| |     ћирилица | english  
Naslovna
Obeležen Dan pobede nad fašizmom

Generalni konzul položio vence na spomen obeležjima iz Drugog svetskog rata koji se nalaze u sklopu Srpskog vojničkog groblja na Zejtinliku

Na spomen obeležju iz Drugog svetskog rata koji se nalazi u sklopu Srpskog vojničkog groblja na Zejtinliku, 09. ovog meseca organizovano je obeležavanje Dana pobede nad fašizmom u Drugom svestskom ratu. Ceremonija je organizovana u saradnji sa grčkim vlastima i predstavnicima konzularnog kora, i predstavljala je deo ukupnih aktivnosti na obeležavanju Dana pobede nad fašizmom u II sv. ratu.

Generalni konzul S. Pavić i konzul Dragana Glišić, najpre su, prisustvovali centralnoj manifestaciji u organizaciji grčkih vlasti, ceremoniji polaganja venaca u okviru sedišta III Korpusa grčke vojske.

U nastavku, obavljena je ceremonija polaganja venaca na spomen obeležju iz Drugog svetskog rata u sklopu Srpskog vojničkog groblja na Zejtinliku.

Ceremoniji su sa grčke strane prisustvovali i položili lovorove vence predstavnici Vlade , Kirijaki Tektonidu, zam. Gen.sek. MIP RG za međunarodne ekonomske odnose, predstavnici vojske General-major - izaslanik komandanta III Korpusa, Periferije Centralne Makedonije, zamenica guvernera, gđa V. Patulidu, grada Soluna, predstavnik opštine Ambelokipi – Menemeni Lazaros Kirizoglu kao i generalni konzul RF u Solunu, A. Šerbačov (koji je, sa svoje strane, takođe položio venac), kao i jedan broj naših i ruskih građana koji žive i borave u regionu severne Grčke.

U skladu sa dugogodišnjom praksom, u ceremoniji polaganja venca je, sa generalnim konzulom, učestvovao i čuvar Srpskog vojničkog groblja na Zejtinliku, g. Đorđe Mihajlović , što je, ovaj čin, tradicionalno, učinilo dodatno zanimljivim prisutnima.

Ceremonija je okončana intoniranjem himni Srbije i Grčke od strane orkestra Vojske RG.

Završna ceremonija obeležavanja Dana pobede nad fašizmom u II sv. ratu organizovana je i pred spomenikom ruskim palim borcima, koji se, takođe, nalazi u sklopu Srpskog vojničkog groblja na Zejtinliku, u neposrednoj blizini, kojoj je GK S. Pavić, takođe, prisustvovao i položio venac.


Verzija za štampu
Vesti
Ceremonija obeležavanja 100 godina od proboja Solunskog fronta
Obeležen Dan pobede nad fašizmom - 9.maj
Konzularni kor na izložbi o Nikoli Tesli
Poseta ambasadora RS u Grčkoj Dušana Spasojevića Solunu
Prijem povodom Dana državnosti
Svečani skup u čast srpsko - grčkih Privrednih komora
Ministar Dačić razgovarao sa ambasadorom Grčke
Obeležavanje Dana primirja, 11.11.2017.
Izložba Srbija i Grčka – 150 godina borbe za evropski Balkan
Dan kada su Kneževina Srbija i Kraljevina Grčka potpisale Ugovor o savezu
POPLAVE NA HALKIDIKIJU - OBAVEŠTENjE SRPSKIM DRŽAVLjANIMA ČIJA SU VOZILA OŠTEĆENA
Poplava na Sitoniji (Halkidiki)
Održana VI Džipijada u Grčkoj
Obeležen Dan pobede nad fašizmom
Učešće na festivalu „International Mini Basket Festival" u Solunu
Dan nezavisnosti Grčke
Ambasador RS u Grčkoj u radnoj poseti grčkom gradu Florina
Video prezentacija Konzulata na Univerzitetu Makedonija u Solunu
Obeležavanje 130 godina od osnivanja srpskog Konzulata u Solunu
Srpski film „Enklava“ prikazan u okviru Frankofonije u Solunu
Arhiva vesti