| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 9:00 – 15:00 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:30 - 13:30 časova

Praznici

Adresa
Komninon 4
54624 THESSALONIKI
GREECE

Telefon: + 302310 / 244-265, 244-266 Lokacija/Mapa
             + 302310 / 244-267 Konzularna nadležnost
Faks:     + 302310 / 240-412 Počasni konzuli
Е-mail: srbcons@otenet.gr  
Veb sajt: http://www.thessaloniki.mfa.gov.rs  

 


 
REŽIM ULASKA U GRČKU ZA DRŽAVLjANE SRBIJE (ažurirano 7. juna 2021.)

Državljani Srbije mogu ući u Grčku, avionom ili preko drumskih prelaza Evzoni (sa S. Makedonijom, otvoren od 7-23 časa), Promahonas, Ormenio (sa Bugarskom, otvoreni 24 časa) i Nimfea (sa Bugarskom, otvoren od 7-23 časa).

Svi putnici koji dolaze u Grčku, moraju popuniti obrazac prijave (Passenger Location Form, elektronski preko sajta www.travel.gov.gr), najmanje 24 časa pre ulaska u Grčku i prezentovati kod pri ulasku. Takođe, moraju da poseduju negativan PCR test ne stariji od 72 sata (oslobođena su deca do 6 godina starosti), ili potvrdu o završenoj vakcinaciji najmanje 14 dana pre dolaska u Grčku izdatu od nadležnog organa (potvrda o vakcinaciji, pored ličnih podataka, treba da sadrži tip primljene vakcije i broj doza) ili potvrdu o prležanoj bolesti 2 do 9 meseci pre putovanja. Potvrde treba da budu izdate na engleskom, francuskom, nemačkom, italijanskom, španskom ili ruskom jeziku. Takođe, putnici na graničnom prelazu mogu biti podvrgnuti testiranju brzim testom. Ako je test pozitivan, obavezni su da provedu u kućnoj izolaciji 10 dana, u objektu koji izaberu (ako poseduju stan i sl.) ili onom koji će im biti određen od strane grčkih nadležnih organa (o trošku grčke države).

Podsećamo na neka trenutno važeća ograničenja, koja važe u Grčkoj zbog opasnosti od širenja zaraze virusom COVID-19:
- Obavezno nošenje maski, kako u zatvorenim prostorima, tako i na otvorenom.
- Za odlazak sa kopna na ostrva (osim Evije i Lefkade) neophodno je posedovati potvrdu o vakcinaciji ili negativan test (PCR, brzi ili self test).
- Zabrana kretanja u periodu od 00,30 do 05,00 časova.


Dan državnosti Republike Srbije

Video materijal u čast Dana državnosti možete naći ovde.


 
 
Оbrаćаnjе prеdsеdnikа Rеpublikе Srbiје nа sеdnici Sаvеtа bеzbеdnоsti Uјеdinjеnih nаciја
 
Pоštоvаni prеdsеdničе, dаmе i gоspоdо, člаnоvi dеlеgаciја,
 
U svоm izlаgаnju ukаzаću nа nеkоlikо аktuеlnih pitаnjа kоја sе tiču nаdlеžnоsti Меhаnizmа – nаimе, mоgućnоsti izdržаvаnjа kаzni izrеčеnih оd strаnе Меđunаrоdnоg krivičnоg sudа zа bivšu Јugоslаviјu (МKSЈ) i Меđunаrоdnоg rеziduаlnоg mеhаnizmа zа krivičnе sudоvе u Rеpublici Srbiјi, аktuеlnоm prаksоm оnеmоgućаvаnjа prеvrеmеnоg puštаnjа nа slоbоdu оsuđеnih, kао i оbаvеzе Меhаnizmа u pоglеdu zаštitе оsuđеnih licа.
Opširnije...
Srbija i Grčka potpisuju sporazum o ukidanju naplate rominga
 
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas u Atini, uoči Ekonomskog foruma Delfi, sa premijerom Grčke Kirijakosom Micotakisom i predsednicom te zemlje Katerinom Sakelaropoulou.
 
Brnabić je, nakon sastanka sa Sakelaropoulou, izrazila zahvalnost na podršci koju Grčka pruža evropskom putu Srbije i na zagovaranju procesa proširenja Evropske unije.
Opširnije...
Selaković: Srbija pokazala da solidarnost ne mora biti isključivo privilegija bogatih

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković učestvovao je danas na Jadransko-jonskom savetu Jadransko jonske inicijative i Ministarskom sastanku Strategije EU za Jadransko-jonski region i poručio da je neophodno sve dostupne resurse ove inicijative direktnije uključiti u pronalaženje zajedničkih odgovora na izazove pandemije virusa korona. Šef srpske diplomatije ukazao je da se pandemija može pobediti samo zajedničkim snagama, a kao ključnu reč u ovim izazovnim vremenima istakao je solidarnost.

Opširnije...
Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova