| |     latinica | english  
Насловна
Избори за народне посланике - наставак спровођења изборних радњи

Председник Републике Србије је 10.маја о.г. донео Одлуку о измени Одлуке о расписивању избора за народне посланике ("Службени гласник РС", број 68/20), којом је као датум одржавања избора одређен 21. јун 2020.

Републичка изборна комисија (РИК), као орган који спроводи поступак избора за народне посланике Народне скупштине, донела је решење 11.маја о.г. о наставку изборних радњи. Такође, РИК је донела Роковник за вршење изборних радњи према којем је утврђено да се захтеви држављана Р. Србије за гласање у иностранству примају најкасније до 30. маја 2020. (до поноћи, локално време у Р. Србији).

Напомињемо да је, сходно прописима, неопходно поднети нову пријаву без обзира на пријаве поднете раније ради учешћа на претходним изборима.


Формулар за пријаву можете преузети ОВДЕ


Попуњен и потписан формулар, заједно са копијом важећег пасоша или личне карте Републике Србије потребно је доставити Генералном конзулату Републике Србије у Солуну лично, поштом, телефаксом или на е-mail.


Генерални конзулат Републике Србије (избори 2020)

Komninon 4

54624 Thesssaloniki

Телефакс: +30 2310 240 412

E-mail: srbcons@otenet.gr

Провера да ли је лице уписано у Јединствени бирачки списак се може извршити електронским путем преко следећег линка: https://upit.birackispisak.gov.rs/


Уколико лице није уписано у Јединствени бирачки списак, преко Генералног конзулата Републике Србије у Солуну може се поднети захтев за упис у Јединствени бирачки списак. Образац захтева можете преузети ОВДЕ.


У том случају, неопходно је поднети истовремено захтев за упис у Јединствени бирачки списак и захтев за упис у бирачки списак података да ће бирач гласати у иностранству.


Генерални конзулат Републике Србије ће, по добијању коначног бирачког списка од Републичке изборне комисије, упутити позиве за гласање. Услов да би се бирачко место отворило у Генералном конзулату Републике Србије у Солуну је да буде најмање 100 пријављених бирача.ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

У циљу сузбијања ширења заразне болести изазване вирусом ЦОВИД-19, Генерални конзулат ће од 13.03.2020.г. до даљњег примати само хитне и неодложне захтеве (издавање путног листа ради путовања из хитних медицинских разлога, због смртног случаја или из неког другог оправданог и хитног разлога).

Моле се грађани да не долазе у конзулат, већ да нас у хитним случајевима претходно контактирају преко мејла srbcons@otenet.gr или на број телефона 00 30 2310 244265/6/7. Ова мера биће на снази све док траје акутна опасност од заразе, а о њеном стављању ван снаге грађани це бити обавештени путем интернет странице конзулата.

Такође, моле се грађани који живе и раде у Р. Грчкој да, у складу са мерама Владе Републике Србије, сва путовања у Републику Србију која нису неопходна одложе до даљег, нарочито уколико планирају долазак из земаља, односно подручја са интензивном трансмисијом болести ЦОВИД-19.

О мерама које је Република Србија предузела са циљем спречавања ширења заразе изазване вирусом ЦОВИД-19, можете се информисати на сајту Владе Републике Србије: хттпс://њњњ.србија.гов.рс/ и Министарства здравља Републике Србије: Корона вирус ЦОВИД-19

У складу са мерама Владе Републике Србије за спречавање ширења и сузбијање заразне болести ЦОВИД-19, Министарство спољних послова препоручује држављанима Републике Србије који бораве у иностранству да сва путовања у Републику Србију која нису неопходна одложе до даљег, нарочито уколико планирају долазак из земаља, односно подручја са интензивном трансмисијом болести ЦОВИД-19.Дан државности

Поводом Дана државности Р. Србије (15. фебруар) 14. фебруара је одржан пријем у просторијама Генералног конзулата.

Пријему су присуствовали градоначелник Ј. Бутарис, представник Министарства Македоније и Тракије, солунске Митрополије и друго свештенство, председник општине Каламарија, заменик градоначелника Поликастра, начелник Трећег корпуса генерал Басијакулис, адмирал Х. Павлудис, представници дипломатског кора, полиције, културних, образовних и привредних институција и део српске дијаспоре.

После интонирања грчке и српске химне, конзул Саша Тодоровић-Колунџија је одржала краћи говор, у коме се осврнула на значај 15. фебруара у српској историји, датума када је 1804.г. Карађорђе подигао Први српски устанак, а 1835.г. усвојен један од најнапреднијих, демократских устава тога времена у Европи – Сретенски устав.

Конзул се посебно осврнула на пријатељске односе и успешну сарадњу Р. Грчке и Р. Србије, као и на одличну сарадњу ГК са локалним органима.Фестивал језика "Солун, полиглотски град"

 

<p alt="" ""="" height:="" img="" src="" style="" width:"="">

У организацији Општине Солун, на простору испред Општине и у фоајеу, од 7.-9. јуна 2013.г. одржан је Фестивал језика „Солун, полиглотски град“.
 


Oпширније...
Фестивал језика

У организацији Општине Солун, на простору испред и у Општини, од 7.-9. јуна 2013.г. биће одржан Фестивал језика „Солун, полиглотски град“. Фестивал је посвећен различитости и богатсву језика у свету.

 


Oпширније...
Скуп поводом предстојеће туристичке сезоне

У организацији Генералног конзулата, у сарадњи са YUTA-ом и дирекцијом МСП Грчке у Солуну, у оквиру припрема за предстојећу летњу сезону, у просторијама ГК 27.о.м, организован је сусрет туристичких посленика из Србије и Грчке. Циљ сусрета је био боље међусобно упознавање и успостављање директних контаката, а у циљу лакшег решавања проблема, који су сваке сезоне нежељени, али и неминовни резултат боравка великог броја српских туриста на јурисдикционом подручју ГК.

 


Oпширније...
Обележавање Дана победе над фашизмом у II св. рату

На спомен обележју из Другог светског рата (који се налази у склопу Српског војничког гробља на Зејтинлику) 09. маја о.г. организовано је полагање венаца. У складу са дугогодишњом праксом, ова церемонија је организована у сарадњи са грчким властима и представницима конзуларног кора, и представљала део укупних активности на обележавању Дана победе над фашизмом у II св. рату. 

 


Oпширније...
Отварање фото-изложбе у Археолошком музеју у Солуну

У башти Археолошког музеја у Солуну 10. октобра је отворена фото изложба Народног музеја из Београда “Централни Балкан између грчког и келтског света, Кале-Кршевица 2001.-2011.”


Oпширније...
Обележавање пробоја Солунског фронта

 

На војничком гробљу Зејтинлик у Солуну, 28. септембра, је одржана  комеморативна церемонија обележавања 95. годишњице пробоја Солунског фронта.
 


Oпширније...
С А О П Ш Т Е Њ Е

Поводом несретног случаја који се у ноћи између 01. и 02. децембра десио у месту Ксирокрини, крај Солуна, у којем је трагично настрадала 13-годишња девојчица, држављанка Републике Србије, колектив Генералног конзулата је од момента сазнања за тај догађај у сталном контакту са мајком и породицом настрадале, надлежним грчким органима, као и људима добре воље у Србији и Грчкој, који нуде своју помоћ, а у циљу преноса посмртних остатака настрадале у Републику Србију, ради сахране.

Генерални конзулат ће у наредним данима преко свог веб-сајта обавештавати о току овог поступка.Архива вести
Избори за народне посланике - наставак спровођења изборних радњи
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ