| |     latinica | english  
Насловна
Фестивал језика "Солун, полиглотски град"

У организацији Општине Солун, на простору испред Општине и у фоајеу, од 7.-9. јуна 2013.г. одржан је Фестивал језика „Солун, полиглотски град“.


Посетиоци, пре свега деца, били су у прилици да упознају писма, дијалекте и историју писмености других народа и да се, кроз различитост и богатство култура, боље међусобно упознају и разумеју. На отварању Фестивала су, поред осталих, говорили градоначелник Ј. Бутарис и  помоћник градоначелника за образовање А. Карумпис. „Уколико научимо да слушамо и разумемо различитост, језик нас неће раздвајати, већ спајати“, објаснио је Карумпис.


Кроз велики број различитих садржаја (песме, изложбе, радионице, разговори...), као и представљањем на штандовима, један број земаља, међу којима и Србија, је своје језике покушао да приближи посетиоцима. 
У организацији Генералног конзулата Р. Србије у Солуну уз помоћ Центра за културу „Вук Караџић“ из Лознице, представљена је изложба „Српско писмо и језик кроз историју“, као и видео презентација о Вуку Стефановићу Караџићу и Тршићу.


У координација са конзулатом, српски језик су врло успешно представили српска допунска школа „Свети Сава“, са маштовитим музичким и рецитаторским наступом и група српских грађана, припадника дијаспоре, са  разноврсно осмишљеним наступипа кроз музичке програме, ликовну и језичку радионицу, приповедање српских песмама и бајки. Група се посебно побринула за српски штанд.


Поред Србије на Фестивалу су учествовале Грчка, Русија, Кипар, Француска, Немачка, Бугараска, Албанија, Словачка, Румунија, Финска, Италија, Египат...

 


Верзија за штампу
Архива вести
Фестивал језика "Солун, полиглотски град"
Фестивал језика
Скуп поводом предстојеће туристичке сезоне
Обележавање Дана победе над фашизмом у II св. рату