те да је једино Србија, на Западном Балкану, добила значајне количине цепива, уз нешто мало које је добила Албанија, а додао је да се за један дан, од када је почела пријава грађана за вакцинацију, пријавило чак 63.000 људи.

 

Вучић је изразио уверење да нас чека боља година од претходне, а верује и да ће, уз вакцинацију грађана, бити побеђен корона вирус.

 

 

Београд,

12. јануар 2021. годинеСваки Србин у дијаспори потенцијални лобиста

 

Наши сународници ван Србије су један од великих потенцијала који држава до сада није препознала на прави начин и зато је потребан другачији приступ питању - како да ојачамо нашу дијаспору и искористимо добру вољу људи који су потенцијални лобисти за интересе Србије и српског народа, каже министар спољних послова Никола Селаковић.

 

„Kада причамо о Србима у дијаспори, и посебно у региону, то је једна прилично запарложена пољана, на којој је потребно радити много и у којој не може много тога одједном учињеног и да се види", констатује Селаковић у интервјуу за Танјуг.

 

Он истиче да и именовање директора Управе за сарадњу са Србима у дијаспори и региону први пут после готово седам година откако је управа формирана у оквиру Министарства спољних послова, говори да је то један од приоритета деловања министарства на чијем је челу.

 

Селаковић напомиње да се тренутно увелико ради на формирању плана како да дијаспора постане видљивија и ван граница Србије и у самој матици.

 

„Сваки човек у дијаспори је потренцијални лобиста за интересе наше земље и народа и треба да нађемо прави начин да то искористимо", навео је он.

 

Да може много да се уради на том плану, Селаковић илуструје податком да само у Швајцарској, у 24 града постоје српска културно-уметничка друштва, што је више од 3.000 младих људи који се окупљају зарад очувања наше традиције, културе, српског језика и историје.

 

„Ако су у 24 града били у стању да организују таква друштва, то говори о ентузијазму људи. Kолики ентузијазам, енергија, љубав постоји код тих људи. Дајте да видимо како да помогнемо и да искористимо ту добру вољу и потенцијал код тих људи", указује министар.

 

Наводи и пример једне исељеничке породице у Kанади, Вараклић из југозападне Србије, која сваке године за децу у Рашкој области пошаље божићне пакетиће. Они су, додаје, до сада само за те потребе дали стотине хиљада долара невладиним организацијама, али их ми овде, каже, не видимо.

 

„Не види држава, а то су људи који су успели радом у једној далекој земљи, као успешни привредници, који могу да буду озбиљни лобисти за Србију, за српске интересе, неко ко нас представља на најбољи могући начин", рекао је Селаковић.

 

Селаковић скреће пажњу и на то да је на челу Управе за сарадњу са Србима у дијаспори и региону Арно Гујон, како каже, човек изванредне енергије, велике љубави према српском народу, коју је показивао у деловању према Србима на KиМ, тамо где су били озбиљно угрожени.

 

„Тиме је показао и дао пример многим нашим сународницима шта може појединац да уради. А, када тај појединац енергију, ентузијазам, љубав према људима, пренесе на деловање у оквиру државног система, мислим да су се створили предуслови да се у таквом деловању рађају добри резултати", рекао је Селаковић.

 

 

Извор: ТанјугСелаковић: Ове године нови амбасадори, али циљеви исти

 

Србија би ове године коначно могла да добије амбасадоре и генералне конзуле у око трећини тренутно упражњених места у дипломатско-конзуларним представништвима земље у свету, а министар спољних послова Никола Селаковић уверен је да ће највећи број тих места бити попуњен и то, како истиче, најбољим могућим људима.

 

„У наредној години, уверен сам да ће доћи до попуњавања највећег броја тих упражњених места", рекао је Селаковић за Танјуг, и истакао да се тај посао обавља поступно, јер држава жели да покаже да има квалитетан кадар, који ће интересе Србије заступати на најбољи могући начин.

 

Шеф српске дипломатије подсећа да је у једном броју представништава већ истекао четворогодишњи мандат амбасадорима и генералним конзулима, тако да ће се ући и у поступак именовања нових, након њиховог опозива.

 

Међу „упражњеним" местима је и амбасадор Србије у Kини.

 

„Вредно радимо на изналажењу најбољег могућег решења за нашег новог амбасадора у Kини и као што смо једног од најбољих људи у државном систему послали за амбасадора у САД, који ће, сигуран сам обављати функцију на најбољи могући начин, уверен сам да ће тако бити и за амбасадора у Пекингу", рекао је Селаковић.

 

Министар, који је спољнополитички ресор у влади преузео пре нешто више од два месеца, истиче да су се околности у свету, као и позиција Србије у њему променили, али се спољнополитички циљеви Србије не мењају: земља остаје стратешки посвећена европским интеграцијама, а, заједно са путем у ЕУ, јачаће и традиционална пријатељства са Русијом и Kином, уз уздизање на виши ниво и јачање нових партнерских односа са САД.

 

„На важном месту за Србију су и односи у региону, добросуседски односи, регионална сарадња, јер се то уклапа у сет наших услова европског пута. Али, и без европског пута, увек је важно крај кога живите, са ким живите, какве су вам комшије и какви су односи у комшилуку", каже Селаковић.

 

Истиче и да је од непроцењивог значаја питање Kосова и Метохије, као главног националног и државног питања Србије и спрског народа.

 

„Kада кажем да се околности мењају, али не и циљеви - наш циљ је и пре седам година била ЕУ, евроинтеграције, али погледајте који нам је тада био простор за деловање, када говоримо о економском аспекту, а који је данас. Промениле су се околности, а онда прилагођавате своје деловање тим промењеним околностима, што је могуће више", каже Селаковић.

 

Подсећа да је спољнополитичке приоритете у 2021. години навео и председник Републике, а да су очување мира и стабилности у региону апсолутни приоритет.

 

„Само у мирном и стабилном региону Западног Балкана и Југоисточне Европе, Србија може да се развија и економски, и културно, научно, у сваком погледу. Мир и стабилност у региону су 'sine qua non', без кога нема развоја и напретка. Србија се понашала, понаша се и понашаће се као фактор који стабилизује читав регион, који регион држи у миру, показујући да је то онај регион који свима највише доприноси", рекао је Селаковић.

 

Односи у региону су увек комплексни, а регион је, примећује министар Селаковић, на нашу велику жалост, оптерећен питањима на која не можемо да утичемо, а која се тичу прошлости.

 

Приступ Србије је да се тражи простор да се утиче на оно што се дешава данас и што ће се дешавати у будућности.

 

У том смислу, наводи и да је иницијатива тзв. „мини шенгена", за тржишно обједињавање региона, која је потекла од Александра Вучића и наишла на позитиван одговор премијера Албаније и Северне Македоније, једна од могућности да се за регион учини много више.

 

„Да покажемо колико можемо да учинимо више ако наступамо заједнички и ако тражимо заједничке имениоце, а не оно што нас раздваја и дели", указује Селаковић.

 

Kад је реч о односима са САД, Селаковић наводи да не би требало очекивати да велике државе мењају ставове онако како бисмо ми волели, желели или како ми замишљамо, али да је важно што је и сам амбасадор у Вашингтону, Марко Ђурић, нагласио да као свој задатак, између осталог, види и утицај на промену климе у билатералним односима са САД, као најважнијом државом у свету са којом је наша лоша комуникација у прошлости озбиљно утицала на положај српског народа и Србије.

 

„Уверен сам да ће Ђурић озбиљно радити на томе, са председником Вучићем, премијерком Брнабић, Министарством спољних послова, и да ће у значајној мери допринети промени те климе", рекао је Селаковић.

 

Истиче да је за Србију од изузетне важности да партнерске односе са САД уздигне на виши ниво.

 

„То је држава са којом у многим областима тесно сарађујемо и држава са којом морамо да се трудимо, и да не одустајемо од тога, да налазимо оно што су нам заједничке, додирне тачке, оно што је и добар пример наше сарадње у прошлости и да стварамо простор за такву сарадњу и у будућности", закључио је Селаковић.

 

 

Извор: ТанјугВучић: Србија остаје на курсу победничке политике стабилности

Очување мира, брига о здрављу и бољи стандард најважнији су за Србију у 2021. години, истакао је председник Републике Александар Вучић, уверен да остварење тог амбициозног и нимало лаког задатка неће бити једноставно, али да је заједничким радом са Владом могуће остварити најбоље резултате, сигурност и извесну будућност за грађане.

Председник је поручио да је Србија зацртала велике и амбициозне циљеве за наредну годину, упркос тешким и сложеним међународним и регионалним приликама, те да ће настојати да у потпуности сачува мир и стабилност у региону и земљи, уз очување виталних националних и државних интереса.

„Србија остаје на курсу победничке политике – политике стабилности“, рекао је председник Вучић и нагласио да наша земља остаје на путу европских интеграција и да ће брижљиво чувати пријатељство са Русијом и Кином, као и да ће градити пријатељство са САД.

Према речима председника, Србија наставља са победничком политиком, у којој је она на првом месту, односно политиком због које ће наша земља и у наредне две године бити у прве три земље у Европи по стопи раста.

Предуслов тога, напоменуо је председник, јесте обрачун са криминалним групама, али и још већа улагања у полицију и војску.

„Србија је у 2020. години земља са највећим растом у Европи“, указао је председник Републике на годишњој конференцији за медије и додао да очекује склапање новог аранжмана са ММФ-ом, као и да се Србији до краја следеће или до почетка 2022. године подигне кредитни рејтинг на „инвестициони“, чиме би се наша земља изједначила по рејтингу са најразвијенијим земљама ЕУ.

Kао највећи успех 2020. године, Вучић је навео то што ће Србија завршити са највишом стопом раста у Европи, која се, како је рекао, очекује да ће бити од минус 0,75 одсто до минус један.

„Поносан сам што сам председник земље која је шампион у Европи по БДП-у“, истакао је Вучић и додао да је тим успехом Србије била задовољна и немачка канцеларка Ангела Меркел.

Тај резултат, сматра председник Вучић, охрабриће Србију да убрза свој европски пут, али чувајући пријатеље који Србији нису окренули леђа када јој је било најтеже, а то су Русија и Kина.

Председник је истакао да ће бити настављено привлачење страних инвеститора, затим да ће се радити на улагању у пољопривреду, пре свега прехрамбену индустрију, обнову механизације, те дигитализацију пољопривреде.

Председник Републике такође је указао да је циљ да плате у јавном сектору пре краја године достигну 560 или 570 евра, при чему би у Београду износиле скоро 700 евра.

Вучић је подсетио да ће плате здравствених радника од 1. јануара бити повећане за пет одсто, док ће осталима у јавном сектору зараде бити повећане за 3,5 одсто и додатно од 1. априла још 1,5 одсто, док ће десетари, разводници и подофицири добити повећање за додатних 10 одсто. Напоменуо је да ће минимална зарада бити повећана за 6,6 одсто, а пензије од 1. јануара за 5,9 одсто, уз план да до краја 2021. просечна пензија буде 270 евра. Председник је посебно истакао улагања у здравство, подсетивши да су отворене две нове ковид болнице и да се наставља са обнављањем и градњом здравствених објеката у целој Србији и нагласио да је Србија убедљиво прва у региону по броју хоспитализованих на 100.000 становника и да баш због тога има малу смртност, као и да је Србија ове године била међу прве три земље у региону по броју урађених ПЦР тестова.

Говорећи о туризму, председник је рекао да ће се наредне године радити на развоју Подунавља, од Апатина до Kладова, да ће се развијати Овчарско-кабларска клисура, као и наши планински центри.

У области културе и информисања, Вучић је рекао да је за следећу годину важна имплементација медијске стратегије, завршетак реконструкције Народног позоришта у Суботици, а најавио је улагања у музеје, а посебно је истакао премештање Музеја историје у зграду железничке станице. Навео је и да ће следеће године бити завршено подно грејање у Храму Светог Саве.

Истакао је да ће држава наставити да брине и о нашим грађанима на KиМ, да нико не може да забрани Србији да помаже свом народу, нити да ће Србија одустати од помоћи нашем народу.

Србија је, како је нагласио, спремна да шаље лекове и вакцине и албанском становништву и истакао да ће у и наредном периоду наша земља водити политку мира у региону и да ће се трудити да сарађује и са Загребом, Сарајевом, Подгорицом и осталима.Председница Владе Србије прва европска премијерка која је примила антиковид вакцину

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић примила је данас прву вакцину против коронавируса компаније „Фајзер“ на Институту за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак".

Брнабић, која је прва европска премијерка која је примила вакцину, истакла је да је данас можда први дан од 6. марта да имамо разлог за осмех јер се oбележава почетак краја пандемије у Србији, али и у Европи и свету.

Као премијерка и неко ко води Кризни штаб за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19, осећала сам обавезу да прва примим вакцину како бих показала да верујемо у њу, али и у наше институције – Агенцију за лекове и медицинска средства Србије и стручна лица која су даноноћно радила на провери вакцине, рекла је она.

Председница Владе је, истичући да јој је част да уради овако нешто за земљу и буде прва која ће отворити пут за све грађане, пренела да је са председником Републике Александром Вучићем постигла договор о томе да њих двоје приме различите вакцине, те ће он највероватније примити следећу која буде стигла, највероватније кинеску.

Према њеним речима, у овом тренутку имамо вакцину конзорцијума "Фајзер-Бионтек", а у најскорије време се очекују и оне од кинеског "Синофарма", као и одређене количине руске "Спутњик В".

Она је изразила уверење да ћемо крајем првог квартала или почетком другог имати и вакцину компаније "Астра-Зенека", а након тога и "Модернину".

Као што смо и обећали, грађани ће имати на располагању све вакцине које имају дозволе у својим земљама и одобрења релевантних међународних агенција, а наравно проћи ће и све наше агенције и институте, указала је премијерка.

Према њеним речима, пред почетак вакцинације здравствених радника вакцину ће примити и министар здравља Златибор Лончар јер се трудимо да будемо пример и покажемо да смо сигурни у вакцине и институције.

Брнабић је истакла да је Србија, не рачунајући Велику Британију, прва земља у Европи која је добила вакцину "Фајзер–Бионтек", а трећа која је почела масовну имунизацију и кампању за давање вакцине – после Велике Британије и Швајцарске.

Урадили смо велику ствар и ни у једном тренутку се нећемо заустављати док се не заврши имунизација становништва, поручила је председница Владе.

Она је прецизирала да ће наша земља у јануару добити још 16.000 доза вакцине конзорцијума „Фајзер-Бионтек“, као и да ћемо заједно са другим вакцинама имати у јануару укупно милион доза, а током првог квартала укупно приближно два милиона доза.

Имамо динамику испорука „Фајзерових“ вакцина и како варира њихова прозводња, тако варира и испорука не само Србији, већ и свим земљама света.

Очекивали смо 10.000 доза од „Фајзер–Бионтека“ у децембру, а стигло је 4.870 доза, објаснила је премијерка. Србија је показала да може да се бори и да успе у томе ако сви раде тимски, поручила је Брнабић и ипак апеловала на све да почетак вакцинације не схватају као да је борба одмах и готова, већ да наставе да поштују све мере.

Да будемо сигурни и помогнемо здравственим радницима, па ћемо 2021. године полако скидати маске када се стекне имунитет, а до тада ово да гледамо не као победу, већ као почетак краја, закључила је председница Владе.

Након премијерке, вакцину је примила и министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и чланица Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19 Дарија Кисић Тепавчевић, као и члан Кризног штаба Предраг Кон. Вакцину су примили и епидемиолог и начелница Одељења за превенцију и контролу болничких инфекција ВМА проф. др Весна Шуљагић, као и академик Предраг Пешко, професор универзитета у Београду и Хајделбергу и редовни члан САНУ.

Прве количине вакцине стигле су у Србију 22. децембра, а данас ће их примити корисници домова за старе у Београду и Новом Саду. Србија је прва земља у региону у коју је стигла вакцина „Фајзер-Бионтек“.

Поред набавке вакцине међу првим државама у свету, чак пре земаља ЕУ, Србија је једна од ретких држава које су у рекордном року направиле и отвориле две Ковид болнице. Болнице капацитета 930 места у Батајници, односно 500 места у Крушевцу, умногоме доприносе повећању капацитета и јачању здравственог система у борби против вируса корона и практично, према речима председника Вучића, представљају споменик будућности и говоре о делима која је држава предузела за кратко време.

Такође, подсећања ради, у Србији су улагања у здравствену инфраструктуру била велика, те је од 2016. године обновљено 80 домова здравља и амбуланти, а у току су радови на шест великих домова здравља.

Тако, више од 200 милиона евра уложено је у обнову, изградњу и опремање болница и више од 300 милиона у обнову клиника и специјализованих болница, а на многима су радови већ завршени, попут Универзитетске дечје клинике Тиршова, КБЦ Земун, КБЦ „Драгиша Мишовић“.

Апсолутни приоритет Владе Србије јесте успешан завршетак започетих пројеката здравствене инфраструктуре, али се огромна пажња посвећује и здравственим радницима, којима су до 2020. године повећане плате и то за 56,8% лекарима специјалистима, 66,9% медицинским сестрама, а значајна средства улажу се и у едукацију здравствених кадрова, као и у опрему и услове у којима раде.

Попут других земаља, и Србија се ове године суочила са великим изазовима, пре свега здравственим, а сви чиниоци у држави били су фокусирани на спречавање ширења вируса и очувања живота и здравља грађана.

Са тим изазовима, Србија се боље суочила, него многе богатије и развијеније државе Европе и света.

Београд, 24. децембар 2020. годинеСАОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Министарство спољних послова демантује наводе појединих домаћих медија о томе да ће држављани Србије на привременом раду у иностранству бити дужни да плаћају порез на приходе остварене код иностраних послодаваца, не само у земљи привременог боравка, већ и у Србији.

Сматрамо да катастрофично интонирани текстови, засновани на недовољно истраженим чињеницама, о једној теми која се најдиректније тиче великог броја држављана Републике Србије у иностранству, безразложно стварају забринутост код дела наших држављана, што се може закључити и по повећаном броју њихових упита упућених дипломатско-конзуларним представништвима Србије.

Апелујемо на резиденте Србије који се привремено налазе у иностранству да се не обазиру на нетачне сензационалистички интониране текстове на ову тему, јер се, када је реч о процедурама опорезивања те категорије наших држављана, ништа суштински неће променити у односу на досадашњу праксу.

У нади да се иза неодговорних и нетачних медијских написа о овој теми не крије зла намера, већ неразумевање, наглашавамо да Србија чини и да ће наставити да чини све како би на сваки начин помогла својој дијаспори.

Београд, 23. децембар 2020.Брнабић и Борељ: Политички и економски аспекти преговора

Влада Републике Србије је саопштила да је, на данас одржаном Савету за стабилизацију и придруживање Србије и ЕУ, поздрављен укупан напредак постигнут у досадашњим приступним преговорима Србије, прихватање унапређене методологије проширења која би требало да убрза процес уласка Србије у ЕУ и поновљена подршка ЕУ путу Србије ка чланству.

Том приликом су размењена мишљења о актуелној политичкој и друштвено-економској ситуацији у Србији, а пре свега о даљој динамици преговора о приступању ЕУ, сарадњи у оквиру Заједничке спољне и безбедносне политике, као и о регионалној сарадњи на Западном Балкану.

У складу са тим, поздрављена је чињеница да је нова влада поставила као приоритет интеграцију у ЕУ, очувањe јавног здравља и економског раста, као и нормализацију односа са Приштином.

На састанку Савета за стабилизацију и придруживање, који се због пандемије одржао видео-путем, делегацију Србије предводиле су председница Владе Ана Брнабић и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

На челу делегације ЕУ били су шеф дипломатије Жосеп Борељ и комесар за проширење Оливер Вархеји.

Борељ је овом приликом посебно исказао захвалност на учешћу премијерки Брнабић, што није уобичајени формат, али што недвосмислено показује колико Влада придаје значај Споразуму о стабилизацији и придруживању и европском путу Србије.

Састанак је искоришћен како би се размотрили тренутни односи Србије и Европске уније, пре свега процес приступања Србије ЕУ, а разговарало се и о политичким и економским критеријумима, усклађивању домаћег законодавства са правним тековинама ЕУ, као и о реализацији претприступне помоћи ЕУ.

Састанак је пружио правовремену прилику за преглед напретка Србије у приступним преговорима и разматрање приоритета за даљи рад у оквиру Споразума о стабилизацији и придруживању и европским интеграцијама.

Представници ЕУ су поновили посвећеност ЕУ европској будућности Србије и заложили се за проактивну и стратешку комуникацију Србије и ЕУ.

Током састанка било је и речи о начину на који се Србија суочава са последицама пандемије COVID-19, како у погледу решавања здравствене кризе, тако и у превазилажењу последица по привреду и економију уопште и на спровођење реформи.

Учесници су се сагласили да су добросуседски односи и регионална сарадња кључни елементи процеса проширења, и у складу са тим поздравили наставак дијалога Београда и Приштине и доследну посвећеност Србије том процесу.

Представници ЕУ су поздравили значајан допринос Србије војним мисијама и операцијама, као и учешће Србије у борбеним групама ЕУ, нагласивши значај даљег продубљивања сарадње по питањима спољне политике.

Учесници су такође подржали Заједничко регионално тржиште, које су лидери Западног Балкана покренули 10. новембра на самиту у Софији и подсетили на то да Економски и инвестициони план за Западни Балкан, који је Европска комисија усвојила 6. октобра 2020, даје свеобухватан оквир за подршку економској конвергенцији Србије и региона ЕУ.

Београд, 17. децембар 2020.Селаковић: Пуноправно чланство у ЕУ остаје приоритет нове Владе

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић разговарао је данас путем видео везе са шефом Делегације ЕУ у Србији Семом Фабрицијем и амбасадорима земаља чланица ЕУ.

Том приликом, шеф српске дипломатије истакао је да пуноправно чланство у ЕУ остаје један од кључних спољнополитичких приоритета Владе Србије, као и да је процес интеграције у ЕУ стратешки циљ, који се истовремено жели искористити за побољшање квалитета друштва.

Селаковић је указао да је Србија спремна на убрзање динамике приступног процеса и да је првенствено из тог разлога прихватила и нову методологију, те се нада да ће у наредном периоду добити и јасније смернице о томе како ће се она применити у преговарачком процесу.

Према његовим речима, Србија је остварила бројне значајне кораке у реформском процесу, што Годишњи извештај Европске комисије о напретку не рефлектује у потпуности.

Министар је подсетио да је наша земља од 2014. отворила 18 од 35 преговарачких поглавља са ЕУ и привремено затворила два поглавља, и да је у овом тренутку спремна за отварање пет нових преговарачких поглавља.

Говорећи о разговорима Београда и Приштине, Селаковић је напоменуо да је једини прави пут за постизање одрживог договора дијалог и компромис.

Како је објаснио, неопходно је да теме разговора буду питања која Приштина већ годинама игнорише, а на која се Бриселским споразумом обавезала, као што је успостављање Заједнице српских општина.

Сем тога, како је додао, Србија је веома посвећена регионалној сарадњи, и имајући у виду да је важна земља региона, која жели да допринесе општој стабилности, наша страна је, између осталог, својим потезима значајно допринела снижавању тензија са Црном Гором.

Селаковић је рекао и да је Србија веома захвална ЕУ и државама чланицама на финансијској помоћи, посебно у условима пандемије вируса корона.

Београд,

16. децембар 2020. годинеЈоксимовић и Рот о преговорима Србије и новој методологији

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић одржала је данас видео састанак са државним министром за европске послове у Министарству иностраних послова Немачке Михаелом Ротом, са којим је разговарала о актуелној епидемиолошкој ситуацији у две земље и ЕУ, као и процесу евроинтеграција Србије.

Јоксимовић и Рот су разговарали о питањима која се тичу унутрашњих прилика ЕУ, посебно новом седмогодишњем буџету, о месту и будућности политике проширења и Западног Балкана, посебно о свим аспектима приступног процеса Србије и изазовима и очекивањима од нове методологије, која би требало да донесе бржи, снажније политички вођен и усмераван и надгледан процес преговора.

Јоксимовић је посебно информисала Рота о томе да је Влада Србије припремила конкретан имплементациони план за први преговарачки кластер владавине права, који обухвата пет већ отворених поглавља из области владавине права, а чија је реализација већ отпочела.

„Озбиљан имплементациони план подразумева поново послату иницијативу Скупштини за усвајање уставних амандмана, усвајање Акционог плана за примену медијске стратегије, као и Радну групу за праћење примене Акционог плана, и Радну групу за безбедност и заштиту новинара", рекла је Јоксимовић, а саопштило Министарство за европске интеграције

Такође, нагласила је да су тзв. Греко препоруке за борбу против корупције на транспарентан начин објављене и да ће се наставити поступање у складу са њима. Додатно је представила и све друге значајне сегменте реформске политике Србије у свих шест кластера поглавља, од Зелене агенде, дигитализације, економско инвестиционог плана за ЗБ, стабилних и добрих макроекономских показатеља, чиме је Србија неспорно и током ове године показала да дубоко и суштински учествује у најважнијим политикама ЕУ, и да је земља која је кредибилно европска земља.

Јоксимовић је нагласила да Србија разуме да ће ЕК и земљама требати још неко време да уобличе примену нове методологије на преговарачки процес Србије, и да је отуда важно да имамо сталан отворен дијалог како бисмо усмеравали процес у складу са новом методологијом.

Она је изразила жаљење што ове године нису усвојени закључци о проширењу, и да самим тим није одржана политичка међувладина конференција са Србијом током немачког председавања.

Изразила је уверење да ће на предстојећем Савету за стабилизацију и придруживање бити прилике да се о свим политичким и економским аспектима нашег процеса продискутује на највишем нивоу.

Рот се захвалио министарки Јоксимовић на изнетим информацијама и питањима, и проактивном приступу Србије у погледу реформи и активног прихватања нове методологије.

Он је подвукао да Немачка подржава Србију и политику проширења, и посебно поздравио све значајне већ предузете кораке нове Владе Србије посебно у области кластера 1 - владавине права, за које је истакао да су веома важан позитиван сигнал на европском путу Србије.

Сложио се са министарком Јоксимовић око неопходности да се што пре уобличи начин примене нове методологије на земље које су већ у приступном процесу, где кластери европских политика и учешће Србије у њима постају инструмент мерења напретка у приступном процесу.

Пренео је да ће Немачка бити заговорник одржавања политичке међувладине конференције са Србијом већ током прве половине идуће године.

Посебно је било речи о Економском и инвестиционом плану за Западни Балкан, о којем су се саговорници сагласили да представља још једну потврду да Европска унија придаје стратешки значај стабилном и одрживом развоју региона, посебно у тешким околностима борбе са последицама пандемије Ковид-19.

Јоксимовић је министру Роту захвалила на дугорочној и конкретној помоћи Немачке европским интеграцијама Србије - како на политичком нивоу, тако и путем развојне помоћи за финансирање реформских пројеката, као и стратешким успешним инвестицијама које су донеле значајан број радних места.

Такође, саговорници су се сагласили да је од велике важности чињеница да је Србија приступом Ковакс механизму обезбедила да има приступ вакцинама које буде набавила ЕУ у готово исто време када и остале ЕУ земље.

Извор: ТанјугДесета медијска конференција дијаспоре и Срба у региону

Удружење новинара Србије (УНС) уз подршку Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије, организоваће 29.12.2020.г. Десету медијску конференцију дијаспоре и Срба у региону.

Због пандемије Ковид 19, Конференција ће бити одржана преко ZOOM апликације.

Тема Конференције ће бити:

„Рад медија, организација, удружења Срба из региона и дијаспоре током пандемије изазване вирусом Ковид 19 - да ли је и на који начин пандемија утицала на квалитет рада и економску одрживост медијске делатности Срба у дијаспори и региону?“

Током Конференције ће бити представљен сајт УНС-а www.umrezavanje.rs, покренут поводом десете јубиларне конференције, са идејом да представља платформу за умрежавање медија и организација Срба из региона и дијаспоре са матичном државом.

Заинтересовани представници медија, удружења и организација могу послати пријаве за учешће до 17.12.2020. г. на електронску адресу ana.petronijevic@uns.rsСАОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА

Поводом 10. децембра, Међународног дана људских права, Министарство спољних послова Републике Србије изражава још једном приврженост тековинама и вредностима Универзалне декларације о људским правима, која је усвојена на данашњи дан 1948. године.

Начела из Универзалне декларације о људским правима представљала су темељ за изградњу међународног права у овој области, као и међународног система промоције и заштите људских права, као јединствене цивилизацијске тековине савременог доба. Наша обавеза данас јесте очување и јачање међународног система за поштовање људских права, развој стандарда људских права, контрола над испуњавањем преузетих обавеза, као и наставак сарадње са међународним и регионалним институцијама на заштити људских права.

Србија је у пуној мери посвећена универзалним вредностима људских права и спровођењу у пракси међународних правних инструмената о људским правима. Наша континуирана сарадња са инструментима Савета за људска права у оквиру Уједињених нација, као и са Саветом Европе и механизмима људске димензије ОЕБС-а, представља важан део активности свих државних органа и илуструје нашу доследну опредељеност за испуњавање међународних стандарда људских права.

Међународни дан људских права је повод да се још једном укаже на обесправљеност српског и другог неалбанског становништва на Косову и Метохији и понови позив међународној заједници да омогући поштовање гарантованих међународних норми људских права и допринесе стварању услова за повратак интерно расељених лица, као и враћање њихове узурпиране имовине.Састанак са амбасадорима земаља чланица ЕУ акредитованих у Србији и шефом Делегације ЕУ

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас у Палати Србија са амбасадорима земаља чланица Европске уније акредитованих у Србији и шефом Делегације Европске уније Семом Фабрицијем, са којима је разговарао о темама попут динамике приступних преговора између Србије и ЕУ, стабилности у региону, регионалним пројектима, као и о Европском инвестиционом плану који је Европска комисија представила заједно са Пакетом о проширењу.

Председник Вучић је и овом приликом потврдио да сарадња са Европском унијом и пуноправно чланство Србије остају један од кључних спољнополитичких приоритета наше земље. Он је посебно нагласио да је Србија у том смислу искрено посвећена даљим и дубљим реформама којима приступа са одговорношћу и озбиљношћу, те да кроз сарадњу са институцијама Уније и њених чланица настоји да усвоји и примени најбоље праксе.

„Србија ће наставити да се предано залаже за мир и стабилност у региону кроз унапређење билатералних односа са суседима, као и кроз јачање регионалне сарадње уз поштовање свих закључених споразума“, истакао је председник Вучић и додао да је европска будућност Западног Балкана од изузетног значаја, како за стабилност целог региона, тако и за безбедност и даљи просперитет ЕУ.

Амбасадори су истакли да су декларације о заједничком регионалном тржишту и зеленој агенди Западног Балкана, које су потписале Србија и сви лидери региона, топло поздрављене у Бриселу и у земљама ЕУ, те да добра и чврста повезаност и интеграција региона умногоме олакшава сарадњу саме Уније са Западним Балканом у свим областима од заједничког интереса.

„Чак 70 одсто страних инвестиција долази из земаља чији представници данас седе овде“, рекао је шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици и додао да Србија може да буде сигурна да ће ЕУ наставити да помаже, подржава и улаже у српску економију. „Иако је Ковид-19 изложио све економије великом оптерећењу, српска економија одолева и доказала је своју отпорност. Са Економско-инвестиционим планом за Западни Балкан, ЕУ ће остати најснажнији партнер Србије за привредни опоравак, који ће подржати инфраструктуру, и зелену и дигиталну транзицију. Радују нас најављене реформе у области владавине права, укључујући реформе правосуђа и слободе медија. Управо то представља основу за убрзање процеса придруживања и ми охрабрујемо нову Владу да настави са радом и реализацијом у овом правцу", истакао је Фабрици.

Председник Вучић је нагласио да Србија високо цени то што је, упркос бројним изазовима са којима се суочава, ЕУ успела да одржи питање проширења на својој агенди, поготово кроз недавно усвајање нове, измењене методологије преговарачког процеса.

„У том смислу, очекујемо од Европске уније да динамика приступних преговора Србије прати и вреднује наше реформске напоре“, рекао је председник Вучић истакавши да је Србија спремна да са својим европским партнерима настави да ради на спровођењу реформи и бројних заједничких пројеката.

Председник Вучић је посебно нагласио да Србија поздравља Економски и инвестициони план који је ЕК представила заједно са Пакетом о проширењу и изразио спремност наше земље да са партнерима у региону настави да ради на примени овог Плана како би се унапредио економски потенцијал региона и постигла боља инфраструктурна повезаност, што би довело до приближавања јединственом европском тржишту.

„У том контексту, надамо се и скором усвајању Вишегодишњег финансијског оквира 2021-2027. године, јер то значи и могућност коришћења финансијских средстава намењених спровођењу реформи, како у Србији, тако и у региону“, рекао је председник Вучић и још једном истакао да Србија остаје на европском путу искрено верујући у сарадњу са европским партнерима.

„2020. је била изузетно тешка година за све, посебно због последица Ковида 19. Када погледам посвећеност нове Владе да спроводи реформе, Економско-инвестициони план ЕУ, нову методологију и повећану сарадњу у борби против Ковида 19, видим 2021. годину са много повољнијим изгледима за напредак у проширењу“, закључио је Фабрици.

Председник Вучић је, такође, нагласио да је Србија спремна да интензивно ради са земљама чланицама ЕУ на изналажењу адекватних одговора за нове изазове, као што је пандемија Ковид 19.

Београд,

08. децембар 2020. годинеПроглашење Дана жалости поводом смрти Патријарха Иринеја

Обавештавамо да је поводом смрти Његове светости, Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског господина Иринеја, Влада Републике Србије је донела Одлуку о проглашењу Дана жалости 20, 21. и 22. новембра 2020. године.

Генерални конзулат РС у Солуну ће тим поводом отворити Књигу жалости. Имајући у виду епидемиолошку ситуацију у вези са корона пандемијом, изјаве саучешћа се могу слати до 25. новембра 2020. године на мејл: srbcons@otenet.gr или на адресу: Komninon 4, 54624 Thessaloniki.Затварање граница Грчке за држављане Републике Србије

Влада Републике Грчке обавестила је да ће, у циљу спречавања ширења заразне болести Covid 19, од 6. јула у 06:00 бити забрањен улазак на територију Грчке грађанима Републике Србије. Ова одлука биће на снази до даљег. Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић апелује на грађане Републике Србије да не крећу пут Грчке, да би се избегло стварање непотребних гужви, будући да им улаз у Грчку неће бити омогућен.Улазак српских држављана у Грчку (ажурирано обавештење)

Држављанима Републике Србије је дозвољен улазак у Републику Грчку преко ваздушног или друмског саобраћаја, на основу СЛ Републике Грчке (ΦΕΚ 2658/16.06.2020, Τεύχος Β'), уз примену заједничке министарске одлуке министра финансија, министра за развој и инвестиције, министра заштите грађана, министра за запошљавање и социјална питања, министра здравља, министра унутрашњих послова, министра инфраструктуре и транспорта, као и министра поморства и острвске политике под бројем Δ1α/ΓΠ.οικ.40383/28.6.2020), којом се одлучује о лабораторијском медицинском прегледу и кућној самоизолацији лица која улазе (у Републику Грчку) из иностранства.
Што се друмског саобраћаја тиче, могућ је улазак само преко граничног прелаза ''Промахонас''.
На основу СЛ Републике Грчке ΦΕΚ 2660/30.06.2020, Τεύχος Β΄, на снази је ''привремена забрана свих железничких и друмских веза са Републиком Северном Македонијом, у циљу заштите јавног здравља и сузбијања даљег ширења вируса COVID‐19 на територији Републике Грчке. На снази је такође забрана уласка на територију Републике Грчке преко Републике Северне Македоније''.
Горе наведене забране важе за период од 01.07.2020. до 15.07.2020.РЕЖИМ УЛАСКА У РЕПУБЛИКУ ГРЧКУ КОЈИ СТУПА НА СНАГУ 1. ЈУЛА

Влада Републике Грчке објавила је протоколе за улазак на територију Републике Грчке који ће се примењивати од 1. јула, међу којима је ОБАВЕЗАН ОБРАЗАЦ ПРИЈАВЕ (Passenger Location Form) који ће морати да буде попуњен 48 часова пре уласка у Грчку.

Ови протоколи и пријавa односе се, без изузетка, на све путнике који у Грчку долазе копненим, морским или ваздушним путем.

Протоколи и образац пријаве (Passenger Location Form) могу се наћи на сајту www.travel.gov.gr.Улазак држављана Републике Србије у Грчку

Најновијом заједничком одлуком министара за заштиту грађанина, здравства и унутрашњих послова, која је објављена у Службеном гласнику Републике Грчке број 2378 од 16. јуна 2020. године држављани Србије могу ући у Грчку на „било који начин или било којим средством“, тј. преко тренутно отворених граничних прелаза. То практично значи да се у периоду до 1. јула у Грчку може ући друмским путем преко граничних прелаза са Бугарском, с обзиром да су све друге копнене границе затворене, као и преко аеродрома у Атини и Солуну.

Од 1. јула, како је најављено, биће отворени и гранични прелази са Северном Македонијом и Албанијом, као и на осталим међународним аеродромима у Грчкој. С обзиром да се ситуација свакодневно мења и усклађује са ситуацијом са вирусом COVID-19, саветујемо све наше грађане да се, пре поласка на пут, распитају о актуелном режиму уласка у Грчку.ВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ – ЛАЖАН САЈТ ЗА ПРИЈАВУ ЗА ГЛАСАЊЕ ИЗ ИНОСТРАНСТВА

Ниједан орган државе не стоји иза сајта www.hocudaglasam.com на ком се наводи да грађани Републике Србије који живе у иностранству могу да оставе своје личне податке, као и копије личних докумената, како би могли да се пријаве за гласање за предстојеће изборе.

Посебно је важно упозорити јавност и све грађане да буду опрезни, јер је званична процедура за пријаву грађана за гласање по месту боравишта у иностранству прописана Законом о јединственом бирачком списку и Упутством за спровођење Закона о јединственом бирачком списку.

Та процедура подразумева подношење личног захтева преко дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије који те захтеве прописаним процедурама прослеђују општинским односно градским управама према месту пребивалишта подносиоца захтева, након чега наведене управе доносе решење о упису податка у бирачки списак да ће бирач на предстојећим изборима да гласа према месту боравишта у иностранству.

Грађани морају бити опрезни коме остављају своје податке будући да постоји могућност злоупотребе истих.Обавештење за држављане Србије којима истиче боравак на територији Грчке

Грађани Републике Србије који су се туристички или другим послом затекли на територији Грчке у тренутку избијања пандемије вируса COVID19, а којима истичке боравак од 90 дана у оквиру 180 дана, могу продужити боравак на територији Грчке. Да би то учинили потребно је:

1. Да није прекорачен лимит од 89 дана у оквиру 180 дана;
2. Фотокопија пасоша, стране са личним подацима и стране где се види улазни печат
3. Путно осигурање важеће у Грчкој за период за који се продужује боравак (осигурање је могуће продужити online уколико није још истекло)
4. Две фотографије
5. Изјава оверена у КЕП-у од стране домаћина где станујете, уговор о стану уколико изнајмљујете стан, или потврда од хотела уколико сте у хотелском смештају
6. Фотокопија авионске или аутобуске карте као доказ да нисте могли да се вратите у Србију, односно да се види да је превоз отказан (потврда из авиокомпаније или туристичке агенције)
7. Такса у вредности од 30€ за продужење визе; у полицијској станици где се подноси захтев добија се број за уплату
8. Да се поседује на банковном рачуну новац у количини која зависи од тога за колико времена се продужава виза, и то у износу од 50€ дневно (пример: продужавате визу на 50 дана, 50x50€= 2500€); потребно је приложити извод из банке као доказ да поседујете довољну количину новца, а уколико се ради о страној банци, потребно је приложити исечак са банкомата (АТМ) као доказ да се новац може подићи у Грчкој

Потребно је да се обратите полицијској станици за странце (Τμήμα Αλλοδαπών) надлежној за место боравка. Пре одласка у полицијску станицу потребно је телефонски заказати долазак, неколико дана пре истека боравка. Неопходно је лично присуство и сва документација мора бити у два примерка.

Српски држављани којима је потребна помоћ за повратак у Србију, могу се јавити Амбасади у Атини или Генералном конзулату у Солуну. Истовремено је потребно и да се евидентирају на сајту Владе Србије: www.tackapovratka.rs и попуне упитник у рубрици „Евидентирање држављана Републике Србије којима је потребна помоћ у вези са превозом у Србију“.Отворени хотели у Солуну

Хотели који ће радити у Солуну од данас, 23.03.20, до краја априла за сада су следећи:

Хотел Вергина

Хотел Ротонда

Хотел ПанорамаОпшта забрана кретања у Р.Грчкој

Сутра, 23.03.2020, од 6 ујутру у Грчкој наступа општа забрана кретања за све, осим за категорије које могу да се крећу уз посебну дозволу и папир!

Дозвољен је одлазак:

1. на посао

2. Код лекара

3. У продавницу

4. У апотеку

5. У шетњу љубимца

6. На пумпу

7. Краткорочну телесну вежбу

За сваку категорију се тачно мора навести адреса, време одласка и повратка. Сви уз себе морају имати личну исправу и посебан папир који попуњавају са сврхом изласка.

Сви који иду на посао морају имати и посебан документ са посла. Форма коју свако мора да попуни пре изласка се налази онлине.

Осим ове форме мозе се послати и SMS с тачним подацима разлога свог изласка и путање, као и времена кретања.

Казна за крсење правила је 150 еура.

Форму за појединачне случајеве изласка можете наћи овде, а објашњење овде.

Бесплатан SMS шаљете на број 13033, само са грчких бројеваКорона вирус - Прописи и акти Владе Р.Србије

- Одлука Владе Р.Србије о затварању свих граничних прелаза за улазак у Р.Србију, од 19.03.2020.

Затварају се сви гранични прелази за улазак путника у Р.Србију - у међународном друмском, железничком и речном саобраћају, као и улазак преко граничних прелаза за погранични саобраћај према суседним земљама.

- Уредба о мерама за време ванредног стања

Допуна 19.03.2020, чланом 4а се прописује забрана слетања и полетања са аеродрома у Р.Србији.

- Одлука о изменама Одлуке о проглашењу болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 заразном болешћу од 19.03.2020.

Наведеном Одлуком измењен члан 4а гласи: ”Држављанима Р.Србије и страним држављанима који имају одобрен привремени боравак или стално настањење у Р.Србији, а који у Р.Србију долазе из држава, односно подручја са интензивном трансмисијим болести COVID-19, односно жаришта епидемије, и то из: Швајцарске Конфедерације, Републике Италије, Исламске Републике Иран, Румуније, Краљевине Шпаније, Савезне Републике Немачке, Француске Републике, Републике Аустрије, Републике Словеније и Републике Грчке - одређује се мера карантина и, ради спречавања појаве, ширења и сузбијања заразне болести COVID-19, упућују се на спровођење те мере у трајању од 28 дана - у објекат војне установе ”Моровић”, Шид и Миратовачко поље.

 

Више информације можете добити овде.МОГУЋНОСТ УЛАСКА У Р. БУГАРСКУ ЗА ДРЖАВЉАНЕ Р.СРБИЈЕ

19. марта у 24:00 часа ступа на снагу одлука Mинистра здравља Р.Бугарске, којом се, до 17. априла 2020. године, привремено забрањује улазак у Р. Бугарску свим држављанима трећих земаља, на свим граничним прелазима, за сва превозна средства, укључујући ваздухопловна, поморска, железничка и друмска.Избори за народне посланике – прекидање радњи у спровођењу избора

У складу са чланом 5. Уредбе о мерама за време ванредног стања, коју је данас донела Влада Р.Србије, прекидају се све изборне радње у спровођењу избора за народне посланике, расписаним за 26.април 2020.године.

Републичка изборна комисија, као орган који спроводи поступак избора за народне посланике Народне скупштине, донела је одлуку о прекиду изборних радњи, за време док траје ванредно стање, с тим да ће се изборни процес, укључујући и рокове за вршење изборних радњи, наставити у складу са одлуком о престанку ванредног стања.Kонференција у оквиру Четврте научне међународне научне конференције Светогорског огњишта (7-9.12.2019.)

У Солуну и Београду се одржава више активности у оквиру програма прославе 800 година самосталности Српске православне цркве и посвећења Светог Саве за првог српског архиепископа, под називом „Светогорски и хиландарски монах Свети Сава – први архиепископ српски“.

Организатори програма су недобитна организација „Светогорско огњиште“ (Светогорски центар /Αγιορειτική Εστία / Mount Athos Center) из Солуна (чији су оснивачи Град Солун и Свештена заједница Свете Горе Атонске) и Фондација „Задужбина Светог манастира Хиландара“ из Београда (чији је оснивач Свети манастир Хиландар). Програм се одвија у сарадњи са Српском академијом наука и уметности и Друштвом пријатеља Свете Горе из Београда.

Иницијативу за организацију програма покренуо је архимандрит Методије, игуман Светог манастира Хиландара, као члан Управног одбора „Светогорског огњишта“ и председник Управног одбора Фондације „Задужбина Светог манастира Хиландара“. Будући да је архимандрит Методије у том тренутку био представник Свете Горе у управи „Светогорског огњишта“, иницијатива је потекла из окриља ове организације, као општи светогорског допринос у обележавању великог јубилеја српског народа, Српске православне цркве и монашке заједнице Свете Горе.

Имајући све ово у виду осмишљен је програм којим ће се кроз научне, уметничке, културне и духовне садржаје обележити 800 година од самосталности Српске православне цркве представљањем духовног и културно-историјског доприноса и улоге Свете Горе Атонске у духовном развоју и делима Светог Саве Српског, уз осветљавање његове личности као светогорског и хиландарског монаха и касније првог архиепископа српског.

Програм обухвата следеће догађаје и активности:

Изложба „Свети Сава, Светогорац и Хиландарац. Савремени уметнички израз.“

Једнодневна конференција у оквиру Четврте научне међународне научне конференције Светогорског огњишта (7-9.12.2019), 09.12.2019, сала Стефанос Драгумис, Музеј византијске културе, Солун

Научна трибина, 12.12.2019, Свечана сала САНУ, Београд

 

Међународни научни одбор програма чине:

Јеромонах Никодим Лавриотски, потпредседник Управног одбора Светогорског огњишта

Архимандрит Методије, игуман Светог манастира Хиландара, члан-заменик Управног одбора Светогорског огњишта

Геронда Симеон Дионисијатски, члан Управног одбора Светогорског огњишта

Критон Хрисохоидис, директор емеритус Института за историјска иистраживања Националне хеленске истраживачке фондације

Мирјана Живојиновић, академик, САНУ

Срђан Пириватрић, историчар, научни сарадник, Византолошки институт САНУ

Ангелики Деликари, доцент за средњовековну историју словенских народа на Одељењу за историју и археологију Аристотеловог факултета у Солуну

Димитриос Салпистис, почасни директор Светогорског огњишта

Анастасиос Дурос, директор Светогорског огњиштаФинансијски водич за повратнике

Народна банка Републике Србије израдила је Финансијски водич за повратнике, у циљу бољег информисања наших грађана који желе да се врате у Републику Србију. Циљ ових активности јесте да се на једном месту, једноставно и свеобухватно, пруже информације у вези са већином питања из области девизног пословања које су значајне за повратак наших грађана из иностранства, у складу са Законом о девизном пословању.

Финансијски водич можете преузети овде.Посета Правно Биротехничке школе "Димитрије Давидовић" из Земуна

У оквиру пројекта „Модерна пословна администрација између Србије и ЕУ” ученици Правно Биротехничке школе су посетили Конзулат Р. Србије у Солуну. Пројекат је финансирала Европска комисија, техничка сарадња на његовом остваривању је вођена са Фондацијом Темпус, националном организацијом за Еразмус+ пројекте у Републици Србији, а о потребама учесника мобилности у самој Грчкој је бринула партнерска организација, Центар за целоживотно учење „Иподоми“ из Солуна.Међународни сајам туризма „Philoxenia“ 2019.

У оквиру Међународног сајма туризма „Philoxenia“ у Конгресном центру „Велидио“ одржаће се Други грчко-српски туристички форум 8 и 9. новембра о.г, у Солуну, а на којем ће бити промовисана Србија као туристичка дестинација.Дан примирја, 11.11.2019.

У Србији и свету се обележава Дан примирја, у знак сећања на 11. новембар 1918. године, када су силе Антанте потписале примирје са Немачком и тиме окончале Први светски рат.

Примирје у Првом светском рату је потписано на данашњи дан 1918. године у шуми код француског града Компјења, у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша, и било је на снази све до закључивања коначног мировног споразума у Версају, 28. јуна 1919. године.Изложба Светог Саве, Светогорца и Хиландарца

У организацији Светогорског центра и Задужбине манастира Хиландар која доноси савремене уметничке представе Светог Саве, синоћ је отворена изложба поводом обележавања осамстогодишњице рукоположења Светог Саве, Светогорца и Хиландарца, за првог Архиепископа српског (1219 – 2019), као део програма прославе јубилеја која ће се одвијати у Солуну и Београду.

Изложбу је отоврио градоначелник Солуна Константинос Зервас, у галерији Светогорског центра, на свечаности је присуствовао званични представник Патријарха српског Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Арсеније, Патријарха цариградског- Високопреподобни архимандрит Методије, игуман Манастира Хиландара и Свештене општине Свете Горе – јеромонах Георгије Ватопедски.

Изложба се састоји од радова следећих радионица и уметника:

Иконографска радионица Келије Светог Николаја – Буразери, Радионица Манастира Макринос, Радионица Келије Светог Григорија Паламе, јеромонах Анастасије, Келије Светог Јована Претече – „Дионисије из Фурне“ Манастира Кутлумуша, Јоргос Кордис, Констанинос Вафијадис, Јанис Мастеропулос, Јеремија, Миомир Буцало, Александар Дероко (†), Љ. Ђурђевић, Зоран Граовац, Снежана Јовчић-Олђа, Горан Јовић, Мирослав Лазовић, Тодор Митровић, Јовановић Пале, Бранислав Петрић, Вања Сапунџиева, Никола Шарић, Светислав Станков

Кустос изложбе је Анастасиос Дурос, директор Светогорског центра.

Изложба ће трајати од 5. новембра. до 14. децембра 2019. у Солуну, а наставак изложбе је планиран јануара 2020. у Београду.Обавештeње о донетим Одлукама о суфинансирању пројеката

Обавештавамо да су 19.јуна 2019.године донете Одлуке о финансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону. Одлуке можете преузети на следећим линковима:

- Одлука дијаспора

- Одлука регионУпис ђака у први разред Допунске школе ''Свети Сава''у Солуну, Катеринију и Лептокарији

У току је упис ђака у први разред Допунске школе ''Свети Сава''у Солуну, Катеринију и Лептокарији. Уписују се будући прваци који имају српско порекло и крећу у први разред у редовној школи.

На упис је потребно понети било који дететов српски документ, уколико постоји, уколико не, онда грчки пасош.

Термини када се врши упис су:

- Субота, 15.06. 10:00-16:00, Центар за перманентно образовање, Егнатиа 132

- Субота, 22.06. 11:00-12:30 ГК Солун, Комнинон 4

- Недеља, 16.06. 12:30-16:00 14.ОШ Катерини

- Недеља, 16.06. 17:30-19:00 1. ОШ Лептокарија

Уколико нисте у могућности да дођете у наведеним терминима, јавите се путем електронске поште на адресу: dzoganovicana@gmail.comСедми по реду Фестивал вишејезичности

Седми по реду Фестивал вишејезичности одржан је од 13.05. до 19.05.2019. у Солуну.Презентација Београда и Србије у Солуну

У Медитеранеан Палас хотелу у Солуну 13.05.2019. Туристичка организација Београда и Србије заједно са ТО Ниш, ТО Војводина, ТО Лесковац, ТО Соко Бања, Град Мионица и представником Air Serbia у Солуну, а у организацији Tourism Plus и ГК РС Солун, одржала презентацију Београда и Србије уз пригодан програм народних игара из Србије фолклорног ансамбла „Свети Ђорђе“ из Београда.

Осим туристички представника и сарадника, присутни су били и представници града заменик гувернера за туризам А. Танос, градоначелник Солуна Ј. Бутарис, заменик градоначелника за економска питања А.Ангелиду Полихрониаду, представници медија и привредних комора.

Road Show 12-19/05/2019:

13/05- White Tower, Mediterranean Palace, Солун

14/05- Mediterranean Cosmos, Солун

16/05 & 17/05- Shopping Mall Athens, Атина

18/05 & 19/05- ЛарисаДан победе над фашизмом

Дан победе над фашизмом у Другом светском рату обележава се и као Дан Европе имајући у виду да је савремена Европа заснована на основним принципима и начелима које су водили борце против нацизма и фашизма – на принципима мира, разумевања, толеранције и сарадње.

Тим пре Дан победе представља прилику да се одавањем почасти страдалима истакне опредељење за очување тековина остварених том победом.Потписан Меморандум о оснивању Иницијалног организационог комитета за организацију ЕП 2028. и СП 2030. у фудбалу

На састанку квадрилатерале Грчке, Румуније, Бугарске и Србије у Солуну потписан Меморандум који пружа оквир за подношење заједничких кандидатура за ЕП и СП у фудбалу.

На састанку квадрилатерале у Солуну - Министри омладине и спорта Србије Вања Удовичић, Бугарске Красен Кралев, Румуније Константин Богдан Матеи и заменик министра спорта Грчке Јоргос Василијадис потписали су Меморандум о оснивању Иницијалног организационог комитета за подношење заједничких кандидатура за Европско првенство 2028. и Светско првенство 2030. године у фудбалу.Изложба “Први светски рат у очима две сликарке: Каравија и Петровић” у Солуну

Две жене, српкиња Надежда Петровицћ и гркиња Талија Флора-Каравија, учествовале су у балканским ратовима и као медицинске сестре и као сликарке. Непосредни контакт са насиљем и последицама рата које су доживеле радећи у болницама дао је њиховим сликама један посебан карактер. Карактер који се изграђује женским очима и садржи осетљивост према рату, људској активности која је до тада припадала искључиво мушком свету.

Организација: Музеј македонске борбе у Солуну у сарадњи са Националним историјским музејом у Атини, Народним музејом у Београду, Историјским музејом Србије у Београду и Трећим корпусом Војске Грчке.

Уредници: др Ставрула Мавројени, ванредни професор и директора Центра за истраживање македонске историје и др Душица Бојић, директор Историјског музеја Србије.

Изложба ће трајати од 29. марта до 30. јуна.Церемонија обележавања 100 година од пробоја Солунског фронта

У склопу боравка у Грчкој (27.-30. септембар.), после церемонија полагања венаца на Крфу и острву Видо, делегација Републике Србије, коју је предводио, лични изасланик председника Републике Србије, генерални секретар Никола Селаковић, боравила је у Солуну од 28-29. септембра. У саставу делегације на церемонији у Солуну, били су и министар одбране, Александар Вулин, као и градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић. Војни део делегације је предводио бригадни генерал Јелесије Радосављевић. Церемонији су присуствовали и амбасадор Републике Србије у Грчкој, Душан Спасојевић и генерални конзул у Солуну, Синиша Павић.

Дана 29. септембра, на савезничком војничком гробљу Зејтинлик, одржана је церемонија обележавања 100. годишњице пробоја Солунског фронта, у организацији Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије.

На почетку званичне церемоније, после минута ћутања и интонирања химни, лични изасланик, Никола Селаковић одржао је говор у коме је истакао значај те фазе наше историје и светлог примера бораца из Првог светског рата за садашње генерације.

Венце су, са српске стране, положили: у име Републике Србије, лични изасланик, Никола Селаковић, у пратњи министра одбране, Александра Вулина и и градоначелника Новог Сада, Милоша Вучевића, у име војске, бригадни генерал Јелесије Радосављевић, са пратећом делегацијом, а са грчке, помоћник министра одбране Републике Грчке, Марија Коља Царуха.Венце су, такође, положили представници савезника (Француске-државни секретар задужен за меморијале и борачка питања, Женевјев Даријесек (Genevieve Darrieussecq), генерални конзул Руске Федерације и почасни конзули Велике Британије и Италије), као и удружења за неговање традиције земаља победница. После полагања венаца одржан је пригодни уметнички програм. Након полагања венаца на осталим савезничким гробљима, наша државна делегација је учествовала у церемонији пред спомеником на француском делу гробља, где је Француска била представљена на нивоу државног секретара.

Сутрадан 30. септембра, на церемонији на Поликастру, венце су положили: у име Владе Републике Србије, државни секретар у Министарству за рад, запошљавања, борачка и социјална питања, Негован Станковић а, у име Војске Републике Србије, бригадни генерал Јелесије Радосављевић, са пратећом делегацијом и војним изаслаником у Атини, ппук. Драганом Петковићем. Испред конзулата била је присутна конзул Драгана Глишић.

Поред тога, у организацији региона Централне Македоније, Митрополије Неаполис Ставрупулис и Удружења општина северне Грчке, 29. септембра у оквиру програма обележавања јубилеја (а у којем је као гост организатора учествовали и Његова Светост патријарх српски г. Иринеј и васељенски патријарх Њ.С.В. Вартоломеј), амбасадор Републике Србије у Грчкој, Душан Спасојевић (у пратњи генералног конзула Републике Србије у Солуну, Синише Павића), присуствовао је свечаној вечери а, сутрадан 30. септембра, и преподневном делу ове манифестације (којој су, са грчке стране, присуствовали алтернативни министар за екологију, Сократис Фамелос, помоћник министра одбране Републике Грчке, Марија Коља Царуха и државна секретарка у Министарству Македоније и Тракије, Катарина Нотупулу).Обележен Дан победе над фашизмом - 9.мај

На спомен обележју из Другог светског рата (који се налази у склопу Српског војничког гробља на Зејтинлику) организовано је обележавање Дана победе над фашизмом у Другом свестском рату. У складу са дугогодишњом праксом, ова церемонија је организована у сарадњи са грчким властима и представницима конзуларног кора, и представљала је део укупних активности на обележавању Дана победе над фашизмом у II св. рату.

Генерални конзул С. Павић присуствовао је церемонији полагања венаца на спомен обележју из Другог светског рата у склопу Српског војничког гробља на Зејтинлику.

Церемонији су са грчке стране присуствовали (и положили ловорове венце) представници: Владе РГ, Периферије Централне Македоније (заменица гувернера, гђа В. Патулиду), града Солуна, општине Амбелокипи – Менемени,као и генерални конзули РФ и Кипра у Солуну, (који су, са своје стране, такође положили венце), као и један број наших и руских грађана који живе и бораве у региону северне Грчке.

У складу са дугогодишњом праксом, у церемонији полагања венца је, са генералним конзулом, учествовао и чувар Српског војничког гробља на Зејтинлику, г. Ђорђе Михајловић (што је, овај чин, традиционално, учинило додатно занимљивим присутнима).

Церемонија је окончана интонирањем химни Србије и Грчке од стране оркестра Војске РГ.

У наставку церемоније организовано је полагање венаца и пред спомеником руским палим борцима (који се, такође, налази у склопу Српског војничког гробља на Зејтинлику, у непосредној близини), којој је ГК С. Павић, такође, присуствовао (и, у складу са ранијом праксом, положио венац).

Ове године, завршна церемонија одржана је пред новим спомеником грчким палим борцима, где представници конзулата нису полагали венце (изузев ГК Кипар).

Церемонијама у пратњи ГК С. Павића присуствовала и конзул Д. Глишић.Конзуларни кор на изложби о Николи Тесли

У склопу активности ГК С. Павића, у својству доајена конзуларног кора, у сарадњи са Музејом технологије и истраживачким центром „Noises“ у Солуну, 4. марта, организована је посета конзуларног кора изложби „Никола Тесла - Човек који је открио будућност“.

У координацији са Амбасадом РС у Атини амбасадор РС у Грчкој Д. Спасојевић, својим присуством, увеличао је овај скуп.

Такође, скупу су присуствовали представници конзуларног кора, на челу са ГК САД, директор и председник „Noises“-а, ГК РС и конзул РС у Солуну.

Речима захвалности на оваквој посети музеју, присутнима се први обратио председник „Noises“-а, М. Сигалес, којом приликом је изнео кратки историјат ове установе, нагласивши да је она највећи истраживачки центар на Балкану. Потом се присутнима обратио ГК С. Павић, истичући задовољство што се указала прилика да се у адекватној установи, прикаже лик и дело српског научника и проналазача, чија достигнућа задужују читаво човечанство.

После поздравних говора присутни су обишли сталну поставку музеја „Техника и наука старе Грчке“.

Вођење изложбе настављено је приказом петнаестоминутног филма о лику и делу Николе Тесле, као и детаљнијим објашњењима кустоса музеја о интересантним моментима из живота и стваралачког рада славног научника.

Значајну пажњу изазвао је Теслин торањ, који је за потребе изложбе постављен у холу музеја, висине 4,5 метара, где је поред визуелног ефекта дочаран и звучни ефекат, са којег су се, у једном тренутку, произвели звуци мелодије српског кола.

Скуп је завршен пригодном закуском за коју се потрудио домаћин, у срдачном разговору свих присутних.Посета амбасадора РС у Грчкој Душана Спасојевића Солуну

Током посете Солуну и северној Грчкој, (04. до 06. о.м.) амбасадор РС у Грчкој, г. Душан Спасојевић (у пратњи ГК РС у Солуну, С. Павића) је 05. о.м. имао низ састанака на тему перспектива билатералне економске сарадње. Састанке су иницирали и присуствовали и представници Грчко-српске привредне Коморе из Солуна (Костас Георгакос, председник и Бранислав –Бане Прелевић, генерални секретар).

У просторијама Индустријске привредне коморе града, поводом посете Амбасадора, одржан је састанак са руководством Коморе (г. Масоутис – председник и чланови председништва) о перспективама развоја економских односа са Србијом нарочито у контексту приватизације солунске луке и питања са тим у вези.

У наставку посете, амбасадора и делегацију у његовој пратњи, као и руководство Коморе, у седишту Привредне Коморе малих и средњих предузећа примио је Председник, г. Михалис Зорпидис са сарадницима. Поред разговора о значају који две стране придају развоју билатералних економских односа током састанка, домаћини су изнели, по нашем мишљењу изузетно занимљиве и корисне сугестије и запажања у погледу кретања грчких туриста у Републици Србији и проблеме са тим у вези (о чему јављамо одвојено) истичући своје задовољство бројем српских туриста који сваке године посећују (нарочито северну) Грчку, али и спремност да раде на уравнотежењу баланса упућивањем већег броја грчких туриста у Србију. Завршни састанак одржан је у седишту Удружења извозника северне Грчке, где је, поред разговора о укупним економским односима (са г. Кириакис Лоуфакисом – председником и члановима председништва), састанак био прилика да Удружење и Грчко Српска привредна комора из Солуна потпишу Меморандум о сарадњи.Констатовано је обострано незадовољство нивоом укупне економске размене, коју Удружење прати, не само кроз врло детаљну статистику, већ и истраживање узрока за то (међу којима се незадовољавајуће стање инфраструктуре намеће као најважнији). Истовремено, истакнута су добра искуства чланица удружења у пословању у Србији (како у трговинским односима, тако и функционисања делова грчких фирми) што се огледа, пре свега, у одличном амбијенту и добрим пословним резултатима.Пријем поводом Дана државности

У организацији Генералног конзулата Републике Србије у Солуну, 14. марта о.г. у пригодној сали Мет хотела у Солуну, приређен је пријем поводом Дана државности Р. Србије.

Пријему је присуствовало стотинак гостију, међу којима: А. Тзитзикостас, гувернер Централне Македоније, градоначелник Солуна Ј. Бутарис, В. Тектониду, заменик генералног секретара МИП за економску и међународну сарадњу, генерал Фармакис, представник ΙΙΙ корпуса грчке војске, велики број генералних конзула, почасних конзула и представника општина у унутрашњости, као и политичари, представници полиције, културних, образовних и привредних институција, грчки пословни људи који послују са Србијом и виђенији представници српске дијаспоре који живе и раде у овом делу Грчке и др.

После интонирања химни, ГК С Павић се обратио поздравним говором, у којем је, између осталог, подвучен значај државног празника уз кратки осврт на историјске чињенице које су пресудиле да се овај дан слави као национални дан наше земље.

Потом су се скупу обратили А. Тзитзикостас, гувернер Централне Македоније, уз веома топле речи упућене С. Павићу за изузетно остварени ниво међусобне сарадње и узајамног поштовања, као и градоначелник Ј. Бутарис, истичући пријатељство и историјске везе српског и грчког народа.

Пријем је настављен презентацијом вина из манастира Хиландар и илустрованим приказом рада Грчко-српске привредне коморе у Солуну.

У наставку програма, гости су имали прилику да поред разговора и послужења (сачињеног од интернационалних и националних специјалитета), уживају у класичној музици, у изведби квартета сачињеног од музичара солунске филхармоније, који је предводио З. Степић, члан државног Конзерваторијума у Солуну.Свечани скуп у част српско - грчких Привредних комора

У поводу објављивања председничког декрета којим је Грчко-српској Привредној Комори са седиштем у Солуну признат статус међународне коморе, у просторијама Генералног конзулата, 16.о.м, организован је, у сарадњи са овдашњим Министарством Македоније и Тракије, и уз учешће Грчко-српске Привредне Коморе из Атине скуп – презентација двеју комора са циљем афирмације и унапређења билатералне економске сарадње између две земље.

Скуп се може оценити изузетно успешним, пре свега у погледу одазива (присуствовало око 60 гостију – представника дипломатског кора, грчких органа (додуше, у смањеном обиму, због инструкције да се, због дана жалости, због катастрофалних поплава у Атини, не појављују на јавним скуповима), на челу са шефом Бироа МИП Р. Грчке у Солуну, Д. Папандреу-ом и пословних људи (председника билатералних комора, власника и директора фирми). Такође, актуелни тренутак (финализација приватизације солунске луке, појачани значај који централне власти у Атини придају Солуну и северу Грчке) може се сматрати изузетно важним за јачање активности на пољу економске сарадње.Министар Дачић разговарао са амбасадором Грчке

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић примио је амбасадора Грчке у Републици Србији Елијаса Елијадеса.

Министар је поновио изразе свог најдубљег саучешћа поводом поплава које су задесиле Републику Грчку и трагично изгубљених људских живота. Изразио је спремност Владе Републике Србије да пружи помоћ грчкој страни.

Током састанка истакнуто је задовољство традиционално високим степеном билатералних односа две земље и честим сусретима званичника. Такође, саговорници су констатовали да нас очекује следећи састанак Високог савета за сарадњу који би требало да се одржи у Београду током следеће године.Обележавање Дана примирја, 11.11.2017.

На спомен обележју у склопу Српског војничког гробља на Зејтинлику организовано је полагање венаца поводом обележавања 11. новембра, Дана примирја у Првом светском рату.

У име Републике Србије, венац на спомен обележје на СВГ положио је генерал-мајор Желимир Глишовић, заменик команданта КоВ ВС (који се затекао у Солуну, у оквиру редивних активности из области сарадње две војске) у пратњи ГК Републике Србије у Солуну, С. Павића и ИО ВРС, кап.б.бр. Г. Арсића и пп ВРС С. Главонића, а потом и присутни и присутни представници грчке државе - заменик министра за развој и енергију Сократес Фамелос, изасланик гувернера Централне Македоније, представници војске, градоначелник Солуна Ј. Бутарис, чланови дипломатског кора и удружења за неговање традиција I светског рата. Присуствовао је и представник Митрополије Неаполи и Ставропоули.

По полагању венаца, и одатог минута ћутања настрадалима, церемонија је закључена интонирањем химни Србије и Грчке.

У складу са дугогодишњом праксом, у церемонији полагања венца је, са генералним конзулом, учествовао и чувар Српског војничког гробља на Зејтинлику, г. Ђорђе Михајловић (што је, по нашем мишљењу, овај чин, традиционално, учинило додатно занимљивим).

По окончању церемоније на српском војничком гробљу на Зејтинлику, истоврсне церемоније су одржане и на руском, француском, британском и италијанском војничком гробљу (у саставу комплекса на Зејтинлику), и по први пут пред грчким спомеником, којима је ГК РС у Солуну такође присуствовао и положио венце.Изложба Србија и Грчка – 150 година борбе за европски Балкан

У Музеју Македонске борбе у Солуну, 14. о.м, отворена је изложба „Србија и Грчка – 150 година борбе за европски Балкан“, у организацији Историјског музеја Србије, а која ће трајати до 14. октобра о.г.

Пред великим бројем посетилаца (међу којима су били М.К.Царуха, министарка за Македонију и Тракију, Д. Папандреу, шеф бироа МИП Р. Грчке у Солуну, председник Грчко-српске Привредне Коморе из Солуна, представници свих значајних културних институција из града Солуна, представници дип. кора, војске и других јавних институција, као и више новинара овдашњих редакција), поздравне говоре одржали су М.К. Царуха, С. Маврогени, директорка Музеја Македонске борбе, Д. Бојић, директорка Историјског музеја Србије и С. Павић, ГК РС у Солуну.

Говорници су, у свом обраћању, истакли задовољство због одржавања наведене изложбе, њеног садржаја (велики број фотографија, докумената, књига и остале историјске грађе), као и заокруженим хронолошким приказом пријатељства између два народа које траје већ стотинама година.

У наставку церемоније посетиоци су, уз стручна објашњења Д. Бојић, могли да разгледају богату изложбу која сведочи о периоду борбе два братска народа за национално ослобођење и развоју односа две државе током претходних деценија.

Предметна изложба својим отварањем које је изазвало велико интересовање, садржајем, простором у коме је постављена и значајем који су јој придали организатори, представља најзначајнији културни садржај на тему државноправне историје двеју држава и народа у овој години.

Додатни значај ове изложбе је што се ове године обележава и 130. година постојања ГК Србије у Солуну.Дан када су Кнежевина Србија и Краљевина Грчка потписале Уговор о савезу

У суботу, 26. августа навршава се 150 година од када су Кнежевина Србија и Краљевина Грчка потписале Уговор о савезу.

   

Овај Уговор поставио је темељ српско-грчкој сарадњи и представљао је прави израз вековних тежњи српског и грчког народа за слободом и напретком.

   

Најумнији људи тог доба у обе државе: српски и грчки посланици у Цариграду, Јован Ристић и Николаос Делијанис, председник Владе Кнежевине Србије и министар иностраних дела Илија Гарашанин, грчки председник Владе Александрос Кумундурос и министар спољних послова Харилаос Трикупис, одиграли су значајну улогу у потписивању овог документа. Владари Србије и Грчке, кнез Михаило Обреновић и краљ Ђорђе, ратификовали су Уговор у октобру 1867. године.

    

Овим поводом, Амбасада Републике Србије у Атини, Генерални конзулат Републике Србије у Солуну и Историјски музеј Србије организоваће изложбе у Атини и Солуну на јесен.

Српско-грчки Уговор о савезу је један од најважнијих докумената у односима две државе, а потреба за српско-грчком сарадњом у претходних 150 година се само повећавала. Данас модерне државе и пример правог пријатељства међу народима, Србија и Грчка настављају сарадњу у заједничкој борби за европски Балкан.ПОПЛАВЕ НА ХАЛКИДИКИЈУ - ОБАВЕШТЕЊЕ СРПСКИМ ДРЖАВЉАНИМА ЧИЈА СУ ВОЗИЛА ОШТЕЋЕНА

Стање на Халкидикију, након јучерашње елементарне непогоде која је погодила тај део Грчке, од јутрос се нормализује (као резултат побољшања временских прилика и напора грчких власти).

У погледу отклањања последица, најважније питање је отклањање и накнада штете на возилима.

У вези са тим, обавештавамо све наше држављане чија су возила оштећена у јучерашњим поплавама на Халкидикију да су грчке власти одредиле полицијску станицу у месту Агиос Николаос као надлежну за издавање одговарајућих потврда о штети на возилима. Такође, потребно је направити фотографије возила са оштећењима. Ово су нужне претпоставке за даљи поступак наплате штете на возилима. Свакако, тај поступак ће зависити и од врсте осигурања, у вези са чим је неопходно контактирати осигуравајућу кућу у Србији.

У случају истицања додатних захтева, заинтересовани се могу обратити Генералном конзулату, у циљу добијања додатних информација.

 

Policijska stanica Agios Nikolaos, Chalkidiki, Sithonia

Adresa: Agios Nikolaos, P.K. 630 78, Chalkidiki

Τ.Κ. 630 78, Άγιος Νικόλαος

T. 23750 32414,

Fax: 23750 31787

T. 23750 32410,

Fax: 23750 31708

T. 23750 32411

T. 23750 32412

 

Saobraćajna policija Poligiros

Adresa: Har. Trikoupi 41, P.K. 631 00 Poligiros

Χαρ. Τρικούπη 41, T.K 631 00, Πολύγυρος

T. 23710 21623

T. 23710 21662, 23710 21660 23710 21661

 

Turistička policija Poligiros,

ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ Χαρ. Τρικούπη 41, T.K 631 00, Πολύγυρος

T. 23710 21624,

Fax: 23710 22820

T. 23710 21646, 23710 21647, 23710 21649Поплава на Ситонији (Халкидики)

Поводом данашњих догађаја изазваним поплавом насталом услед обилних падавина која је задесила подручје Халкидикија (Ситонија), ГК РС, С. Павић отишао је у место Торони које је највише погођено и одакле су се, у јутарањим часовима, јавили наши грађани који су ту на летовању.

Том приликом се уверио у озбиљност ситуације, али и у чињеницу да падавине полако престају. Међутим и даље поједини делови места нису приступачни. У контакту са локалним властима добијена је информација да се вода полако повлачи и да се потпуни престанак падавина очекује у току ноћи када би требало да се прилике нормализују.

Такође, важна информација, добијена од локалних власти, за све који су претрпели штету на возилима, јесте да ће им сутра издати потврду о ванредној ситуацији која ће користити лицима код наплате штете код осигуравајућих кућа.

Ради евентуалних даљих информација о насталој ситуацији, сви заинтересовани, наредних 24 сата, могу да се обрате на телефон Генералног конзулата РС у Солуну +30 2310 244 265.Одржана VI Џипијада у Грчкој

У градовима Серес и Кавала од 12. до 15.05. о.г. одржана је Манифестација VI Џипијада, у организацији Клуба „4x4 Јустинијана Прима“ из Лебана.

Манифестација је оджана уз подршку ПКС-РПК Лесковац, Мотела „Предејане“ , Туристичке организације Лебане и града Лесковца. Манифестација није била такмичарског већ промотивног карактера што је у потпуности испунила. Маршутом дугом око 1.355 км продефиловало је око 40 учесника са 14 возила.

Манифестација је отпочела сусретом учесника са локалним властима , представницима Регионалне привредне коморе, и Туристичке организације региона Кавале. Том приликом учесници су обишли Рупел, утврђењу из Другог Светског рата у ком су се Грци борили са Немцима, на граници са Бугарском. У Сересу су посетили Привредну комору Сереса, обишли цркву Св. Јована где је цар Душан проглашен за Цара, а био је уприличен и пријем код Владике Сереса, и Нигрите.

У даљем току манифестације учесници су обишли Манастир св. Јована Претече чији је највећи задужбинар био управо цар Душан. У наставку маршуте обишли су Дафни где се налази кула у којој је својевремено живела Мара Бранковић. У оквиру манифестације, наредног дана, учесници су се упутили ка Амфиполију, археолошком налазишту где је осим обиласка налазишта уприличен и сусрет са челницима Општине и туристичке организације. Завршница манифестације била је у знаку Хиландара. У Уранополису су пришли до карауле на граници са Светом Гором, те последњег дана манифестације обишли Метох манастира Хиландар где су се учесници упознали са историјатом манастира и метоха и уручили пригодне поклоне. Манифестацији је присуствовао ГК г. Синиша Павић.

Манифестација је у потпуности остварила свој основни циљ који је био промоција билатералне економске сарадње што се види , пре свега, у контакту са локалним властима, медијима али и становништвом, којем су у сваком од посећених градова пажњу привукле заставе Србије и Грчке које су виориле на аутомобилима.Обележен Дан победе над фашизмом

Генерални конзул положио венце на спомен обележјима из Другог светског рата који се налазе у склопу Српског војничког гробља на Зејтинлику

На спомен обележју из Другог светског рата који се налази у склопу Српског војничког гробља на Зејтинлику, 09. овог месеца организовано је обележавање Дана победе над фашизмом у Другом свестском рату. Церемонија је организована у сарадњи са грчким властима и представницима конзуларног кора, и представљала је део укупних активности на обележавању Дана победе над фашизмом у II св. рату.

Генерални конзул С. Павић и конзул Драгана Глишић, најпре су, присуствовали централној манифестацији у организацији грчких власти, церемонији полагања венаца у оквиру седишта III Корпуса грчке војске.

У наставку, обављена је церемонија полагања венаца на спомен обележју из Другог светског рата у склопу Српског војничког гробља на Зејтинлику.

Церемонији су са грчке стране присуствовали и положили ловорове венце представници Владе , Киријаки Тектониду, зам. Ген.сек. МИП РГ за међународне економске односе, представници војске Генерал-мајор - изасланик команданта III Корпуса, Периферије Централне Македоније, заменица гувернера, гђа В. Патулиду, града Солуна, представник општине Амбелокипи – Менемени Лазарос Киризоглу као и генерални конзул РФ у Солуну, А. Шербачов (који је, са своје стране, такође положио венац), као и један број наших и руских грађана који живе и бораве у региону северне Грчке.

У складу са дугогодишњом праксом, у церемонији полагања венца је, са генералним конзулом, учествовао и чувар Српског војничког гробља на Зејтинлику, г. Ђорђе Михајловић , што је, овај чин, традиционално, учинило додатно занимљивим присутнима.

Церемонија је окончана интонирањем химни Србије и Грчке од стране оркестра Војске РГ.

Завршна церемонија обележавања Дана победе над фашизмом у II св. рату организована је и пред спомеником руским палим борцима, који се, такође, налази у склопу Српског војничког гробља на Зејтинлику, у непосредној близини, којој је ГК С. Павић, такође, присуствовао и положио венац.Учешће на фестивалу „International Mini Basket Festival" у Солуну

У спортској хали општине Терми (Солун), 22.04. о.г. одржан је Међународни фестивал „International Mini Basket Festival".

Учеснике су поздравили представници Општине, конзул РС у Солуну Д. Глишић.

У главном програму учествала су деца из више (укупно 7) основних школа из Србије, деца из школа у БЈРМ и целе Грчке. Пре отварања манифестације, деца из грчких клубова су одржали и краћи културно-уметнички програм у част учесника.

Представници општине и конзул Д. Глишић су у својим поздравним речима изразили изузетно поштовање за труд, али и укупну ангажованост организатора, али и показано интересовање на страни учесника, истичући значај оваквих манифестација за упознавање припадника младе генерације.

Победнички пехар (прелазни) који се традиционално предаје најуспешнијим учесницима (не само резултатски, већ на основу укупно показаног спортског духа и фер-плеја) ове године припао је нашем клубу “Младост“ из Земуна.

Интернационални Мини Баскет је успешно окончан истога дана. Mанифестација је у потпуности остварила свој основни циљ – повезивање деце кроз спорт, али, пре свега, дружење (манифестација нема такмичарски карактер) и стицање искустава присуства и учешћа на међународним такмичењима.

У том смислу, организатори заслужују све похвале за идеју и успешну реализацију, а учешће наших екипа сматрамо вредним уложеног труда и видимо као својеврсну афирмацију не само рада са најмлађим спортистима у клубовима, већ и укупног односа према најмлађима у Р. Србији.Дан независности Грчке

Државни празник Републичке Грчке 25. март Дан независности Грчке, прослављен је парадама на улицама широм Грчке. Овим празником Грчка прославља извојевање независности од Отоманског царства после 400 година владавине. Учесници параде су војне, ватрогасне и полицијске снаге Грчке као и ученици градских Гимназија. Паради у Солуну присуствовао је генерални конзул Републике Србије, господин Синиша Павић.Амбасадор РС у Грчкој у радној посети грчком граду Флорина

У периоду од 20. до 23. марта ове године, у радну посету Солуну, дошао је амбасадор РС у Грчкој, г. Душан Спасојевић. У оквиру те посете 22/23, у пратњи генералног конзула РС у Солуну, С. Павића, обишао је Флорину, град на тромеђи Грчке, БЈРМ и Албаније. Циљ ове посете била је перспектива билатералне економске сарадње, као и постављањe споменика у знак сећања на присуство и борбе српске војске током Првог светског рата у овом граду.

Том приликом уприличен је састанак у просторијама Привредне коморе града, са руководством Коморе, где се говорило о перспективама развоја економских односа Региона Западне Македоније са Србијом.

Поред организатора, г. Сапалидис Саваса – председника Коморе Флорине, састанку су присуствовали и представници Грчко-српске привредне коморе из Солуна, Костас Георгакос, председник и Бранислав –Бане Прелевић, генерални секретар, као и десетак пословних људи из овог дела Северне Грчке.Видео презентација Конзулата на Универзитету Македонија у Солуну

Поводом обележавања 130 година од оснивања Конзулата РС у Солуну, 22. марта на Универзитету Македонија у Солуну, на одсеку за Славистику, приказана је презентација Генералног Конзулата од његовог оснивања 1887. г. до данас.

На слици професорка српског језика на Универзитету Македонија, Ставрула Мавројани говори о истакнутим Србима у Грчкој историји

Презентацији су присуствовали амбасадор РС у Грчкој, г. Душан Спасојевић и ГК РС у Солуну, С. Павић, конзул РС у Солуну Д. Глишић, председник Српско – грчке привредне коморе К.Георгакос, као и председник Одељења за Славистику на Универзитету Македонија.

По завршетку презентације уприличен је дијалог између студената српског језика и учесника.

На слици амбасадор РС у Атини, г. Душан Спасојевић у разговору са студентима српског језика на Универзитету Македонија у Солуну.Обележавање 130 година од оснивања српског Конзулата у Солуну

У просторијама Генералног конзулата РС у Солуну, 20. марта одржан је скуп конзуларног кора, посвећен обележавању 130 година од оснивања овог конзулата у Солуну. Скупу су присуствовали г. Д. Папандреу, директор Одељења за међународне односе МИП Р. Грчке, г. С. Пенгаз, заменик градоначелника Солуна задужен за туризам и међународне односе, г. Д. Спасојевић, амбасадор РС у Грчкој и г. К. Георгакос, председник Грчко-српске привредне коморе у Солуну.

Скуп је отворио г. С. Павић, генерални конзул РС у Солуну, а присутним гостима обратио се и амбасадор РС у Грчкој, г. Душан Спасојевић.

Том приликом, присутнима је приказана видео-презентација „130 година од оснивања Конзулата РС у Солуну“, као и видео-презентација „ЕР Србија“ коју је одржала г-ђа Кики Колацку, представница те компаније у Солуну.Српски филм „Енклава“ приказан у оквиру Франкофоније у Солуну

У оквиру манифестације „Месец Франкофоније“, а као резултат сарадње ГК РС у Солуну са ГК Р. Француске, уз подршку ОМКПНТСС и Филмског центра Србије, 21. марта у просторијама Француског културног центра у Солуну организована је пројекција филма „Енклава“.

Пројекцији је присуствовао амбасадор РС у Грчкој, г. Душан Спасојевић. Присутнима су се, пре пројекције, обратили директор Института и генерални конзул РС, у Солуну С. Павић.

Публику су чинили посетиоци - држављани три државе Србије, Грчке и Француске. Избор филма, као и само учешће у Манифестацији, оцењујемо добрим, нарочито имајући у виду чињеницу да је у Манифестацији учешће узела већина генералних конзулата у Солуну, а без изузетка сви из непосредног окружења.Вести
Митрополит загребачко-љубљански Порфирије изабран за Патријарха српског
Вучић: Србија спремна за дијалог о КиМ, али неће бити понижавана
Састанак са шефом Делегације Европске уније у Србији
Селаковић: Србија посвећена вредностима Јадранско-јонске иницијативе
Селаковић и Дендијас: Односи Србије и Грчке веома добри
Селаковић и Гујон честитали Савиндан
Селаковић за Политику: Година подмлађивања српске дипломатије
Вучић: Србија по расту прва у Европи
Сваки Србин у дијаспори потенцијални лобиста
Селаковић: Ове године нови амбасадори, али циљеви исти
Вучић: Србија остаје на курсу победничке политике стабилности
Председница Владе Србије прва европска премијерка која је примила антиковид вакцину
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Брнабић и Борељ: Политички и економски аспекти преговора
Селаковић: Пуноправно чланство у ЕУ остаје приоритет нове Владе
Јоксимовић и Рот о преговорима Србије и новој методологији
Десета медијска конференција дијаспоре и Срба у региону
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА
Састанак са амбасадорима земаља чланица ЕУ акредитованих у Србији и шефом Делегације ЕУ
Проглашење Дана жалости поводом смрти Патријарха Иринеја
Затварање граница Грчке за држављане Републике Србије
Улазак српских држављана у Грчку (ажурирано обавештење)
РЕЖИМ УЛАСКА У РЕПУБЛИКУ ГРЧКУ КОЈИ СТУПА НА СНАГУ 1. ЈУЛА
Улазак држављана Републике Србије у Грчку
ВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ – ЛАЖАН САЈТ ЗА ПРИЈАВУ ЗА ГЛАСАЊЕ ИЗ ИНОСТРАНСТВА
Обавештење за држављане Србије којима истиче боравак на територији Грчке
Отворени хотели у Солуну
Општа забрана кретања у Р.Грчкој
Корона вирус - Прописи и акти Владе Р.Србије
МОГУЋНОСТ УЛАСКА У Р. БУГАРСКУ ЗА ДРЖАВЉАНЕ Р.СРБИЈЕ
Избори за народне посланике – прекидање радњи у спровођењу избора
Kонференција у оквиру Четврте научне међународне научне конференције Светогорског огњишта (7-9.12.2019.)
Финансијски водич за повратнике
Посета Правно Биротехничке школе "Димитрије Давидовић" из Земуна
Међународни сајам туризма „Philoxenia“ 2019.
Дан примирја, 11.11.2019.
Изложба Светог Саве, Светогорца и Хиландарца
Обавештeње о донетим Одлукама о суфинансирању пројеката
Упис ђака у први разред Допунске школе ''Свети Сава''у Солуну, Катеринију и Лептокарији
Седми по реду Фестивал вишејезичности
Презентација Београда и Србије у Солуну
Дан победе над фашизмом
Потписан Меморандум о оснивању Иницијалног организационог комитета за организацију ЕП 2028. и СП 2030. у фудбалу
Изложба “Први светски рат у очима две сликарке: Каравија и Петровић” у Солуну
Церемонија обележавања 100 година од пробоја Солунског фронта
Обележен Дан победе над фашизмом - 9.мај
Конзуларни кор на изложби о Николи Тесли
Посета амбасадора РС у Грчкој Душана Спасојевића Солуну
Пријем поводом Дана државности
Свечани скуп у част српско - грчких Привредних комора
Министар Дачић разговарао са амбасадором Грчке
Обележавање Дана примирја, 11.11.2017.
Изложба Србија и Грчка – 150 година борбе за европски Балкан
Дан када су Кнежевина Србија и Краљевина Грчка потписале Уговор о савезу
ПОПЛАВЕ НА ХАЛКИДИКИЈУ - ОБАВЕШТЕЊЕ СРПСКИМ ДРЖАВЉАНИМА ЧИЈА СУ ВОЗИЛА ОШТЕЋЕНА
Поплава на Ситонији (Халкидики)
Одржана VI Џипијада у Грчкој
Обележен Дан победе над фашизмом
Учешће на фестивалу „International Mini Basket Festival" у Солуну
Дан независности Грчке
Амбасадор РС у Грчкој у радној посети грчком граду Флорина
Видео презентација Конзулата на Универзитету Македонија у Солуну
Обележавање 130 година од оснивања српског Конзулата у Солуну
Српски филм „Енклава“ приказан у оквиру Франкофоније у Солуну
Архива вести