| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

+ 302310 / 244-265

+ 302310 / 244-265


 

Радно време
Понедељак - петак: 9:00 – 15:00 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 09:30 - 13:30 часова

Празници

Адреса
Komninon 4
54624 СОЛУН
ГРЧКА

Телефон:  + 302310 / 244-265, 244-266 Телефон за хитне случајеве ван радног времена:  + 302310 / 244-265 Локација/Мапа
                 + 302310 / 244-267 Конзуларна надлежност
Факс:       + 302310 / 240-412 Почасни конзули
Е-mail: srbcons@otenet.gr  
Веб сајт: http://www.thessaloniki.mfa.gov.rs  

 


 
ЕКонзулат

 


Οι πληροφορίες για τους Έλληνες πολίτες

Οι Έλληνες πολίτες μπορούν να ταξιδεύουν στη Σερβία με το δελτίο ταυτότητας, νέου τύπου με λατινικούς χαρακτήρες ή το διαβατήριό τους (άνω των 18 ετών). Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδαhttps: https://www.mfa.gov.rs/en/citizens/travel-serbia/visa-regime/grcka


 
 
Добро дошли на еКонзулат

Веб адреса еКонзулата се налази на следећој адреси:

https://euprava.gov.rs ekonzulat

 

 

 

 


ОДЛУКA О СУФИНАНСИРАЊУ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ 18.03.2024.

Обавештавамо да је министар спољних послова господин Ивица Дачић, 14. марта 2024. године донео Одлуку бр. 24-596/30-2024/01 о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре.

Увид у објављену Одлуку о суфинансирању пројеката можете извршити на следећим линковима:

www.mfa.rs

https://www.dijaspora.gov.rs/konkursi2024.php


Ванредни избори за народне посланике Народне скупштине Републике Србије расписани за 17. децембар 2023. године

 

 

Поводом предстојећих парламентарних избора у Републици Србији, расписаним за 17. децембар 2023. године, преносимо обавештење Министарства државне управе и локалне самоуправе које се може пронаћи овде.

Бирачи – држављани Републике Србије – који имају боравиште у иностранству и који су уписани у Јединствени бирачки списак, могу поднети захтев посредством Генералног конзулата Републике Србије у Солуну, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка, односно, најкасније до поноћи 25. новембра 2023. године (по локалном времену у Р. Србији), да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим ванредним изборима за народне посланике Народне скупштине гласати у иностранству.

Држављани Републике Србије могу на основу ЈМБГ и броја пасоша или личне карте електронским путем проверити да ли су уписани у Јединствени бирачки списак преко званичне интернет странице Министарства државне управе и локалне самоуправе – https://upit.birackispisak.gov.rs/. Поред тога, увид у податке који се воде о бирачу може се извршити и преко Портала еУправа (услуга еЗахтев за упис/измену података у Јединственом бирачком списку). Потребно је да је грађанин регистровани корисник Портала еУправа. Пријава на Портал еУправа могућа је путем мобилне апликације ConsentID или квалификованим електронски сертификатом. Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.

Уколико је лице уписано у Јединствени бирачки списак, потребно је да поднесе Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству попуњавањем обрасца који можете преузети овде. У обрасцу треба нагласити на ком бирачком месту лице жели да оствари своје право.

Лице које је држављанин Републике Србије и има пребивалиште у Републици Србији, а није уписано у Јединствени бирачки списак, истовремено са горе поменутим захтевом подноси и Захтев за упис у јединствени бирачки списак, а образац можете преузети овде.

Уз читко попуњен и потписан захтев, потребно је да Генералном конзулату Р. Србије у Солуну (лично, редовном поштом или на е-mail: srbcons@otenet.gr и srb.cons.thessaloniki@mfa.rs) доставите и копију неког од важећих идентификационих документа Републике Србије (пасош или лична карта –уколико је лична карта са чипом потребно је доставити и електронски читач личне карте).

У случају потребе за додатним појашњењима по питању остварења вашег бирачког права током предстојећих парламентарних избора у Р. Србији, можете контактирати Генерални конзулат Р. Србије у Солуну на телефон.

Основни предуслов за отварање бирачком места у Генералном конзулату Р. Србије у Солуну је да у прописаном поступку буде пријављено најмање 100 заинтересованих бирача који желе да остваре своје бирачко право на том бирачком месту.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова