| |     latinica | english  
Насловна
Обележавање Дана примирја, 11.11.2018.

У складу са традицијом, и ове године, 11. новембра, на Дана примирја у Првом светском рату, на спомен обележју у склопу Српског војничког гробља на Зејтинлику организовано полагање венаца.

Церемонија је, у складу са дугогодишњом праксом, организована од стране грчких власти, и представљала део укупних активности на обележавању Дана примирја у Првом светском рату.

У име Републике Србије, венац на спомен обележје на СВГ положио је генерални конзул Републике Србије у Солуну, С. Павић, а потом и присутни представници грчке државе (министарка Македоније и Тракије Катарина Нотопоулу и заменица гувернера Централне Македоније В. Патулиду) и војске, дипломатског кора и удружења за неговање традиција I светског рата. Присуствовао је и представник Митрополије Неаполи и Ставропоули. По полагању венаца, и одатог минута ћутања настрадалима, церемонија је закључена интонирањем химни Србије и Грчке.

У складу са дугогодишњом праксом, у церемонији полагања венца је, са генералним конзулом, учествовао и чувар Српског војничког гробља на Зејтинлику, г. Ђорђе Михајловић (што је, по нашем мишљењу, овај чин, традиционално, учинило додатно занимљивим).

По окончању церемоније на српском војничком гробљу на Зејтинлику, истоврсне церемоније су одржане и на руском, француском, британском и италијанском и пред грчким спомеником на војничком гробљу (у саставу комплекса на Зејтинлику), којима је ГК РС у Солуну такође присуствовао и положио венце.


Верзија за штампу
Важне информације
Οι πληροφορίες για τους Έλληνες πολίτες
Конкурс за извођење радова на санацији дрвеног крова на објекту Генералног конзулата Републике Србије у Солуну