| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 9:00 – 15:00 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:30 - 13:30 časova

Praznici

Adresa
Komninon 4
54624 THESSALONIKI
GREECE

Telefon: + 302310 / 244-265, 244-266 Lokacija/Mapa
             + 302310 / 244-267 Konzularna nadležnost
Faks:     + 302310 / 240-412 Počasni konzuli
Е-mail: srbcons@otenet.gr  
Veb sajt: http://www.thessaloniki.mfa.gov.rs  

 


 
REŽIM ULASKA U GRČKU ZA DRŽAVLjANE SRBIJE (ažurirano 19. juna 2021.)

Državljani Srbije mogu ući u Grčku, avionom ili preko drumskih prelaza Evzoni (sa S. Makedonijom, otvoren od 7-23 časa), Promahonas, Ormenio (sa Bugarskom, otvoreni 24 časa) i Nimfea (sa Bugarskom, otvoren od 7-23 časa).

Svi putnici koji dolaze u Grčku, moraju popuniti obrazac prijave (Passenger Location Form, elektronski preko sajta travel.gov.gr), najmanje 24 časa pre ulaska u Grčku i prezentovati kod pri ulasku. Putnici stari 12 i više godina treba da poseduju negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili rapid test ne stariji od 48 sati (potvrde o rezultatima testa moraju biti izdate od strane ovlašćenih laboratorija), ili potvrdu o završenoj vakcinaciji najmanje 14 dana pre dolaska u Grčku izdatu od nadležnog organa (potvrda o vakcinaciji, pored ličnih podataka, treba da sadrži tip primljene vakcine i broj doza) ili potvrdu o preležanoj bolesti 2 do 9 meseci pre putovanja. Potvrde treba da budu izdate na engleskom, francuskom, nemačkom, italijanskom, španskom ili ruskom jeziku.

Takođe, putnici na graničnom prelazu mogu biti podvrgnuti testiranju brzim testom. Ako je test pozitivan, obavezni su da provedu u kućnoj izolaciji 10 dana, u objektu koji izaberu (ako poseduju stan i sl.) ili onom koji će im biti određen od strane grčkih nadležnih organa (o trošku grčke države).

Podsećamo na neka trenutno važeća ograničenja, koja važe u Grčkoj zbog opasnosti od širenja zaraze virusom COVID-19:
- Obavezno nošenje maski, kako u zatvorenim prostorima, tako i na otvorenom.
- Za odlazak sa kopna na ostrva (osim Evije i Lefkade) neophodno je posedovati potvrdu o vakcinaciji ili negativan test (PCR, brzi ili self test).
- Zabrana kretanja u periodu od 01,30 do 05,00 časova.


Dan državnosti Republike Srbije

Video materijal u čast Dana državnosti možete naći ovde.


 
 
Оbеlеžаvаnjе Dаnа sеćаnjа nа svе strаdаlе i prоgnаnе Srbе u оružаnој аkciјi „Оluја“

Prеdsеdnik Rеpulikе Srbiје Аlеksаndаr Vučić prisustvоvао је оbеlеžаvаnju Dаnа sеćаnjа nа svе strаdаlе i prоgnаnе Srbе u оružаnој аkciјi „Оluја“ i pоručiо dа Srbiја pаmti!

Opširnije...
Javni poziv za nacionalna priznanja 2021.

Ministarstvo spoljnih poslova, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, raspisuje  Javni poziv za podnošenje predloga za dodelu nacionalnih priznanja za izuzetan doprinos, rezultate i zasluge u oblasti ostvarivanja saradnje i jačanja veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu, koji će trajati od 3. avgusta do 12.avgusta  2021. godine.

Više informacija možete naći ovde.


Konkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu

Konkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu raspisani su odlukom ministra spoljnih poslova Republike Srbije Nikole Selakovića, 19. jula 2021. godine.

Uvid u konkurse se može ostvariti na linkovima www.mfa.gov.rs i www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova