| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

Радно време
Понедељак - петак: 9:00 – 15:00 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 09:30 - 13:30 часова

Празници

Адреса
Komninon 4
54624 СОЛУН
ГРЧКА

Телефон:  + 302310 / 244-265, 244-266 Локација/Мапа
                 + 302310 / 244-267 Конзуларна надлежност
Факс:       + 302310 / 240-412 Почасни конзули
Е-mail: srbcons@otenet.gr  
Веб сајт: http://www.thessaloniki.mfa.gov.rs  

 


 
РЕЖИМ УЛАСКА У ГРЧКУ ЗА ДРЖАВЉАНЕ СРБИЈЕ (ажурирано 19. јуна 2021.)

Држављани Србије могу ући у Грчку, авионом или преко друмских прелаза Евзони (са С. Македонијом, отворен од 7-23 часа), Промахонас, Орменио (са Бугарском, отворени 24 часа) и Нимфеа (са Бугарском, отворен од 7-23 часа).

Сви путници који долазе у Грчку, морају попунити образац пријаве (Passenger Location Form, електронски преко сајта travel.gov.gr), најмање 24 часа пре уласка у Грчку и презентовати код при уласку. Путници стари 12 и више година треба да поседују негативан PCR тест не старији од 72 сата или рапид тест не старији од 48 сати (потврде о резултатима теста морају бити издате од стране овлашћених лабораторија), или потврду о завршеној вакцинацији најмање 14 дана пре доласка у Грчку издату од надлежног органа (потврда о вакцинацији, поред личних података, треба да садржи тип примљене вакцине и број доза) или потврду о прележаној болести 2 до 9 месеци пре путовања. Потврде треба да буду издате на енглеском, француском, немачком, италијанском, шпанском или руском језику.

Такође, путници на граничном прелазу могу бити подвргнути тестирању брзим тестом. Ако је тест позитиван, обавезни су да проведу у кућној изолацији 10 дана, у објекту који изаберу (ако поседују стан и сл.) или оном који ће им бити одређен од стране грчких надлежних органа (о трошку грчке државе).

Подсећамо на нека тренутно важећа ограничења, која важе у Грчкој због опасности од ширења заразе вирусом COVID-19:
- Обавезно ношење маски, како у затвореним просторима, тако и на отвореном.
- За одлазак са копна на острва (осим Евије и Лефкаде) неопходно је поседовати потврду о вакцинацији или негативан тест (PCR, брзи или селф тест).
- Забрана кретања у периоду од 01,30 до 05,00 часова.


Дан државности Републике Србије

Видео материјал у част Дана државности Републике Србије можете наћи овде.


 
 
Обавештење - Хуманитарна помоћ

Достављамо допис Генералног конзулата Републике Турске у Солуну са подацима о пунктовима на којима можете доставити помоћ жртвама земљотреса у Турској, као и листе неопходних средстава за помоћ. Посебно истичемо да средства и одећа морају бити нова као и храна са дугорочним датумом трајања. Хуманитарна помоћ у области јурисдикционог подручја Генералног конзулата Р. Турске (Западна Македонија, Централна Македонија и Тесалија) може се доставити на следеће адресе:

- За Источни Солун, Серес и Килкис: Складиште Gold Air -складиште на теретном терминалу Аеродрома "Македонија" у Солуну (Тел: + 30 2310 965078).
-Центар Солуна: Културни центар муслимана Македоније и Тракије, Ειρήνης17, 54630 Θεσσαλονίκη Тел: + 30 6970 260565, + 30 2310 965081. ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ (Ισμαήλογλου Οσμάν) - Χάρτης | Σύλλογοι - Σωματεία | Θεσσαλονίκη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ , 2310546808 | vrisko.gr

-За Западни Солун, Верија, Катерини, Западну Македонију и Тесалију: SEFA TRANS транспортне компаније СЕФА (Адреса: Δημοσθένους 31, Μενεμένη 54628, Солун, Тел: + 30 6944 856744).

Као и много пута филантропија, солидарност у хуманост не познају границе. 


Одлуке о расписивању конкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре

Одлуке о расписивању конкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре

Обавештавамо да је први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић донео одлуку број 17/30-2023/01 о расписивању конкyрса за сyфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону, а који имају за циљ: употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличког писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета и унапређење економске сарадње Републике Србије и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону, и одлуку број 18/30-2023/01 о расписивању конкурса за сyфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону а који имају за циљ употребу, учење, чување, неговање српског језика и ћириличког писма, чување и неговање српског културног, етничког и верског идентитета.

Конкурси су отворени у периоду од 1. до 15. фебруара 2023. године.

Увид у расписане конкурсе за суфинансирање пројеката можете извршити на следећим линковима:

https://www.dijaspora.gov.rs/konkursi.html

https://www.mfa.gov.rs

Oпширније...
Мобилна апликације ConsentID

Обавештавамо да ће Генерални конзулат Републике Србије у Солуну, од 1. фебруара 2023. године, започети са издавањем параметара и QR кода за инсталирање мобилне апликације ConsentID. Наведена апликација служи кориснику да на сигуран и поуздан начин потврди свој идентитет преко портала за електронску идентификацију, односно да се пријави на портал еУправе. Корисници који на овај начин приступају порталу еУправе имају могућност да користе све електронске услуге које пружа поменути портал. Параметри се издају држављанима Републике Србије који имају важећи идентификациони докуменат (пасош или лична карта) и страним држављанима који имају привремени боравак или стално настањење у Републици Србији, односно поседују евиденцијски број за странце (ЕБС) који издаје Министарство унутрашњих послова Републике Србије. За издавање параметара и QR кода неопходно је лично присуство.

Oпширније...
Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова